Dex.Ro Mobile
Vezi 6 expresii

TULBURÁ, túlbur, vb. I. 1. Tranz. A face ca un lichid să devină tulbure, să se umple de impurități. ◊ Refl. Vinul s-a tulburat. ♦ Refl. (Despre cer) A se acoperi de nori, a se întuneca; (despre vreme) a se posomorî, a se strica. 2. Tranz. și refl. A face să-și piardă sau a-și pierde limpezimea, transparența, claritatea. 3. Refl. și tranz. Fig. A-și pierde sau a face să-și piardă liniștea; a (se) emoționa, a (se) îngrijora, a (se) neliniști. ♦ A (se) supăra foarte tare; a (se) mânia. ♦ A-și pierde sau a face să-și piardă judecata limpede, normală; a (se) întuneca. 4. Tranz. Fig. A incomoda, a stingheri, a deranja, a stânjeni. [Var.: turburá vb. I] – Lat. *turbulare ( < turbare). (Sursa: DEX '98 )

TULBURÁ vb. 1. v. împăienjeni. 2. v. îngrijora. 3. v. emoționa. 4. a răscoli. (Vestea l-a ~ profund sufletește.) 5. a (se) zăpăci. (S-a ~ de tot când l-a văzut.) 6. v. dezechilibra. 7. (fig.) a (se) întuneca. (Mintea i s-a ~.) 8. v. instiga. 9. v. deranja. 10. a deranja, a perturba. (A ~ liniștea cuiva.) (Sursa: Sinonime )

tulburá vb., ind. prez. 1 sg. túlbur, 3 sg. și pl. túlbură (Sursa: Ortografic )

A SE TULBURÁ mă túlbur intranz. 1) (despre lichide) A deveni tulbure; a pierde limpezimea. 2) (despre timp) A se schimba din bine în rău; a se strica. 3) (despre persoane) A cădea pradă unor emoții puternice. 4) (despre ape) A se mișca în valuri mari; a se agita; a se zbuciuma. 5) (despre vedere, minte etc.) A pierde din proprietatea de a percepe clar realitatea înconjurătoare; a se întuneca. /<lat. turbulare (Sursa: NODEX )

A TULBURÁ túlbur tranz. 1) A face să se tulbure. 2) fig. A îndemna la acțiuni dușmănoase; a instiga. /<lat. turbulare (Sursa: NODEX )

A (se) tulbura ≠ a (se) calma, a (se) limpezi, a (se) liniști (Sursa: Antonime )

A se tulbura ≠ a se limpezi (Sursa: Antonime )

Declinări/Conjugări
tulbura   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) tulbura tulburare tulburat tulburând singular plural
tulbură tulburați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) tulbur (să) tulbur tulburam tulburai tulburasem
a II-a (tu) tulburi (să) tulburi tulburai tulburași tulburaseși
a III-a (el, ea) tulbură (să) tulbure tulbura tulbură tulburase
plural I (noi) tulburăm (să) tulburăm tulburam tulburarăm tulburaserăm, tulburasem*
a II-a (voi) tulburați (să) tulburați tulburați tulburarăți tulburaserăți, tulburaseți*
a III-a (ei, ele) tulbură (să) tulbure tulburau tulbura tulburaseră
* Formă nerecomandată

tulbură
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.