Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
CRISTALIZOR s. n. vas de laborator, aparat industrial pentru cristalizarea solutiilor; cristalizator. (< fr. cristallisoir)

NACELA s. f. 1. cos deschis, cabina suspendata de un balon, in care se transporta aeronautii, lestul, instrumentele de bord. 2. carenaj care contine grupul motopropulsor al unui avion. ◊ cabina de motor a unui dirijabil. 3. vas de laborator de forma alungita, pentru calcinari. 4. element arhitectural de sectiune semiovala cu axa verticala, scobit in zid. (< fr. nacelle)

NACELA, nacele s. f. 1. Cabina (deschisa) atarnata de un balon pentru a transporta echipajul, lestul, instrumentele etc. ♦ Cabina metalica inchisa in care se afla echipajul si motoarele unui dirijabil. 2. vas de laborator de forma alungita, folosit pentru calcinari. – Din fr. nacelle.

SOC, socuri, s. n. 1. Ciocnire, izbire brusca si violenta intre doua corpuri. ◊ Loc. adj. De soc = (despre unitati militare) destinat sa indeplineasca o misiune grea in lupta ofensiva. ♦ Soc termic = procedeu tehnologic in procesul de fabricatie a unor vase de laborator, a unor produse etc., care consta in racirea brusca a pieselor. 2. Tulburare generala, brusca si violenta, a functiilor organismului (provocata de o cauza exterioara variata), care se manifesta printr-un dezechilibru fizic si psihic; ictus. ♦ Spec. Forma particulara de dezechilibru acut al unor functii psihice, provocata de o emotie puternica. – Din fr. choc.

SILOXID s. m. Varietate de sticla de cuart folosita la fabricarea vaselor de laborator. – Siliciu + oxid.

CRISTALIZATOR, cristalizatoare, s. n. vas de laborator pentru cristalizarea solutiilor; cristalizor. – Cristaliza + suf. -tor.

CRISTALIZOR, cristalizoare, s. n. vas de laborator sau aparat industrial intrebuintat pentru cristalizarea substantelor dintr-o solutie in vederea separarii sau purificarii substantelor; cristalizator. – Din fr. cristallisoir.

CAPSULA ~e f. 1) Fruct dehiscent cu invelitoarea uscata si dura in care se dezvolta si se pastreaza semintele unor plante; maciulie. ~ de mac. ~ de bumbac. 2) Invelis al unor organisme inferioare. ~ bacteriana. 3) Invelis solubil in care se pun unele medicamente in forma de praf, cu gust neplacut, pentru a fi inghitite mai usor; bulin; caseta. 4) vas de laborator pentru evaporarea unor solutii. 5) anat. Invelis conjunctiv al unui organ sau al unei articulatii. 6) Cutie metalica plata, cu capac deformabil, care constituie partea sensibila a diferitelor tipuri de manometre. ◊ ~ telefonica cutie de dimensiuni mici care contine microfonul sau receptorul aparatului. 7) Capac de metal cu care se astupa sticlele. 8) Cilindru mic de metal care contine bioxid de carbon sub presiune, folosit la prepararea unei bauturi gazoase speciale. 9): ~ cosmica sau spatiala aparat cosmic de forma sferica capabil sa se desprinda de restul vehiculului si sa efectueze o coborare pe planeta-tinta. [G.-D. capsulei] /<fr. capsule, lat. capsula

SILOXID m. Sticla speciala din care se fac, mai ales, vase de laborator. /Sil[iciu] + oxid

CRISTALIZOR s.n. vas de laborator in care se face cristalizarea solutiilor. [Cf. fr. cristallisoir].

NACELA s.f. 1. Cos deschis sau cabina (metalica) atarnata de un balon, in care se transporta aeronautii, lestul, aparatele de bord etc. ♦ Cabina a unui dirijabil, unde sunt instalate motoarele si in care sunt transportate persoanele etc. 2. vas de laborator de forma alungita, folosit pentru calcinari. [< fr. nacelle].

RETORTA s.f. 1. vas (de laborator) confectionat din sticla si avand forma de balon cu gatul indoit. 2. vas mare cu pereti refractari de diferite forme, folosit pentru distilari industriale. ♦ Carbune de retorta = carbune dur, bun conducator de electricitate, care se depune pe peretii retortelor in care se distileaza carbunele la fabricarea gazului de iluminat si care se intrebuinteaza la fabricarea electrozilor. [< germ. Retorte].

SILOXID s.m. Varietate de sticla de cuart, din care se fac vase de laborator. [Et. incerta].

RETORTA s. f. 1. vas (de laborator) din sticla, pamant sau platina, in forma de balon cu gatul indoit. 2. recipient cu pereti refractari, pentru distilari industriale. (< fr. retorte, germ. Retorte)

SILOXID s. m. varietate de sticla de curat din care se fac vase de laborator. (< sil/iciu/ + oxid)

SOC s. n. 1. ciocnire brusca si volenta intre doua corpuri. ♦ (tehn.) ~ termic = procedeu in procesul de fabricatie a unor vase de laborator, produse refractare etc., constand in racirea brusca a pieselor. 2. de ~ = (despre formatii militare) specializat in operatii indraznete asupra anumitor obiective. 3. tulburare grava a functiilor organismului, ca urmare a unui traumatism, a unei operatii chirurgicale, anestezii etc. ♦ ~ nervos = dezechilibru acut al unor functii psihice, provocat de o emotie puternica; tratament de ~ = metoda terapeutica prin crearea unei perturbatii bruste bolnavului; terapie de ~ = ansamblu de masuri drastice, hotarate in reformele economice si social-politice, in trecerea la economia de piata. 4. emotie puternica; stres. (< fr. choc)

RETORTA ~e f. 1) vas de sticla in forma de balon, cu gatul lung si indoit, folosit in laboratoare pentru distilare. 2) vas (de metal sau din materiale refractare) de forme variate, folosit in industrie pentru distilare la tempe-raturi inalte. /<fr. retorte, germ. Retorte

BLAZA s.f. Recipient, vas mare de laborator; cazan. [< germ. Blase].

BLAZ s. n. recipient, vas mare de laborator. (< germ. Blase)

EXSICATOR s. n. aparat de laborator dintr-un vas de sticla cu un capac ce se poate inchide ermetic, pentru uscarea sau pastrarea in stare uscata a substantelor. (< fr. exsiccateur)

PORTELAN, (2) portelanuri, s. n. 1. Material ceramic alb si translucid obtinut prin arderea la temperaturi inalte a unei paste de cuart, de caolin si de feldspat impreuna cu adaosuri de alti componenti, folosit la fabricarea vaselor industriale sau de laborator, a izolatoarelor electrice, a vaselor de uz casnic sau a unor obiecte decorative. 2. Obiect facut din portelan (1). [Var.: (rar) porcelan s. n.] – Din germ. Porzellan.

EXSICATOR s.n. Aparat de laborator, alcatuit dintr-un vas de sticla acoperit cu un capac ce se poate inchide ermetic si care permite uscarea substantelor. [< fr. exsiccateur].

STATIV ~e n. chim. Dispozitiv pentru sustinerea vaselor sau aparatelor; suport de laborator. /<germ. Stativ, fr. statif

BALON, baloane, s. n. 1. Aerostat alcatuit dintr-o invelitoare impermeabila umpluta cu un gaz mai usor decat aerul, caruia i se poate atasa o nacela. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) in balon = a-si bate joc, a ironiza (pe cineva). ♦ Jucarie de cauciuc foarte subtire, mai ales in forma de sfera, umpluta cu aer sau cu un gaz usor. ♦ (Sport) Minge. 2. (In sintagma) Balon de sapun = basica suflata din clabuci de sapun; fig. vorba goala, amagitoare. 3. vas sferic de sticla, intrebuintat in laborator in anumite operatii chimice. ♦ (In sintagma) Balon de oxigen = rezervor de oxigen prevazut cu un tub de aspiratie si intrebuintat la reanimarea unui bolnav. 4. Balonzaid (2). – Din fr. ballon.

PLITA, plite, s. f. Placa de fonta, cu ochiuri acoperite cu rotite, care constituie partea de deasupra a unei masini de gatit; p. ext. masina de gatit. ♦ Aparat electric de laborator care serveste la incalzirea directa a vaselor de sticla cu fund plat; incalzitor electric de laborator. – Din rus., ceh. plita, ucr. plyta.

CASEROLA s.f. 1. Capsula de portelan cu coada, folosita la topirea in laborator a substantelor vascoase si putin volatile. 2. vas de bucatarie cu coada si fund plat, asemanator cratitei. 3. Carenajul elicei. [< fr. casserole].

CASEROLA s. f. 1. capsula de portelan cu coada pentru topirea in laborator a substantelor vascoase si putin volatile. 2. vas de bucatarie cu coada si fund plat. 3. recipient din material plastic, pentru alimente. 4. carenajul unei elice. (< fr. casserole)

BALON ~oane f. 1) Obiect de zbor fara mijloace de propulsie proprii, alcatuit dintr-un invelis impermeabil de forma sferica, umplut cu un gaz mai usor decat aerul, la care se ataseaza o nacela; aerostat. ~ de sondaj. ~-pilot. ◊ A lua in ~ (pe cineva) a lua in ras (pe cineva); a-si bate joc (de cineva). 2) Jucarie constand dintr-o membrana elastica subtire, care, fiind umpluta cu aer, este folosita ca jucarie sau pentru a practica anumite jocuri sportive sau distractive; minge. 4) vas de sticla de forma sferica, folosit in laborator pentru anumite operatii chimice. ~ cu fund plat. 5): ~ de sapun basica obtinuta prin suflare din clabuci de sapun. 6): ~ de oxigen rezervor de oxigen prevazut cu o masca sau cu o sonda nazala si folosit la reanimarea unui bolnav. /<fr. ballon, it. ballone

BALON1 s. n. 1. vehicul aerian dintr-un corp sferic umplut cu un gaz mai usor decat aerul, la care este atasata o nacela. ♦ (fam.) a lua (pe cineva) in ~ = a face glume pe seama cuiva. ◊ basica de cauciuc foarte subtire, asemanatoare unei mingi, cu care se joaca copiii. 2. minge (de fotbal, de baschet etc.). 3. (mar.) vela triunghiulara la ambarcatiile de regate. 4. invelis transparent sau translucid, etans, care inchide corpul luminos al unei lampi electrice, al unui tub electronic etc. 5. vas de forma sferica pentru anumite reactii chimice (de laborator). (< fr. ballon)

OALA ~e f. 1) vas de bucatarie (din lut ars, de metal, de faianta etc.) folosit pentru gatitul sau pentru pastrarea mancarii. ◊ S-a facut (sau este) ~e si urcioare (sau ulcele) a murit de mult timp. A plati ~ele sparte a raspunde pentru faptele savarsite de altii. A lua (sau a prinde) pe cineva din ~ a prinde pe cineva fara nici o greutate. A-i da ~a in foc a-si pierde calmul; a se aprinde de manie. 2) Continutul unui asemenea vas. 3) vas de lut cu toarta, lunguiet, inalt si mai ingust in partea de sus, in care se pune laptele la prins; urcior. 4) vas de lut ars in care se planteaza florile; glastra; ghiveci. 5) vas special folosit in tehnica, industrie si in operatiile de laborator. 6) reg. Material de constructie in forma de placi, fabricat din argila arsa sau din ciment si folosit pentru acoperisuri; tigla. 7) Fiecare din aceste placi; tigla. [G.-D. oalei] /<lat. olla

PIULITA, piulite, s. f. 1. vas mic de metal, de lemn etc. intrebuintat in gospodarie, in laborator etc., in care se piseaza cu pisalogul diverse substante; piua (2) mica. 2. Piesa de metal care are o gaura cu filet si care se poate insuruba pe o tija cu un filet corespunzator. [Pr.: pi-u-] – Piua + suf. -ulita.

CUVA s.f. 1. vas de diferite forme si marimi, folosit in tehnica si in laborator pentru diferite operatii. 2. Portiune a unui furnal. [< fr. cuve].

EPRUBETA ~e f. vas de sticla in forma de tub, inchis la un capat, folosit in laboratoare pentru experiente. ~ gradata. [G.-D. eprubetei; Sil. e-pru-] /<fr. eprouvette

NACELA ~e f. 1) Cabina atarnata de un balon zburator sau de un dirijabil. 2) vas mic, lunguiet, confectionat dintr-un material refractar, folosit in unele operatii de laborator. /<fr. nacelle

CAPSULA, capsule, s. f. 1. Tip de fruct uscat care la maturitate se deschide de la sine, punand semintele in libertate. 2. Un fel de cutiuta rotunda facuta dintr-o materie solubila, in care se inchid unele medicamente cu gust neplacut, pentru a fi inghitite mai usor. 3. vas facut dintr-un material rezistent la caldura, in care se incalzesc diferite substante in laboratoare. 4. Cutie cu capac care se deformeaza sub actiunea variatiilor presiunii atmosferice (constituind partea sensibila a unor barometre). 5. Capac de tinichea cu care se astupa sticlele de bere, de apa minerala etc. – Fr. capsule (lat. lit. capsula).

MOJAR, mojare, s. n. vas de forma semisferica cu peretii grosi, de portelan, sticla, metal, material plastic, care serveste, in farmacii si in laboratoare, la maruntirea fina a diferitelor substante prin frecarea lor cu ajutorul unui pistil. ♦ (Reg.) Piulita (pentru pisat). ♦ (Reg.) Piua unui steamp. – Din magh. mozsar.

RETORTA, retorte, s. f. vas de sticla, de pamant, de metal, de obicei in forma de balon, cu gatul lung si curbat, intrebuintat pentru distilare la temperaturi mai ridicate in laboratoare sau in industrie. ◊ Carbune de retorta = carbune dur, bun conducator de electricitate, care se depune pe peretii retortelor in care se distileaza carbunele la fabricarea gazului de iluminat si care are intrebuintari in electrotehnica. – Din fr. retorte, germ. Retorte.