Rezultate din textul definițiilor
ZACEA, zac, vb. II. Intranz. 1. A sta intins, culcat sau tolanit pe pat, pe pamant etc. din lipsa de ocupatie, din cauza oboselii etc. ♦ A fi doborat. Copacii zac la pamant. 2. A sta culcat in pat din cauza unei boli grele; a boli. 3. A fi mort, culcat, ingropat (in mormant). 4. (despre sentimente, calitati, defecte etc.) A sta ascuns, a fi in stare latenta. 5. A sta, a fi, a se afla (intr-o stare oarecare) de multa vreme, a fi lasat in parasire. Plicurile nedesfacute zaceau teanc. ◊ Expr. A zacea la inchisoare (sau in temnita etc.)= a fi intemnitat. ♦ A fi asezat, situat undeva, a se afla. – Lat. jacere.
MICROBISM s. n. Prezenta in organism a unor germeni patogeni, uneori in stare latenta, ca urmare a rezistentei naturale sau dobandite a organismului respectiv. – Din fr. microbisme.
A GERMINA pers. 3 ~eaza intranz. 1) (despre seminte, tuberculi, bulbi, plante) A da germen; a incepe un ciclu nou de vegetatie; a incolti. 2) (despre organe sau materii organice) A trece de la o stare latenta sau embrionara la viata activa. /<lat. germinare
A HIBERNA pers. 3 ~eaza intranz. (despre unele animale) A petrece iarna intr-o stare latenta, asemanatoare cu somnul. /<fr. hiberner, lat. hibernare
RECRUDESCENTA ~e f. 1) Reintensificare a unei boli dupa o perioada de stare latenta; revenire a bolii intr-o forma mai acuta. 2) Inviorare a unei activitati dupa o perioada de stagnare. /<fr. recrudescence
A ZACEA zac intranz. 1) A se afla in pozitie orizontala; a sta intins. ~ pe iarba. 2) A sta culcat din cauza unei boli grele; a fi grav bolnav (timp indelungat). ~ o saptamana in pat. ~ de tifos. 3) A fi in mormant; a dormi somnul de veci; a odihni. 4) (despre sentimente, deprinderi etc.) A sta ascuns; a se afla in stare latenta. O idee indefinita zace in subconstient. 5) A se afla intr-o anumita stare de mai mult timp. Hainele zac pe podea. ◊ ~ la inchisoare a fi intemnitat. /<lat. jacere
RECESIV, -A adj. Care da indarat, pe cale de a disparea; care exista in stare latenta; retras. ◊ Caracter recesiv = caracter ereditar sau gena care nu se manifesta decat in absenta genei contrare, dominante. [< fr. recessif].
POTENTIAL, -A adj. 1. A carui forta este in stare latenta. ♦ Energie potentiala = energie pe care o poseda un corp capabil de a produce o manifestare energetica. 2. Posibil; presupus posibil. ♦ Propozitie potentiala = propozitie care exprima posibilitatea realizarii unei actiuni fara a preciza daca aceasta se realizeaza sau nu. // s.n. 1. (Fiz.) Capacitatea de a produce o manifestare energetica, un lucru mecanic. 2. Capacitate de dezvoltare, de desfasurare a unei forte, a unei activitati; putere. ♦ Potential de razboi = capacitatea militara a unui stat. 3. Mod verbal care prezinta actiunea ca posibila. [Pron. -ti-al, pl. -le, -luri. / cf. fr. potentiel, lat. potentialis].
CRIPTOBLAST s. n. mugur aflat in stare latenta. (< fr. cryptoblaste)
HIBERNANT, -A adj. 1. (despre animale) care hiberneaza. 2. (despre plante) care germineaza toamna, inflorind numai in primavara urmatoare; (despre muguri) care ierneaza in stare latenta. (< fr. hibernant)
LATENTA s. f. stare latenta. (< fr. latence)
RECESIV, -A adj. pe cale de a disparea; care exista in stare latenta. ♦ caracter ~ = caracter ereditar sau gena care nu se manifesta decat in absenta genei contrare, dominante. (< fr. recessif)
ZACEA, zac, vb. II. Intranz. 1. A sta intins, culcat sau tolanit din lipsa de ocupatie, din cauza oboselii etc. ♦ A fi doborat. Copacii zac la pamant. 2. A sta culcat in pat din cauza unei boli grele; a boli. 3. A fi mort, culcat, intins (in mormant). 4. (Despre sentimente, calitati, defecte etc.) A sta ascuns, a fi in stare latenta. 5. A sta, a fi, a se afla (intr-o stare oarecare). Plicurile nedesfacute zaceau teanc (C. PETRESCU). ◊ Expr. A zacea la inchisoare (sau in temnita etc.) = a sta inchis, a fi intemnitat. ♦ A fi asezat, situat undeva. Satele zaceau in vagauni (SADOVEANU). – Lat. jacere.
RECESIV, -A (‹ fr.) adj. 1. (GENET.) (Despre o insusire determinata genetic a unuia dintre parinti) Care este mascata la urmasi de insusirea dominanta sau alternativa corespondenta de la celalalt parinte, deci nu se manifesta la heterozigoti in F1 (prima generatie de urmasi) dar poate sa apara in generatiile urmatoare daca ambii parinti sunt purtatori ai genei respective (de ex. la om gena care determina culoarea albastra a ochilor este recesiva). 2. Care da indarat, care este pe cale de a disparea; care exista in stare latenta.
LATENTA, latente, s. f. (Livr.) stare latenta. – Din fr. latence.
LATENTA s.f. stare latenta. [< fr. latence].
ESTIVATIE, estivatii, s. f. stare de viata latenta prin care trec vara unele animale din regiuni calde si secetoase. – Din fr. estivation.
ANHIDROBIOZA s.f. stare de viata latenta determinata de lipsa completa a apei prin uscarea tesuturilor. [Pron. -bi-o-. / < fr. anhydrobiose].
HIBERNARE s.f. 1. Faptul de a hiberna; stare de viata latenta a unor animale in timpul iernii; hibernatie. ◊ Hibernare artificiala = hibernoterapie. 2. (Fig.) Inactivitate, lenevire. [< hiberna].
TONUS s.n. stare de functionare latenta a muschilor sau a nervilor in repaus, in masura a se modifica la interventia diversilor e*******i. ♦ (Fig.) Energie, vigoare. [< fr., lat. tonus, cf. gr. tonos].
HIBERNARE s. f. 1. stare de viata latenta a unor organisme in timpul iernii; hibernatie. 2. (fig.) inactivitate, lenevie. (< hiberna)
HIBERNARE, hibernari, s. f. Actiunea de a hiberna si rezultatul ei; stare de amorteala, de viata latenta (asemanatoare cu somnul), in care petrec unele animale iarna, cand metabolismul este incetinit si temperatura corpului scazuta; hibernatie. ◊ Hibernare artificiala = hibernoterapie. – V. hiberna.
LARVAR, -A adj. 1. in stare de larva; referitor la larva. 2. (fig.) latent. (< fr. larvaire)
LARVAR, -A, larvari, -e, adj. Care este in stare de larva; referitor la larva. ♦ Fig. Ascuns, latent, nevazut2. – Din fr. larvaire.
COMPLEX s.n. 1. Intreg, unitate compusa din mai multe elemente sau parti. ♦ (Constr.) Imbracaminte de etansare, formata din mai multe straturi izolate. ◊ (Geol.) Complex de strate = succesiune de strate diferite din punct de vedere litologic. 2. (Med.) Idei latente, amintiri refulate care provoaca tulburari neurocerebrale. ◊ Complex de inferioritate = stare psihica in care cineva se simte inferior, persecutat. [Pl. -exe. / < fr. complexus].
ANHIDROBIOZA s. f. stare de deshidratare a unor organisme, animale sau vegetale, in viata latenta. (< fr. anhydrobiose)
RECALESCENTA (‹ fr. {i}; {s} re1 + lat. calescere „a se incalzi”) s. f. (METAL.) Cresterea spontana a temperaturii unui metal in curs de racire, care se manifesta vizibil printr-o licarire a metalului. Se poate observa la solificarea metalelor, la producerea transformarilor in stare solida (transformari polimorfice, eutectoide etc.) si la subraciri mari, cand caldura latenta de transformare se degajeaza brusc, ridicand temperatura cu cateva grade.
A SE TOPI ma ~esc intranz. 1) A trece din stare solida in stare lichida. 2) fig. A deveni din ce in ce mai putin vizibil, disparand. 3) (despre obiecte supuse actiunii focului) A disparea prin ardere; a se mistui. 4) fig. (despre oameni) A se slei de puteri (sub actiunea unui sentiment puternic sau a unei boli latente). ◊ ~ din picioare (sau vazand cu ochii) a slabi foarte repede. A i ~ cuiva inima a fi cuprins de sentimente chinuitoare. /<sl. topiti