Rezultate din textul definițiilor
cliuciu, cliuciuri, s.n. (inv.) 1. cheia unei probleme, formula care o rezolva. 2. tampla capului. 3. carlig de care se atarna un vas pentru fiert in coliba lucratorilor de paduri.
ZACATOARE, zacatori [si zacatoare] s. f. 1. vas mare cu doage, in care se pastreaza vinul sau rachiul si care se umple mereu din alte butoaie; cada ♦ vas mare cu gura larga, ingropat in pamant, in care se aduna si se strivesc strugurii, pentru a fi lasati sa fiarba. 2. vas mare de lemn, captusit cu tinichea, in care se pun la dospit pieile pentru tabacit. ♦ vas in care se depoziteaza provizoriu pestele la cherhana. 3. Denumita si piatra zacatoare = (intr-o moara de apa) piatra (fixa) aflata in partea inferioara a morii, deasupra careia se roteste piatra alergatoare (mobila). 4. Loc unde stau vitele la odihna ziua; (in special) Loc la stana unde se odihnesc oile dupa muls; staniste. (din zacea) [si DLRLC]
IBRIC ~ce n. 1) vas de metal, cu coada lunga si cu cioc, folosit, indeosebi, pentru a fierbe cafeaua. 2) vas de metal sau de lut asemanator cu un urcior, in care se tine apa. [Sil. i-bric] /<turc. ibrik
CUPRISM s.n. Otravire produsa prin consumarea unor alimente fierte in vase de arama. [< fr. cuprisme].
CUPRISM s. n. otravire prin consumarea unor alimente fierte in vase de cupru. (< fr. cuprisme)
INABUSIT, -A, inabusiti, -te, adj. 1. (Despre sunete, voce) Fara putere, stins, inecat. 2. (Despre alimente) fiert in aburi (vasul fiind acoperit cu un capac). – V. inabusi.
A INABUSI inabus tranz. 1) A face sa se inabuse; a asfixia. 2) (plante) A impiedica sa se dezvolte normal. 3) reg. (alimente, legume etc.) A fierbe intr-un vas inchis; a gati la capac. 4) (actiuni, manifestari etc.) A potoli prin violenta; a reprima. ~ o demonstratie. 5) A face sa nu se mai produca. ~ focul. 6) (sentimente, stari sufletesti etc.) A stavili printr-un efort de vointa; a infrana; a controla; a domina. ~ emotiile. /in + a nabusi
A INADUSI inadus tranz. 1) A face sa se inaduse. 2) (plante) A impiedica sa se dezvolte normal. 3) reg. (carne, legume) A fierbe intr-un vas inchis; a gati la capac. 4) (actiuni, manifestari) A impiedica sa izbucneasca sau sa se dezvolte (prin violenta); a reprima. ~ o rascoala. 5) A face sa nu se mai produca. ~ un sunet. ~ focul. 6) (sentimente, stari sufletesti) A stavili printr-un efort de vointa; a infrana. /in + a nadusi
INNABUSIT, -A, innabusiti, -te, adj. 1. (Despre sunete, voce) Fara putere, stins, inecat. 2. (Despre alimente) fiert in aburi (vasul fiind acoperit cu un capac). – V. innabusi.
IBRIC, ibrice, s. n. vas cilindric, de metal, cu cioc si cu coada lunga, care serveste indeosebi la fiert cafeaua, ceaiul etc. ♦ vas de metal sau de pamant in forma de urcior, uneori ornamentat, in care se tine apa. – Din tc. ibrik.
SERBETELNITA, serbetelnite, s. f. vas in care se fierbe serbetul. – Serbet + suf. -elnita.
CUPRISM s. n. Otravire provocata de consumarea unor alimente fierte sau prajite in vase de arama. – Din fr. cuprisme.
CRACANA1 ~e f. 1) Bat lung, bifurcat la un capat, avand diferite intrebuintari. 2) Ra-ma de fier, in forma de cerc, avand trei picioare pe care se pune ceva la fiert; pirostrii. 3) Unealta improvizata din trei bete lungi, unite sus, asezate in forma de piramida, de care se atarna deasupra focului un vas in care se fierbe ceva. 4) Capra de taiat lemne. /crac + suf. ~ana
fierbe vb. III. In gastronomie, mod de a prepara un aliment intr-un lichid (apa, zeama, supa) care fierbe; in expr. a fierbe la foc mic, la foc potrivit sau la foc puternic; a fierbe in clocot = intr-un lichid care face valuri; a fierbe fara clocot = a posa; a fierbe inabusit = cu putin lichid, in vas cu capac; a fierbe in aburi = intr-o oala speciala cu gratar sau sub presiune, fara ca alimentul sa fie imersat in lichid.
nabusit, nabusita, adj. (reg.; despre alimente) fiert in aburi (in vas acoperit).
CEAINIC, ceainice, s. n. vas special in care se fierbe apa pentru ceai (2) sau in care se opareste ceaiul (1). – Din rus. ceainik.
SAMOVAR, samovare, s. n. vas de metal folosit la fiertul apei pentru ceai. – Din rus. samovar.
CEAINIC ~ce n. 1) vas de bucatarie, prevazut cu toarta, cioc si capac, in care se pregateste ceaiul sau se fierbe apa. 2) Continutul unui asemenea vas. [Sil. ceai-nic] /<rus. ceajnik
JINTITA f. Urda nestrecurata, amestecata cu zer, ramasa pe fundul vasului dupa scoaterea acesteia prin fierbere. [G.-D. jintitei] /Orig. nec.
scrobelnita, scrobelnite, s.f. (inv.) vas pentru tinut sau pentru fiert scrobeala.
VRECIE s. f. (Reg.) Resturi de materii grase si de lesie, ramase pe fundul vasului in care s-a fiert sapun.
URDAR, (1) urdari, s. m., (2, 3) urdare, s. n. 1. S. m. Cioban care face urda la stana; vanzator de urda. 2. S. n. vas, ceaun, caldare in care se fierbe sau in care se pastreaza urda. 3. S. n. Unealta cu care se amesteca zerul pus la fiert pentru a se obtine urda (1). – Urda + suf. -ar.
CRATITA, cratite, s. f. vas de bucatarie din tabla smaltuita, din aluminiu, din pamant etc., de forma rotunda, de obicei cu marginea de sus rasfranta, cu doua toarte, care serveste pentru fiert sau prajit mancarea. ♦ Continutul acestui vas. – Et. nec.
TERINA s.f. (Frantuzism) Supiera de pamant ars. ♦ vas de pamant pentru incoltirea semintelor in floricultura. ♦ vas de pamant in care se fierbe sau se pastreaza carnea. [Cf. fr. terrine, it. terrina].
SAMOVAR ~e n. 1) vas de metal, prevazut cu un incalzitor, in care se fierbe apa pentru ceai. 2) Continutul unui asemenea vas. /<rus. samovar
CAZAN, cazane, s. n. 1. vas mare de metal in care se fierbe apa, se gateste mancare etc. 2. Rezervor metalic in care se poate introduce apa pentru a fi incalzita (si transformata in aburi). ♦ Instalatie compusa dintr-un focar si un sistem de tevi prin care trece apa care, transformata in aburi, serveste ca forta motrice, la incalzirea caloriferelor etc. ♦ Instalatie compusa dintr-un vas prin care trece o serie de tuburi, servind la distilarea alcoolului. 3. (Geogr.) Caldare (II). Cazanele Dunarii. – Tc. kazan.
CEAUN, ceaune, s. n. Caldare (mica) de tuci, cu fundul rotund, in care se fierbe de obicei mamaliga. ♦ Continutul unui asemenea vas. – Tatar ca(h)un (ucr. ca(v)un).
TERINA s. f. supiera de pamant ars. ◊ vas de pamant pentru incoltirea semintelor in floricultura. ◊ vas de pamant sau smaltuit in care se fierb, se coc sau se pastreaza alimente. (< fr. terrine)
CEAINIC, ceainice, s. n. vas special in care se opareste ceaiul sau se fierbe apa pentru ceai. – Rus cajnik.
CAZAN ~e n. 1) vas mare de metal, folosit in gospodarie la incalzit sau la fiert. 2) Rezervor metalic in care se introduce apa pentru a fi incalzita sau transformata in aburi ce servesc ca forta motrice sau ca mijloc de incalzire. ~ de aburi. ~ de baie. 3) Instalatie pentru distilarea alcoolului. 4) geol. Depresiune circulara aparuta in urma actiunii factorilor naturali; caldare. /<turc. kazan
SOTEU, soteuri, s.n. Preparat culinar din bucati de carne, maruntaie, peste, fragede si delicate, sotate in grasime, stinse cu vin sau un fond potrivit, apoi fierte inabusit, impreuna cu o garnitura de legume si condimente, in vasul acoperit cu capac. – Din fr. saute.
CRATITA ~e f. vas de metal, de forma rotunda, cu doua toarte, in care se fierbe sau se prajeste mancarea. [G.-D. cratitei] /Orig. nec.
CALDARE, caldari, s. f. I. 1. vas mare, rotund, de obicei de arama, in care se pastreaza sau se fierbe apa. ◊ Caldare de aburi = instalatie (la locomotive, locomobile, vapoare etc.) cu ajutorul careia se trece apa, sub actiunea caldurii, din faza lichida in vapori cu o presiune mai mare decat cea atmosferica; cazan de aburi. Caldare de rachiu = cazan de distilat rachiul. 2. Galeata. II. (Geogr.) Depresiune circulara cu versante prapastioase in zona muntilor inalti; scobitura in albiile apelor curgatoare, pricinuita de eroziunea in vartejuri la baza unei cascade; cazan. – Lat. caldaria.
URDAR1 ~e n. 1) vas in care se face sau se tine urda. 2) Unealta care serveste la mestecat cand se fierbe zerul pentru urda. /urda + suf. ~ar
mesnita (mesnite), s. f. – Griu fiert, specialitate culinara de lapte cu orez sau cu mei. – Var. mlesnita. Sl. (bg.) mlecnica „vas, oala de lapte”, mlecniku „farfurie cu lapte” (Scriban). In Mold.
CAZAN, cazane, s. n. 1. vas mare de metal, de forma cilindrica sau tronconica, deschis, care serveste, in gospodarie sau in tehnica, la incalzit sau la fiert. 2. Rezervor metalic in care se poate introduce apa pentru a fi incalzita (si transformata in aburi). ◊ Cazan de abur = instalatie constituita dintr-un focar, dintr-un sistem fierbator, supraincalzitor de abur etc., utilizata pentru producerea aburului necesar in centralele termoenergetice, in industria textila etc. ♦ Instalatie, folosita pentru vaporizarea sub presiune a lichidelor in vederea intrebuintarii vaporilor ca forta motrice, la incalzirea caloriferelor etc. ♦ Instalatie compusa dintr-un vas prin care trec o serie de tuburi, folosita la distilarea alcoolului. 3. (Geogr.) Caldare (II). Cazanele Dunarii. - Din tc. kazan.
TIGAIE, tigai, s. f. 1. vas de bucatarie de forma rotunda, cu marginea joasa si cu o coada lunga, intrebuintat la prajit. ♦ (Reg.) Cratita cu doua toarte in care se fierbe mancarea. 2. Mic recipient la vechile arme de foc, in care se punea praful de pusca. – Din bg. tigan, scr. tiganj.