Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

PRICINÍ, pricinesc, vb. IV. Refl. (Pop.) A se certa, a se pune de pricină. – Din pricină. (Sursa: DLRM )

PRICINÍ vb. v. cauza, certa, declanșa, determina, dezlănțui, genera, isca, învrăjbi, judeca, naște, pricinui, prilejui, produce, provoca, stârni, supăra. (Sursa: Sinonime )

PRÍCINĂ, pricini, s. f. 1. Cauză care determină ori explică o acțiune, o situație, un fenomen; motiv. ◊ Loc. adv. Fără (nici o) pricină = fără justificare, nemotivat. ◊ Loc. conj. Din pricină că... = pentru că..., deoarece, fiindcă. ◊ Loc. prep. Din pricina... = ca urmare a..., având drept motiv; din vina... ◊ Expr. (Înv.) A pune pricină = a invoca motive, pretexte pentru justificarea unei acțiuni. ♦ Prilej, ocazie, pretext. 2. Motiv de ceartă, de neînțelegere; problemă litigioasă, conflict; spec. proces. ♦ Expr. (Pop.) A se pune de pricină = a) a se împotrivi, a se opune; b) a căuta ceartă, a face gură; a se lua la harță, la bătaie. A căuta (cuiva) pricină (cu lumânarea) = a căuta (cuiva) motiv de ceartă, a căuta nod în papură. A găsi (cuiva) pricina = a găsi un pretext pentru a certa pe cineva. (Pop.) A avea (sau a fi în) pricină (cu cineva) = a fi certat (cu cineva); a fi în proces, a se judeca (cu cineva). ♦ (Înv.) Act în care este consemnată hotărârea luată într-un proces. 3. Întâmplare (neplăcută), chestiune; necaz, supărare. ♦ Problemă; afacere. ◊ Loc. adj. Cu pricina = despre care este vorbă, respectiv. [Acc. și: pricínă] – Din bg. prična. (Sursa: DEX '98 )

PRÍCINĂ ~i f. 1) Fenomen care provoacă sau care determină apariția efectului; cauză; motiv; temei. Care-i ~a? ◊ Fără (nici o) ~ nemotivat; fără îndreptățire. Din ~ că fiindcă; pentru că; deoarece. Din ~a din vina. 2) Motiv al unei acțiuni, manifestări sau stări; temei. A stabili ~a. ◊ A căuta (cuiva) ~ a căuta motiv de ceartă cu cineva. A găsi (cuiva) ~ a găsi cuiva motiv de ceartă. 3) înv. Acțiune judecătorească; proces. ◊ A (nu) se pune de ~ a) a (nu) se opune; a (nu) se împotrivi; b) a (nu) intra în conflict cu cineva. 4) Situație neplăcută; necaz. 5) înv. Afacere care necesită rezolvare; treabă; chestiune; problemă. ◊ Cel (cea) cu ~a cel (cea) despre care este vorba. [G.-D. pricinii] /<bulg. prițina (Sursa: NODEX )

PRÍCINĂ s. 1. v. cauză. 2. v. prilej. 3. v. chestiune. (Sursa: Sinonime )

PRÍCINĂ s. v. acțiune, acuzare, acuzație, animozitate, cauză, ceartă, conflict, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discuție, disensiune, dispută, divergență, epilepsie, gâlceavă, imputare, imputație, învinovățire, învinuire, învrăjbire, judecată, litigiu, neînțelegere, obiectiv, proces, reproș, scop, țel, țintă, vină, vrajbă, zâzanie. (Sursa: Sinonime )

prícină s. f., g.-d. art. prícinii; pl. prícini (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
pricină   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular pricină pricina
plural pricini pricinile
genitiv-dativ singular pricini pricinii
plural pricini pricinilor
vocativ singular pricină, pricino
plural pricinilor

pricină   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular prici pricina
plural pricini pricinile
genitiv-dativ singular pricini pricinii
plural pricini pricinilor
vocativ singular pricină, pricino
plural pricinilor

pricini   verb
Surse flexiune: DLRM '58
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) pricini pricinire pricinit pricinind singular plural
pricinește priciniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) pricinesc (să) pricinesc pricineam pricinii pricinisem
a II-a (tu) pricinești (să) pricinești pricineai priciniși priciniseși
a III-a (el, ea) pricinește (să) pricinească pricinea pricini pricinise
plural I (noi) pricinim (să) pricinim pricineam pricinirăm priciniserăm, pricinisem*
a II-a (voi) priciniți (să) priciniți pricineați pricinirăți priciniserăți, priciniseți*
a III-a (ei, ele) pricinesc (să) pricinească pricineau pricini priciniseră
* Formă nerecomandată