Rezultate din textul definițiilor
UNIT, -A, uniti, -te, adj. 1. Care formeaza impreuna un tot. 2. Care se afla in raporturi stranse cu cineva, care este de acord, gandeste, actioneaza, simte la fel cu cineva; solidar cu cineva. 3. Care apartinea unei confesiuni crestine catolice de rit oriental (ortodox); uniat. ♦ (Substantivat) Adept al acestei confesiuni. – V. uni3.
ALATURI adv. 1. (Local) Langa cineva sau ceva, la dreapta sau la stanga cuiva sau a ceva. ◊ Loc. adj. De alaturi = vecin, invecinat. ◊ Expr. (Fam.) A nimeri (sau a fi, a merge, a calca) alaturea cu drumul = a gresi (in comportare, in pareri etc.). ♦ In alt punct decat cel vizat (dar foarte aproape de acesta). 2. (Modal) Unul langa altul, unul impreuna cu altul (sau cu altii). ◊ Loc. prep. Alaturi de... (sau, rar, cu...) = pe acelasi plan, pe langa. ◊ Expr. A fi alaturi de cineva = a fi solidar cu cineva. [Var.: alaturea adv.] – A3 + lature.
PARTICIPA, particip, vb. I. Intranz. A lua parte la o activitate, la o actiune, la o discutie. ♦ Spec. A lua parte la o intreprindere economica, contribuind cu bani sau cu alte valori materiale (cu scopul de a obtine un castig). ♦ A impartasi starea de spirit sau sentimentele cuiva, a fi solidar cu cineva intr-o imprejurare data. – Din fr. participer, lat. participare.
DESOLIDARIZA, desolidarizez, vb. I. Refl. A se desparti de ideile, de actiunile, de atitudinile unor persoane sau ale unui grup de persoane; a nu mai simti, a nu mai activa solidar cu cineva; a rupe legaturile de solidaritate cu cineva. – Din fr. desolidariser.
SOLIDARIZAT, -A, solidarizati, -te, adj. Declarat solidar cu cineva, unit. – V. solidariza.
ALATURI adv. Langa cineva sau ceva. A se aseza ~. ◊ A fi ~ de cineva a acorda cuiva un sprijin; a fi solidar cu cineva. ~ cu drumul fara judecata; fara chibzuinta. [Sil. -turi; Var. alaturea] /a + lature
ZID ~uri n. Element de constructie (din piatra, beton etc.) care imprejmuieste sau separa un spatiu, un teren sau o incapere. ◊ ~ chinezesc a) zid urias construit in vechime la granitele de nord ale Chinei; b) bariera riguroasa. A face ~ in jurul cuiva a) a inconjura pe cineva pentru a-l apara; b) a fi solidar cu cineva. /<sl. zidu
DESOLIDARIZA vb. I. tr. 1. A desface, a detasa o parte dintr-un intreg solidarizat. 2. refl. A nu mai fi solidar cu cineva, a se desparti, a se rupe de cineva. [Cf. fr. desolidariser].
SOLIDARIZA vb. I. 1. refl. A se declara solidar cu cineva sau ceva; a manifesta solidaritate. 2. tr. (Tehn.) A lega solidar doua sau mai multe piese etc. [< fr. solidariser].
SOLIDARIZA vb. I. refl. a se declara solidar cu cineva sau ceva; a manifesta solidaritate. II. tr. (tehn.) a lega solidar doua sau mai multe piese, elemente etc. (< fr. solidariser)
ALATURI adv. 1. (Local) Langa cineva sau ceva, la dreapta sau la stanga cuiva sau a ceva. ◊ Loc. adj. De alaturi = vecin, invecinat. ◊ Expr. (Fam.) Alaturi cu drumul = fara judecata, fara ratiune. ♦ In alt punct decat cel vizat (dar foarte aproape de acesta). A nimerit alaturi. 2. (Modal) Unul langa altul, unul impreuna cu altul (sau cu altii). ◊ Loc. prep. Alaturi de... (sau, rar, cu...) = o data cu..., pe langa... ◊ Expr. A fi alaturi de cineva = a fi solidar cu cineva. [Var.: alaturea adv.] – Din a3 + lature.
solidarITATE s. f. Faptul de a fi solidar (cu cineva sau cu ceva); sentiment care ii determina pe oameni sa-si acorde ajutor reciproc. – Din fr. solidarite.
solidarIZA, solidarizez, vb. I. 1. Refl. A se declara solidar (1) cu cineva sau cu ceva, a manifesta sentimente de solidaritate (fata de cineva), a se uni cu cineva intr-o actiune. 2. Tranz. A lega intre ele (prin constructie) doua sau mai multe piese sau obiecte, astfel incat sa forrneze un tot, sa preia in ansamblu solicitarile. – Din fr. solidariser.
A SE solidarIZA ma ~ez intranz. A se arata (in vorbe sau/si in fapte) solidar (cu cineva sau cu ceva); a se declara solidar (cu cineva sau cu ceva). /<fr. solidariser
solidar, -A, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate si un interes comun; unit. ♦ De care raspund in egala masura si impreuna mai multe persoane; spec. care leaga intre ei intr-un raport de obligatii mai multi creditori si un debitor sau mai multi debitori si un creditor. 2. Care este legat prin constructie de alta piesa sau de alt obiect, formand impreuna un tot unic. – Din fr. solidaire.
DEsolidarIZA vb. I. tr. a desface, a detasa o parte dintr-un intreg solidarizat. II. refl. a nu mai fi solidar, a se rupe de cineva. (< fr. desolidariser)
solidar, -A adj. 1. care este legat de cineva sau de ceva printr-o unitate de conceptii, de sentimente si de interese; strans unit. ◊ care participa impreuna cu altii la un drept. 2. (despre un creditor sau un debitor) aflat intr-un raport de solidaritate (3). 3. (despre piese de masini) strans legat de altceva; care ia parte la aceeasi masura cu alta piesa la o actiune. (< fr. solidaire)
solidar, -A adj. 1. Care priveste, care leaga, care angajeaza mai multe persoane, fiecare fiind responsabila de intreaga obligatie care revine tuturor. 2. Legat temeinic de cineva printr-o unitate de conceptii, de sentimente si de interese; strans unit. 3. (Despre piese de masini) Care este strans legat de altceva; care ia parte in aceeasi masura cu alta piesa la o actiune. [< fr. solidaire, cf. lat. solidus – intreg].
FIX, -A, ficsi, -xe, adj. l.(Adesea adverbial) Care nu-si schimba locul sau pozitia; nemiscat, neclintit. ♦ Care este solidar cu un element la care se afla atasat. Surub fix. ♦ Care ramane oprit asupra unui anumit punct. Privire fixa. ♦ Care nu se schimba, nu variaza; stabil. Pret fix. ◊ Idee fixa = idee care preocupa permanent pe cineva, care il impiedica sa se gandeasca la altceva; obsesie. 2. (Despre ore) Precis, exact. – Din fr. fixe, lat. fixus.