Rezultate din textul definițiilor
ZORIT1, zorituri, s. n. (Rar) ivirea zorilor1; p. ext. momentul cand se lumineaza de ziua; locul de unde se ivesc zorile1. – V. zori3.
ZORIT1, zorituri, s. n. ivirea zorilor; p. ext. momentul cand se lumineaza de ziua; locul de unde se ivesc zorile. ◊ Loc. adv. La zoritul zorilor = la revarsatul zorilor, in zori. – V. zori3.
INGANA, ingan, vb. I. 1. Tranz. A imita, a repeta (in bataie de joc) vorbele, glasul cuiva. 2. Tranz. A rosti sau a canta ceva incet, soptit (si neclar); a murmura, a mormai. 3. Tranz. si refl. A (se) acompania, a (se) insoti. ♦ Refl. A se amagi. 4. Refl. A se imbina; a se confunda, a se amesteca. ◊ Expr. A se ingana ziua cu noaptea = a se ivi zorile; a incepe sa se intunece. 5. Refl. si tranz. (Rar) A (se) misca usor; a (se) legana. – Lat. *ingannare.
ZORI3, pers. 3 zoreste, vb. IV. (Pop.) Intranz. si refl. A se ivi zorile1. – Din zori1.
ZORI3, pers. 3 zoreste Refl. A se ivi zorile; a se face ziua.
REVARSA, revars, vb. I. Refl. (Despre ape curgatoare; la pers. 3) A se varsa peste maluri, a iesi din albie, a inunda. ♦ A curge din belsug. ♦ Fig. (Fam.; despre corpul omului sau despre parti ale lui) A atarna de prea multa grasime, a se lasa de prea multa grasime. 2. Refl. (Despre oameni, vehicule etc.) A se raspandi, a se imprastia in numar mare; a impanzi. 3. Refl. (Despre lumina, caldura, mirosuri) A se imprastia, a se raspandi; a se difuza. ◊ Expr. A se revarsa zorile (sau zori de ziua) sau a se revarsa de ziua = a se lumina de ziua, a se ivi zorile. 4. Tranz. (Pop.) A asterne in cantitate mare peste ceva; a imprastia, a presara din belsug. – Lat. reversare.
zori (a se ivi zorile) vb., ind. prez. 3 sg. zoreste, imperf. 3 sg. zorea; conj. prez. 3 sg. zoreasca
A SE CRAPA se crapa intranz. : ~ de ziua a se ivi zorile; a se zori. /<lat. crepare
A SE REVARSA se revarsa intranz. 1) (despre ape curgatoare) A iesi din albie; a trece peste maluri; a irupe; a deborda. 2) fig. (despre multimi sau despre lumina, caldura etc.) A se imprastia din abundenta peste tot; a se difuza; a se raspandi. ◊ ~ zorile (sau ~ de ziua) a se ivi zorile; a se face ziua. 3) pop. (despre unele parti ale corpului omenesc) A atarna din cauza grasimii; a se lasa in jos. /<lat. reversare
A SE ZORI pers.3 se ~este intranz. A se ivi zorile; a se face ziua. /Din zori
simcea (-ele), s. f. – 1. Dorn, priboi. – 2. Cioc, clont, virf, culme. – 3. (Olt., Trans.) Briceag, brisca. – 4. (Olt.) Zori de zi, aurora. – Var. simcea. Lat. *summicēlla (Candrea, Bul. Soc. Fil., I, 28; Candrea; Rosetti, I, 171) de la summa „virf”. Mai inainte a fost legat de un dacic σαμψηρα (Hasdeu, Col. lui Traian, 1873, 239), si de lat. *senticēlla (Cihac, I, 254; Koerting 860; Puscariu 1589, REW 6823). – Der. simcela, vb. refl. (a se ivi zorile); simcelat, adj. (ascutit, subtire); simcelos, adj. (tuguiat); simci, vb. (Olt., a se toci).
zori3 (a ~) (a se ivi zorile) (pop.) vb., ind. prez. 3 sg. zoreste, imperf. 3 sg. zorea; conj. prez. 3 sa zoreasca
ZORI3, pers. 3 zoreste, vb. IV. Intranz. si refl. A se ivi zorile. – Din zori1.
VARSARE, varsari, s. f. 1. Actiunea de A (se) varsa si rezultatul ei. ◊ Expr. Varsare de sange = ucidere in masa, masacru. 2. (Concr.) Loc unde o apa curgatoare se varsa in alta. 3. Fig. (Rar) ivire, aparitie (a zorilor, a serii etc.). – V. varsa.
ZORI1 s. m. pl. 1. Lumina care se arata pe cer inainte de a rasari soarele; faptul zilei, aurora. ◊ Loc. adv. In zori sau in zori de zi (sau de ziua), ori pana-n zori, din zori, in zorii zilei, in zorii zorilor, sau de (o data) cu zorile sau catre zorirea zorilor = dis-de-dimineata. ◊ Expr. Din zori si pana-n seara (sau noapte) = toata ziua. Din zori in zori = ziua si noaptea, tot timpul; totdeauna, mereu. A se (re)varsa (sau a (se) crapa, a se ivi, a se zari, a miji) zorile (sau zorii, zori de zi, zori de ziua) sau a da in fapt (sau a se anunta) de zori = a aparea zorile, a incepe sa se faca ziua. ◊ Luceafar-de-zori = numele popular al stelei Sirius. 2. (Art.) Numele unui dans popular care se joaca la nunta si melodia dupa care se executa; melodie care se canta miresei la uncrop. [Art.: zorii si zorile[1]] – Slav (v. sl. zorja).
ZARI, zaresc, vb. IV. 1. Tranz. A vedea (ceva) slab, vag, nedeslusit (din cauza departarii sau a intunecimii); a intrezari. ◊ Expr. A zari ca prin sita (sau ca printr-o panza) = a vedea numai conturul obiectelor, fara a distinge bine forma si culoarea, a vedea neclar, confuz. ♦ A vedea (ceva) numai in treacat, in fuga. ♦ Intranz. si refl. impers. (Rar) A vedea. 2. Tranz. A observa, a baga de seama, a descoperi pe cineva sau ceva; a remarca. 3. Refl. A se arata, a se ivi; a aparea, a se vedea. ◊ Expr. A se zari de ziua = a se face ziua, a se revarsa zorile, a se lumina de ziua. (Rar) A se zari de luna = a aparea, a iesi luna. 4. Intranz. (Pop.) A straluci, a lumina. – Din zare.
ZARI, zaresc, vb. IV. 1. Tranz. A vedea (ceva) slab, vag, nedeslusit (din cauza departarii sau a intunecimii). ◊ Expr. (Intranz.) A zari ca prin sita = a vedea numai conturul obiectelor, fara a distinge bine forma si culoarea; a vedea neclar, ca prin ceata. ♦ A vedea (ceva) numai in treacat, in fuga. ♦ Intranz. (Rar) A vedea. ◊ Refl. impers. De la maria-ta se zarea la el si de la el la maria-ta (DELAVRANCEA). 2. Tranz. A observa, a baga de seama, a descoperi pe cineva sau ceva. 3. Refl. impers. A se arata, a se ivi; a aparea, a se vedea. ◊ Expr. A se zari de ziua = a se face ziua, a se revarsa zorile, a se lumina de ziua. (Rar) A se zari de luna = a aparea, a iesi luna. Incepe-a se zari de luna Si-i liniste pe drum (COSBUC). 4. Intranz. (Pop.) A straluci. Casele lui Dobriseanu... zaresc ca soarele (TEODORESCU). – Din zare.
ivi vb. 1. v. aparea. 2. a aparea, a se arata, a pica, (inv. si reg.) a se scociori, (inv.) a se sfeti. (Chiar atunci s-a ~ si el.) 3. v. infatisa. 4. a aparea, a se arata, (inv.) a mijloci, (fig.) a incolti, a se infiripa, a inflori, a se naste. (Un zambet s-a ~ pe fata lui.) 5. a aparea, a se arata, a se infatisa, a se revela, (inv. si pop.) a se dezveli. (Campia se ~ in toata splendoarea ei.) 6. a aparea, a se arata, a iesi. (S-a ~ iarba.) 7. v. rasari. 8. a aparea, a se arata, a miji, (reg.) a (se) iti, a (se) slomni. (Se ~ zorile.) 9. v. face. 10. v. starni. 11. v. produce. 12. a aparea, a se declara. (S-a ~ o epidemie.)