Rezultate din textul definițiilor
MICROJOULE
[Pron.: micro-jul]
s. m. unitate de lucru mecanic, a milioana parte dintr-un joule.
(< engl. microjoule)
TERMIE, termii, s. f. (Fiz.) unitate de masura a cantitatii de caldura, egala cu caldura produsa prin transformarea in energie termica a unei unitati de lucru mecanic. – Din fr. thermie, germ. Thermie.
TERMIE ~i f. fiz. unitate de masura a cantitatii de caldura egala cu caldura produsa prin transformarea in energie termica a unei unitati de lucru mecanic. /<fr. thermie
TERMIE s.f. 1. (Liv.) Temperatura. 2. (Fiz.) unitate de masura a cantitatii de caldura, egala cu caldura produsa prin transformarea in energie termica a unei unitati de lucru mecanic; megacalorie. // Element secund de compunere savanta cu semnificatia „caldura”, „temperatura”. [< fr. thermie, it. termia, cf. gr. thermon].
KILOGRAMMETRU s.m. unitate de lucru mecanic, egala cu efortul necesar pentru ridicarea unei greutati de 1 kg la inaltimea de 1 m. [< fr. kilogrammetre].
TERMIE1 s. f. unitate de masura a cantitatii de caldura, egala cu caldura produsa prin transformarea in energie termica a unei unitati de lucru mecanic; megacalorie. (< fr. thermie, germ. Thermie)
KILOGRAMMETRU, kilogrammetri, s. m. unitate de masura pentru lucrul mecanic, egala cu lucrul mecanic efectuat pentru ridicarea unei greutati de un kilogram la inaltimea de un metru [Scris si: chilogrammetru] – Din fr. kilogrammetre.
KILOGRAM-FORTA-METRU, kilograme-forta-metru, s.n. unitate de masura a lucrului mecanic si a energiei, egala cu efortul depus de o forta de un kilogram-forta la deplasarea pe o distanta de un metru. (Sil. -gram-, -tru) [sg. art. kilogramul-forta-metru; Simb. kgf.m]
KILOGRAMMETRU, kilogrammetri, s.m. unitate de masura a lucrului mecanic si a energiei, egala cu efortul necesar pentru deplasarea unei greutati de 1 kg cu 1 m. (Sil. -gram-, -tru) [sg. art. kilogrammetrul, pl. art. kilogrammetrii; Simb. kgm] (din fr. kilogrammetre) [def. MDN]
KILOGRAMMETRU -i m. unitate de masura pentru lucrul mecanic efectuat pentru ridicarea unei greutati de un kilogram la inaltimea de un metru. /< fr. kilogrammetre
KILOJOULE ~i m. unitate de masura a lucrului mecanic egala cu 1000 de jouli. /<fr. kilojoule
KILOGRAMMETRU s. m. unitate de masura a lucrului mecanic si a energiei, egala cu efortul necesar pentru deplasarea unei greutati de 1 kg cu 1 m. (< fr. kilogrammetre)
JOULE s.m. unitate de energie si de lucru mecanic, egala cu lucrul mecanic efectuat de forta de un newton care isi deplaseaza punctul de aplicatie cu un metru. [Pron. jul. / < fr., engl. joule, cf. J. P. Joule – fizician englez].
KILOJOULE s.m. unitate de energie sau de lucru mecanic, egala cu 1000 de jouli. [Pron. -jul. / cf. fr. kilojoule].
ERG1 s. m. unitate de masura pentru energie, lucru mecanic si caldura egala cu lucrul mecanic efectuat de o forta de o dina care isi deplaseaza punctul de aplicatie cu 1 cm. (< fr. erg, gr. ergon)
ERG s.m. (Fiz.) unitate de masura a energiei, a lucrului mecanic si a cantitatii de caldura, egala cu lucrul mecanic efectuat de forta de o dina care isi deplaseaza punctul de aplicatie cu 1 cm in directia ei. [< fr. erg, cf. gr. ergon – lucru].
JOULE, jouli, s. m. unitate de masura a energiei, egala cu lucrul mecanic efectuat de forta de un newton, cand punctul ei de aplicatie se deplaseaza cu un metru in directia si in sensul fortei. [Pr.: jul] – Din fr., enlg. joule.
ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) unitate de masura a energiei, egala cu lucrul mecanic efectuat de o forta de o dina care isi deplaseaza punctul de aplicatie cu un centimetru. – Din fr. erg.
ERG ~gi m. fiz. unitate de masura a energiei, egala cu lucrul mecanic dezvoltat cu o forta de o dina, cand aceasta isi deplaseaza punctul de aplicatie pe distanta de un centimetru. /<fr. erg
JOULE [pr.: fr. jul, engl. giul] ~i m. unitate de masura a energiei, egala cu lucrul mecanic efectuat de forta unui newton. /<engl. joule
KILOWATT-ORA s.m. unitate de masura a energiei, egala cu lucrul mecanic efectuat intr-o ora de un sistem care are o putere de un kilowatt. [Cf. fr. kilowatt-heure].
RANDAMENT s.n. 1. Capacitatea de productie a unei intreprinderi industriale sau comerciale, a unui teren agricol, a unui utilaj intr-o unitate de timp data. 2. (Tehn.) Raportul dintre lucrul mecanic produs si energia consumata de un sistem tehnic (masina, aparat etc.) pentru a produce acel lucru mecanic. [Pl. -te, -turi. / < fr. rendement].
JOULE
(Pron.: giul, jul)
s. m.
unitate de masura a energiei egala cu lucrul mecanic efectuat de forta de un newton care isi deplaseaza punctul de aplicatie pe distanta de 1 m.
(< fr., engl. joule)
WATT, wati, s. m. (Fiz.) unitate de masura a puterii egala cu puterea care corespunde schimbului de energie sau lucrului mecanic de un joule intr-o secunda. – Din fr., engl. watt.
WATT, wati, s. m. (Fiz.) unitate de masura a puterii, egala cu puterea care corespunde schimbului de energie sau lucrului mecanic de un joule. [Pr.: vat] – Fr. watt (engl. watt).