VACÁNT, -Ă,vacanți, -te, adj. 1. (Despre posturi, funcții etc.) Care nu este ocupat de nimeni, fără titular; liber. 2. (Jur.; despre succesiuni) Care este disponibil și nereclamat de moștenitori. – Din fr. vacant, lat. vacans, -ntis. (Sursa: DEX '98 )
VACÁNȚĂ,vacanțe, s. f. 1. Perioadă de odihnă acordată elevilor și studenților la sfârșitul unui trimestru, semestru sau an de școală ori de studii. ♦ Concediu (acordat unui salariat). 2. Interval de timp in care o instituție, un organ reprezentativ etc. își incetează activitatea. ♦ Interval de timp in care un post, o funcție, o demnitate etc. rămân vacante. [Var.: (înv.) vacánție s. f.] – Din fr. vacance, it. vacanza. (Sursa: DEX '98 )
VACÁNT, -Ăadj.1. Neocupat de nimeni; liber. 2. (Despre o succesiune) Care nu este reclamată de succesori, deși s-a deschis. [< fr. vacant, cf. lat. vacans]. (Sursa: DN )
VACÁNȚĂs.f.1. Situație în care se găsește un loc, o funcție etc. care nu este ocupată de nimeni; starea a ceea ce este vacant. 2. Timp de odihnă acordat elevilor și studenților pe un anumit interval. 3. Concediu de odihnă. [< fr. vaccance, it. vacanza]. (Sursa: DN )
VACÁNT, -Ăadj. 1. (despre un post, o funcție) neocupat; liber. 2. (despre o succesiune) care nu este reclamată de succesori (2). (< fr. vacant, lat. vacans) (Sursa: MDN )
VACÁNȚĂs. f. 1. interval de timp în care o instituție, un organ reprezentativ își încetează activitatea. ◊ timpul în care un post, o funcție etc. rămân neocupate. 2. timp de odihnă acordat elevilor și studenților pe o anumită perioadă. ◊ concediu de odihnă. 3. (fiz.) nod al unei rețele cristaline din care lipsește atomul, ionul sau molecula respectivă. (< fr. vaccance, it. vacanza) (Sursa: MDN )
vacánt adj. m., pl. vacánți; f. vacántă, pl. vacánte (Sursa: DOOM 2 )
vacánță s. f., g.-d. art. vacánței; pl. vacánțe (Sursa: DOOM 2 )
VACÁNT adj. disponibil, liber, neocupat. (Un post ~.) (Sursa: Sinonime )
VACÁNȚĂ s. I. 1. (Transilv. și Maram.) săbășag. (Elevii sunt în ~.)II. 1. v. concediu. 2. v. lacună. (Sursa: Sinonime )
Vacant ≠ ocupat (Sursa: Antonime )
vacánt adj. m., pl. vacánți; f. sg. vacántă, pl. vacánte (Sursa: Ortografic )
vacánță s. f., g.-d. art. vacánței; pl. vacánțe (Sursa: Ortografic )