Dex.Ro Mobile
Vezi 2 expresii

CUMPĂNÍ, cumpănesc, vb. IV. 1. Tranz. A cântări (cu cumpăna). ♦ A aprecia greutatea sau alte calități ale unui obiect. 2. Tranz. A pune în stare de echilibru; a echilibra. 3. Refl. și tranz. A (se) clătina, a (se) legăna. 4. Tranz. și intranz. Fig. A cântări cu mintea, a chibzui, a socoti. ♦ Refl. A sta la îndoială înainte de a lua o hotărâre; a șovăi. 5. Refl. Fig. A lua o hotărâre; a se decide. 6. Tranz. Fig. (Reg.) A îndemna, a sfătui. 7. Tranz. Fig. A fi mai presus de...; a întrece; a precumpăni. – Din cumpănă. (Sursa: DEX '98 )

CUMPĂNÍRE, cumpăniri, s. f. Acțiunea de a (se) cumpăni și rezultatul ei. 1. Echilibru. ◊ Expr. (A ține arma) în cumpănire = (a ține arma) de mijloc (sprijinindu-și mâna de șold). 2. Fig. Măsură justă; chibzuială (în vorbe sau în fapte). – V. cumpăni. (Sursa: DEX '98 )

A CUMPĂNÍ ~ésc 1. tranz. 1) înv. (obiecte) A pune pe cumpănă, pentru a stabili greutatea; a cântări cu cumpăna. 2) (obiecte) A aprecia cantitativ și calitativ. ◊ ~ din ochi a evalua (ceva) la prima vedere. 3) fig. A judeca, luând în considerație eventualele posibilități; a chibzui; a cântări. ◊ A-și ~ vorbele a chibzui înainte de a spune ceva. 4) A face să se cumpănească. 2. intranz. (despre persoane) A sta în cumpănă; a nu se putea hotărî; a ezita; a oscila; a pendula; a șovăi; a balansa. /Din cumpănă (Sursa: NODEX )

A SE CUMPĂNÍ mă ~ésc intranz. 1) A ajunge în stare de cumpănă; a se echilibra. 2) A se mișca ușor dintr-o parte în alta; a se legăna; a se clătina; a se agita; a se cutremura. /Din cumpănă (Sursa: NODEX )

CUMPĂNÍ vb. v. echilibra. (Sursa: Sinonime )

CUMPĂNÍ vb. v. aduce, alege, apropia, asemăna, asemui, chibzui, cântări, codi, decide, ezita, fixa, gândi, hotărî, intenționa, judeca, plănui, potrivi, pregeta, proiecta, semăna, socoti, stabili, șovăi. (Sursa: Sinonime )

CUMPĂNÍRE s. 1. v. echilibru. 2. v. echilibrare. (Sursa: Sinonime )

CUMPĂNÍRE s. v. chibzuială, chibzuință, chibzuire, cumințenie, cumpăt, cumpă-tare, deliberare, gândire, înțelepciune, judecare, judecată, măsură, minte, mo-derație, rațiune, socoteală, socotință, tact. (Sursa: Sinonime )

Cumpănire ≠ nechibzuire (Sursa: Antonime )

cumpăní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cumpănésc, imperf. 3 sg. cumpăneá; conj. prez. 3 sg. și pl. cumpăneáscă (Sursa: Ortografic )

cumpăníre s. f., g.-d. art. cumpănírii; pl. cumpăníri (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
cumpăni   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cumpăni cumpănire cumpănit cumpănind singular plural
cumpănește cumpăniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cumpănesc (să) cumpănesc cumpăneam cumpănii cumpănisem
a II-a (tu) cumpănești (să) cumpănești cumpăneai cumpăniși cumpăniseși
a III-a (el, ea) cumpănește (să) cumpănească cumpănea cumpăni cumpănise
plural I (noi) cumpănim (să) cumpănim cumpăneam cumpănirăm cumpăniserăm, cumpănisem*
a II-a (voi) cumpăniți (să) cumpăniți cumpăneați cumpănirăți cumpăniserăți, cumpăniseți*
a III-a (ei, ele) cumpănesc (să) cumpănească cumpăneau cumpăni cumpăniseră
* Formă nerecomandată

cumpănire   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cumpănire cumpănirea
plural cumpăniri cumpănirile
genitiv-dativ singular cumpăniri cumpănirii
plural cumpăniri cumpănirilor
vocativ singular cumpănire, cumpănireo
plural cumpănirilor