Rezultate din textul definițiilor
SUPERFOSFAT, superfosfati, s. m. Ingrasamant chimic pe baza de fosfor, continand mai ales fosfat si sulfat de calciu, folosit mult in agricultura. – Din fr. superphosphate.
CRETA, crete, s. f. 1. Obiect fabricat din sulfat de calciu sau din alta compozitie, folosit la scris pe tabla sau pe orice suprafata de culoare (mai) inchisa. 2. Varietate de calcar poros, alb sau usor colorat, provenita prin acumularea resturilor si cochiliilor unor animale sau plante marine foarte mici. – Din lat. creta.
selenitos, -oasa, adj. (inv.; despre apa) care contine o cantitate mare de sulfat de calciu.
creta (crete), s. f. – Obiect folosit la scrisul pe tabla, fabricat din sulfat de calciu. – Var. (inv.) crita, (Mold.) crida. Lat. creta (sec. XIX), var. prin intermediul pol. krijda.
SELENIT1 s.m. sulfat de calciu hidratat, de culoare galbena-aurie. [< fr. selenite].
ANHIDRIT, anhidrite, s. n. sulfat natural de calciu, rombic, incolor, alb sau usor colorat, sticlos, utilizat in industria materialelor de constructie, la confectionarea unor obiecte de arta etc. – Din fr. anhydrite.
ANHIDRIT ~e n. sulfat natural de calciu, alb sau usor colorat, sticlos, intrebuintat la fabricarea cimenturilor, in industria chimica si a hartiei. /<fr. anhydrite
GHIPS ~uri n. 1) Mineral format din sulfat hidratat de calciu, cu aspect sticlos sau matasos, cu duritate mica, avand diferite intrebuintari (in constructii, in medicina etc.). 2) Sculptura din astfel de mineral. /<germ. Gips, lat. gypsum
GHIPS s.n. 1. sulfat hidratat de calciu natural, intrebuintat la fabricarea ipsosului, in industria portelanului si in medicina. 2. (La pl.) Ornamentatii arhitectonice; (p. ext.) obiecte facute din acest material. [Var. gips s.n. / < germ. Gips, fr. gypse].
GHIPS, (2) ghipsuri, s. n. 1. sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori matasos, cu duritate mica, avand numeroase folosiri in industrie. ◊ Expr. A pune in ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezinta o fractura sau o fisura) cu ajutorul unui pansament facut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic facut din ghips (1). [Var.: gips s. n.] – Din germ. Gips, fr. gypse, lat. gypsum.
ANHIDRIT s.m. sulfat anhidru natural de calciu. [< fr. anhydrite].
ANHIDRIT s. m. sulfat anhidru natural de calciu. (< fr. anhydrite)
GHIPS s. n. 1. sulfat natural hidratat de calciu de duritate mica, folosit la fabricarea ipsosului, in industria portelanului, in medicina etc. 2. sculptura din acest material. (< germ. Gips, fr. gypse, lat. gypsum)
sulfat ~ti m. Sare a acidului sulfuric. ◊ ~ de calciu sare cristalina, de culoare alba, care conditioneaza duritatea apei. ~ de cupru sare albastra, cristalizata, folosita la combaterea daunatorilor agricoli; piatra-vanata. ~ de magneziu sare cristalizata, incolora, intrebuintata in industrie si medicina; sare amara. ~ de sodiu sare cristalizata, incolora, avand diferite intrebuintari (in industria sticlei, in vopsitorie, in medicina etc.). ~ de potasiu sare incolora, cristalizata, intrebuintata ca ingrasamant. ~ feros sare de culoare verde-deschisa, cristalizata, intrebuintata ca materie coloranta; calaican. ~ de zinc sare incolora cristalizata, avand diferite intrebuintari (ca mordant, la conservarea pielii, a lemnului etc.). /<fr. sulfate