Rezultate din textul definițiilor
BARTITA, bartite, s. f. (Reg.) Pojghita de mucegai care se formeaza pe bors sau pe zeama de varza acra. – Et. nec.
BALOS, -OASA, balosi, -oase, adj., s. m. 1. Adj. Caruia ii curg balele, cu bale. ♦ (Despre vin, zeama de varza etc.) Care s-a ingrosat (ca balele). 2. S. m. (Iht.; reg.) Babusca. – Bale + suf. -os.
BALOSI, balosesc, vb. IV. Refl. (Despre vin, zeama de varza etc.) A deveni balos. – Din balos.
BALOSIT, -A, balositi, -te, adj. (Despre vin, zeama de varza etc.) Care a devenit balos, vascos. – V. balosi.
POTROACA, potroace, s. f. 1. (La pl.) Ciorba din maruntaie de pasare, acrita cu bors sau cu zeama de varza; maruntaie de pasare cu care se prepara aceasta ciorba. ♦ (Adverbial si adjectival) Foarte acru. 2. Mancare foarte sarata. ♦ (Adjectival si adverbial) Foarte sarat. 3. (Bot.; reg.) Tintaura. [Var.: potroc s. n.] – Din rus. potroh, magh. patroh.
PRITOCIT2, -A, pritociti, -te, adj. (Despre vin sau zeama de varza, de muraturi) Care a fost supus pritocirii. – V. pritoci.
MOARE s. f. (Reg.) Apa cu sare sau cu otet (folosita la conservarea legumelor); lichid acru in care se tin ori s-au tinut muraturi; spec. zeama de varza. ◊ Expr. A sti (sau a cunoaste) moarea cuiva = a cunoaste firea, obiceiurile cuiva. A manca (sau a gusta) moarea (sau din moarea) cuiva = a avea de suportat supararea, toanele cuiva. ♦ Fel de mancare preparat cu saramura. ♦ Fig. Fel de a fi al cuiva; fire, temperament, caracter. – Probabil lat. moria.
MOARE s. v. zeama de varza.
ZEAMA s. 1. v. suc. (~ de lamaie.) 2. zeama de varza = (pop.) moare.
ciurbalui, ciurbaluiesc, vb. IV (reg.) a pritoci zeama de varza.
pietreala, pietreli, s.f. (reg.) 1. boala caracterizata prin intarirea unui organ sau a unei parti a corpului. 2. solutie preparata din zeama de varza in care s-a dizolvat piatra-acra, folosita la fixarea culorilor pe ouale incondeiate de Pasti.
premeci, premecesc, vb. IV (reg.; despre varza sau zeama de varza) a pritoci.
BARTITA, bartite, s. f. (Reg.) Pojghita de mucegai care se formeaza pe bors sau pe zeama de varza acra.
BALOS, -OASA, balosi, -oase, adj. Caruia ii curg balele, cu bale. ♦ (Despre vin, zeama de varza etc.) Care curge gros si inegal (ca balele). – Din bale + suf. -os.
BALOSI, balosesc, vb. IV. Refl. (Despre vin, zeama de varza etc.) A deveni balos. – Din balos.
BALOSIT, -A, balositi, -te, adj. (Despre vin, zeama de varza etc.) Care a devenit balos. – V. balosi.
ZEAMA, zemuri, s. f. 1. Fiertura de carne sau de legume, constituind un fel de mancare; partea lichida a bucatelor, apa in care fierb. ◊ Expr. A manca singur bucatele si a lasa altora zeama = a trage singur tot folosul, lasand altora foarte putin sau nimic. A nu fi nici de zeama oualor sau a nu fi de nici o zeama, se spune despre cineva pe care nu se poate pune nici un temei. Zeama lunga sa se-ajunga = mancare facuta cu sos mult, pentru a ajunge la multe persoane. Zeama lunga = vorbarie lunga, lipsita de interes. Tot de-o zeama = deopotriva. Soarbe-zeama = om prost, molau. Zeama de clopot (sau de harlet) = moartea. Zeama de vorbe = vorbarie desarta; vorbe goale. ♦ zeama de varza = lichid acrisor in care s-a murat varza; moare. 2. Lichidul pe care il contin celulele si tesuturile organismelor vegetale; suc de fructe sau de plante. 3. Nume generic pentru diverse lichide. ◊ Ou cu zeama = ou fiert putin, cu albusul necoagulat. – Lat. zema (< gr. zema).
MOARE f. reg. 1) Apa cu sare (si cu otet), folosita la conservarea legumelor. 2) zeama de muraturi. ~ de varza. ~ de castraveti. ◊ A sti (sau a cunoaste) ~ea cuiva a cunoaste firea, obiceiurile cuiva. /<lat. muria
PRITOCI, pritocesc, vb. IV. Tranz. A turna vinul dintr-un butoi in altul, dupa fermentatie, pentru a-l limpezi (prin separarea de drojdia care s-a asezat la fund); p. gener. a turna un lichid dintr-un vas in altul. ♦ A scoate si a turna la loc, de mai multe ori la rand, zeama dintr-un vas cu muraturi, cu varza acra, pentru a dizolva sarea depusa la fund. ♦ Fig. A muta dintr-un loc in altul. – Din bg. pretoca, scr. pretociti.
zeama zemuri f. 1) Fel de mancare lichida, pregatita din carne sau peste, cu legume, acrita cu bors; ciorba. 2) Lichidul dintr-o fiertura; apa in care au fiert unele produse alimentare. ~ limpede. ◊ ~ lunga a) zeama cu mult lichid; zeama subtire; b) vorba multa si fara rost; palavrageala; flecareala; trancaneala. A nu fi de nici o ~ a nu fi bun de nimic. 3) Lichid continut in fructe sau legume; suc. ◊ ~ de varza lichid acru si putin sarat in care s-a murat varza; moare. 4) Substanta lichida de natura diferita (folosita in industrie, agricultura etc.). ◊ ~ tananta solutie folosita la tabacirea pieilor. [G.-D. zemii] /<lat. zema