Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
smolnita2, smolnite, s.f. (reg.) 1. sol argilos, de culoare neagra sau bruna. 2. noroi. 3. groapa cu noroi.

REGUR s.n. (Geol.) sol argilos de culoare neagra, format in regiunile tropicale si subtropicale uscate. [< germ. Regur < cuv. indian].

HARDPAN [Pr. -PEN] s. n. strat compact de pamant care se formeaza pe solurile argiloase, imediat sub adancimea de lucru a plugului. (< engl. hardpan)

PELOsol s. n. sol din materiale argiloase. (< germ. Pelosol)

MARNA s. f. roca sedimentara argiloasa, cu un bogat continut de calcar, pentru amendarea (2) solurilor acide si la fabricarea cimentului. (< fr. marne)

TEREN ~uri n. 1) Intindere de pamant (delimitata in functie de relief); portiune de pamant. ◊ A pregati ~ul a face lucrari pregatitoare inainte de a intreprinde ceva. A sonda (sau a pipai, a tatona) ~ul a cerceta imprejurarile (inainte de a intreprinde ceva) pentru a-si asigura reusita. A castiga ~ a progresa intr-o actiune, reusind putin cate putin. A parasi ~ul a ceda; a se da batut. 2) sol dintr-o portiune a scoartei terestre, conside-rat din punct de vedere al naturii sale. ~ argilos. 3) Suprafata de pamant special amenajata in vederea anumitelor lucrari sau activitati. 4) fig. Domeniu de activitate; sfera de preocupari. ◊ Pe ~ la fata locului; la locul de munca. /<fr. terrain

REGUR s. n. sol negru, de mare fertilitate, in regiunile (sub)tropicale uscate, de savane si prerii, pe roci magmatice, pe calcare si depozite argiloase. (< germ. Regur, fr. regur)

APENINI (APPENNINO), sistem muntos care se intinde de-a lungul Pen. Italice pe 1.190 km, alcatuita din roci calcaroase, granitice, argiloase. Alt. med.: 1.200-2.000 m. Alt. max.: 2.914 m (vf. Corno Grande din masivul Gran Sasso d’Italia – Abruzzi). Expl. de bauxita, blenda si marmura. Pasuni. Fenomene de degradare a solului datorita despaduririlor.