Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
RIZOTO s. n. Mancare preparata din orez, unt, sos de rosii si parmezan. [Acc. si: rizoto] – Din it., fr. risotto.

RIZOTO n. Fel de mancare, preparat din orez, unt, sos de rosii si parmezan. /<it. risotto, germ. Risotto

RAGUT, raguturi, s.n. In gastronomie, denumire generala pentru un preparat culinar din carne, pasare, vanat, peste sau legume taiate in bucati regulate (cuburi), rumenite (ragut brun) sau nerumenite (ragut alb), pudrate cu faina si fierte intr-un lichid aromatizat; prin adaugare de ingrediente specifice, se obtin preparate traditionale precum tocana, stufat, gulas, papricas etc.; din fr. ragout; germ. Ragout. In bucataria italiana, „ragu” este un amestec specific de carne tocata cu sos de rosii picant, utilizat drept garnitura la pastele fainoase.

RIZOTO s.n. Mancare preparata din orez, unt, cascaval si sos de rosii. [< it. risotto].

RIZOTO s. n. mancare din orez, cu unt, cascaval si sos de rosii. (< fr., it. risotto, germ. Risotto)

KETCHUP [CHECIAP] s. n. sos picant din suc de rosii, otet si mirodenii. (< engl. ketchup)

KETCHUP s. n. sos picant preparat din suc de rosii, otet si mirodenii. [Pr.: checiap] – Cuv. engl.

KETCHUP [pr.: checi-ap] n. sos picant preparat din suc de rosii, otet si mirodenii. / Cuv. engl.

LAZANA, lazane, s.f. (In special la pl.) Paste fainoase specific italiene, in forma de fasii late, preparate in straturi intercalate cu tocatura de carne sau alte ingrediente (fructe de mare, ciuperci, rosii, branza etc.), acoperite cu besamel sau sos tomat si gratinate. – Din it. lasagna, lasagne.

KETCHUP s.n. sos picant preparat pe baza de suc de rosii, otet si mirodenii. [Pron. ket-cop. / cf. fr., it., engl. ketchup < cuv. malaiez].

CHILI s.n. Cuvant de origine indiana sud-americana, de circulatie internationala in variantele engl. chile, chili, chilli, pentru: 1. Ardei iute, respectiv boia. 2. Amestec traditional de condimente, numit si chili mexican sau american (engl. chili powder, germ. Chilipulver), ce nu trebuie confundat cu ardeii sau cu simpla boia de ardei (engl. chilli powder, germ. Chillipulver), constand in principal din boia, chimion amar, oregano si usturoi, utilizat pentru asezonarea preparatelor specifice. 3. Preparat culinar (supa, tocanita) condimentat cu chili (2), cel mai cunoscut fiind chili con carne, mancare specific texana din carne de vita tocata, boabe de fasole, bucati de ardei si rosii; adaptat bucatariei europene, chilli con carne este o tocanita din carne de vita cu felii de ardei, in sos picant.

sos ~uri n. Preparat culinar din faina, ceapa prajita, apa si condimente, cu care se pregatesc ori care insotesc unele mancaruri. ~ alb. ~ de rosii. /<fr. sauce

FRUCT DE CACTUS s.n. Fructul unei specii de cactus, originar din America (Opuntia ficus-indica), numit si smochina indiana (engl. Indian fig), de culoare verzuie, galbena sau rosie-oranj, acoperit de tepi (indepartate inainte de comercializare), avand miezul roscat, dulce, cu aroma de pere si pepene; inainte de consum se curata de coaja cu mare atentie pentru a evita intepaturile (pericol de infectie), iar miezul se consuma natur, in salate de fructe si sorbeturi, dar mai ales fiert in compoturi, marmelade si sosuri.