Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
DOMNESC, -EASCA, domnesti, adj. 1. Care apartine domnului (3), privitor la domn; care emana de la domn; care apartine curtii domnului. ♦ Bogat, imbelsugat; elegant. 2. (In sintagmele) Mere domnesti = varietate de mere mari, de culoare galbuie-portocalie dungata cu rosu. Mar domnesc = soi de mar care produce asemenea mere. – Domn + suf. -esc.

ROZMARIN ~i n. 1) Arbust mic cu miros placut, cu tulpina e****a, cu frunze aciculare, persistente, si cu flori divers colorate, cultivat ca planta decorativa sau folosit in medicina si in industria parfumurilor. 2) soi de mar tomnatic, cu fructe de culoare galbena, placute la gust. 3) Fruct al acestui soi de mar. /<germ. Rosmarin

PARMEN s.n. Parmen auriu = soi de mar originar din Anglia, cu fructele de culoare galbena-aurie cu dungi carmin. // s.n. Fructul acestui pom. [< fr. parmain (d’or), germ. Parmane].

IONATAN I. s. m. soi de mar originar din America de Nord, cu fructe rosii. II. s. n. fructul ionatanului (I). (< engl. jonathan)

PARMEN s. m. ~ auriu = soi de mar, originar din Anglia, cu fructele de culoare galbena-aurie. (< fr. parmain /dor/, germ. Parmane)

RENETE s. n. pl. soi de mar de origine olandeza, cu fruct de marime mijlocie, conic, galben-limoniu, portocaliu pe partea expusa la soare. (< fr. reinette, germ. Renette)

POPESC, -EASCA, popesti, adj. (Pop.) Care apartine unui popa (1), propriu, caracteristic unui popa, de popa; preotesc. ◊ Mere popesti = soi de mere dulci si gustoase. Pere popesti = soi de pere dulci. ♦ (Pop.) Din neam de popa (1). ♦ Fig. (Despre voce) Cu timbru nazal, usor cantat, specific popilor (1). ♦ Fig. De dimensiuni, de proportii mari. – Popa + suf. -esc.

IONATAN ~i m. 1) soi de mar, originar din America de Nord. 2) Fructul unui astfel de mar. [Sil. io-na-] /<engl. Jonathan

SOFRAN ~i m. 1) Planta erbacee cu frunze lungi si inguste, cultivata pentru substanta care se extrage din florile ei violete. 2) Substanta coloranta obtinuta din florile acestei plante si folosita in diferite scopuri (alimentare, industriale si medicinale). 3) si adjectival soi de mere galbene, cu dungi portocalii-roscate, care are miez suculent si gust dulce-acriu. /<sl. safranu

IONATAN s.m. si n. soi de mar originar din America de Nord, ale carui fructe se pot conserva usor. [Pron. io-, acc. si ionatan, scris si jonathan. [< engl. Jonathan].

RENETE s.n.pl. (si adj.) soi de mar de origine olandeza, cu fruct de marime mijlocie, conic, galben-limoniu, portocaliu pe partea expusa la soare si cu gust placut. [Sg. renet. / < fr. reinette, cf. germ. Renette].

clococean1, -a, adj. (reg.) soi de mere.

noroanca, noroance, s.f. (reg.) 1. portocala. 2. lamaie. 3. (in sintagme) mere noroance = soi de mere.

panabrici adj. (reg.; in sintagme) mere panabrici = soi de mere galbene, de marime mijlocie.

FRANC2, franci, s. m. Denumire data portaltoiului obtinut din samanta soiurilor cultivate (la mar, par, cires etc.) care face parte din aceeasi specie cu altoiul. – Din fr. franc.