Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
MAI1 adv. I. 1. (Serveste la formarea gradului comparativ) Mai bun. ◊ (In locutiuni, intarind sensul unor cuvinte) Mai intai (si-ntai). Mai apoi. Mai inainte. 2. (Serveste la formarea gradului superlativ relativ) Cel mai bun. ◊ (Inaintea unui substantiv) Te comporti ca cel mai copil dintre copii. ◊ (Precedat de „ce” in constructii exclamative, cu valoare de superlativ absolut) Ce mai d**c frumos de fata!Expr. Mai rar = intalnit extrem de rar. Asa om mai rar!. II. (Atenueaza ideea exprimata de cuvantul determinat) In parte, putin, oarecum, intr-o oarecare masura, intrucatva. Copii si mai cuminti, si mai obraznici. Ploaia mai incetase. III. (Exprima ideea de aproximatie) Aproape; aproximativ; cam. Mai imi vine a crede. ♦ (Urmat de o propozitie subordonata introdusa prin „ca” sau „sa”) Gata sa..., cat pe-aci. Cetina mai ca-i ajunge la pamant.Mai-mai = cat pe-aci, gata-gata. IV. (Inaintea unui verb) 1. (Arata ca actiunea verbului dureaza) Si acum, in continuare, inca. Mai vine la noi.Expr. Mai e vorba! = desigur! neaparat! nu incape discutie! sigur! ♦ (In formule interogative, cu referire la o situatie noua) Ce mai faci? 2. (Arata repetarea actiunii verbului) Din nou, inca o data, iar. Poate sa ne mai intalnim. 3. (Exprima nedumerire) Nu se stie ce s-a mai facut. V. (Arata ca, pe langa lucrurile cunoscute, intervine un element nou) 1. (In enumerari) In afara de aceasta, in plus, pe deasupra. Avea casa, mai ceva bani.Expr. Ce mai atata vorba sau ce mai incoace-ncolo, se zice cand vrem sa punem capat unei discutii. 2. (Corelativ) Cand..., cand; ba..., ba; parte..., parte. Mai una, mai alta. VI. (In propozitii si constructii exclamative, intensifica ideea din fraza) Ce mai zgomot, ce mai freamat!Lat. magis.

FIOROS1 adv. 1) In mod ingrozitor; groaznic. 2) rar (urmat de prepozitia de atribuie adjectivului postpus valoare de superlativ absolut). e ~ de frumos. [Sil. fi-o-] /fior + suf. ~os

FOC2 ~uri n. I. 1) Senzatie de arsura in interiorul corpului, cauzata de o boala. 2) Ardoare a sentimentelor; inflacarare deosebita. ~ul tineretii. 4) fig. Discutie aprinsa in contradictoriu. ◊ A turna gaz in (sau pe) ~ a agrava o neintelegere. II. (urmand un adjectiv, ii atribuie valoare de superlativ absolut) Scump ~. Urat ~. Frumos ~. ◊ (Frumos, urat etc.) de mama ~ului grozav, strasnic (de frumos, de urat etc.). /<lat. focus

FIOROS, -OASA, fiorosi, -oase, adj. Care inspira spaima, frica, groaza; inspaimantator, groaznic, ingrozitor. ◊ (Legat de un adjectiv sau de un adverb prin prep. „de”, formeaza superlativul absolut) Fioros de urat. ♦ (Adverbial) In mod inspaimantator, ingrozitor. [Pr.: fi-o-] – Fior + suf. -os.

FOARTE adv. 1. (Ca determinativ pe langa un adjectiv sau un adverb; ajuta la formarea superlativului absolut) Foarte frumos. Foarte bine. ◊ (Asezat dupa adjectiv, inv. si arh.) Suparat foarte. ◊ (Ca determinativ pe langa o locutiune adjectivala sau adverbiala) Foarte de dimineata. ◊ (Ca determinativ pe langa un substantiv care exprima o insusire) E foarte copil pentru varsta lui. 2. (Pop.; ca determinativ pe langa un verb si asezat inaintea lui) Mult, tare. Prajiturile foarte ii placeau. ◊ (In legatura cu „a multumi”, azi mai ales ir.) Iti foarte multumesc de asa serviciu. ◊ (Pop.; asezat dupa verb) Se manie foarte. ◊ (Pop.; asezat intre auxiliar si participiu) Baile de namol mi-au foarte priit.Lat. forte.

PREA adv. 1. Mai mult decat (este necesar), din cale afara de..., peste masura, extrem de..., foarte (mult). ◊ Expr. Nu (sau nici) prea = nu chiar, nu tocmai, nu foarte; potrivit. A fi prea din cale-afara (sau prea de tot) = a depasi orice limita admisa. A nu sti prea multe = a fi suparacios, irascibil, a reactiona impulsiv; a nu sti de gluma. (Fam.) Asta e prea-prea = asta intrece masura. Mult prea... = excesiv, exagerat. Nici prea-prea, nici foarte-foarte = asa si asa, nici bine, nici rau; potrivit; mediocru. ◊ (Ajuta la formarea superlativului absolut) Nu e nici prea mult, nici prea putin. 2. Element de compunere care inseamna „foarte”, „peste masura” si care serveste la formarea unor substantive, a unor adjective si a unor verbe. – Din sl. pre.

absolut1 adv. (Serveste la formarea superlativului) Cu totul, cu desavarsire; exact, intocmai. Argumentare absolut justa. ♢ (Intarind un pronume sau un adverb negativ) N-a venit absolut nimeniVerb folosit absolut = verb tranzitiv folosit fara exprimarea complementului. – Lat. lit. absolutus.