ȘARJÁ,șarjez, vb. I. 1. Intranz. A înfățișa ceva într-o formă c**********ă; a exagera. 2. Tranz. (Despre trupe de cavalerie) A ataca cu violență (călare, cu sabia sau cu lancea); – Din fr. charger. (Sursa: DEX '98 )
ȘARJÁvb. I.1.tr. (Mil.) A ataca puternic, cu avânt (mai ales călare, cu sabia sau cu lancea). 2.intr. A înfățișa ceva într-o formă c**********ă; a exagera. [P.i. 3,6 -jează, ger. -jând. / < fr. charger]. (Sursa: DN )
ȘARJÁvb. I. tr. a efectua o șarjă (I, 1). II. intr. a înfățișa (ceva) într-o formă c**********ă, exagerată. (< fr. charger) (Sursa: MDN )
șarjá vb., prez. 1 sg. șarjéz, 3 sg. și pl. șarjeáză, 1 pl. șarjăm; conj. prez. 3 sg. și pl. șarjéze; ger. șarjând (Sursa: Ortografic )
ȘÁRJĂ,șarje, s. f. I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, constituită din straturi alternative de minereu, fondant și combustibil. ♦ Cantitate de metal lichid obținută într-un cuptor metalurgic la o singură operație de elaborare. ♦ Proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. II. 1. Atac violent, în goana cailor, al cavaleriei asupra inamicului, cu sabia sau cu lancea. 2. (Sport) Atac impetuos asupra adversarului. III. 1. Creație literară, în general de dimensiuni reduse, care prezintă trăsăturile negative, ridicule ale unei situații sau ale unui personaj într-o formă îngroșată, exagerată, c**********ă. 2. (Teatru) Interpretare voit exagerată, prin sublinieri îngroșate ale trăsăturilor unui personaj, folosită de obicei în comedia bufă. – Din fr. charge. (Sursa: DEX '98 )
A ȘARJÁ ~éztranz. 1) (situații, persoane etc.) A prezenta în formă de șarjă. 2) înv. (despre cavalerie) A efectua o șarjă. /<fr. charger (Sursa: NODEX )
ȘÁRJĂ1 ~ef. 1) Reprezentare c****a-turală a unui personaj sau a unei situații. ~ prietenească. 2) Creație artistică de proporții reduse, bazată pe o astfel de reprezentare. 3) sport Atac impetuos întreprins împotriva adversarului. 4) înv. Atac violent și neașteptat de cavalerie împotriva inamicului. /<fr. charge (Sursa: NODEX )
ȘÁRJĂ2 ~ef. 1) Cantitate de minereu care se încarcă o dată într-un furnal. 2) Can-titate de oțel obținut dintr-o singură încăr-cătură de furnal. 3) Totalitate a operațiilor folosite în procesul de prelucrare a minereului într-un furnal. /<fr. charge (Sursa: NODEX )
ȘÁRJĂs.f.I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, care se prelucrează pentru a se obține un metal cu o anumită compoziție. ♦ Cantitatea de metal lichid obținută într-un cuptor înalt dintr-o încărcătură normală. ♦ Procesul de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului dintr-un cuptor metalurgic. ♦ Cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată printr-o singură operație de uscare. II. Atac impetuos, avântat, dat de o trupă de cavalerie. ♦ (Sport) Atac plin de elan asupra adversarului. III. Atac violent prin scris și prin c********i (în presă, în teatru etc.). ♦ Interpretare, înfățișare exagerată a unui personaj, a unei idei etc. [< fr. charge]. (Sursa: DN )
ȘÁRJĂs. f. I. 1. atac impetuos (cu arme albe) al cavaleriei. ◊ (fig.) atac (violent). 2. (sport) atac plin de elan asupra adversarului. II. 1. înfățișare c**********ă a unui personaj, a unei idei etc. 2. lucrare, creație în care se c*************ă. III. 1. încărcătură normală a unui furnal, care se prelucrează pentru a se obține un metal cu o anumită compoziție; cantitatea de metal lichid din această încărcătură. ◊ proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. 2. cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată. (< fr. charge) (Sursa: MDN )
șárjă s. f., art. șárja, g.-d. art. șárjei; pl. șárje (Sursa: Ortografic )