Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
CORNWALL s. v. marele-negru. (~ este o rasa de porci.)

MANGALITA s. (ZOOL.) (inv. si reg.) mangul. (~ este o rasa de porci.)

CORNWAL CORN-UAL/ s. m. rasa de porci de talie mare, negri, din Anglia. (< engl. cornwal)

EDELSCHWEIN [-SVAIN] s. n. inv. rasa de porci, crescuti pentru carne. (< germ. Edelschwein)

LANDRAS s. m. rasa de porci de culoare alba si cu corpul foarte lung. (< engl. landrace)

MINNESOTA MINISaUTA/ s. f. rasa de porci creata in America si crescuta pentru productia de carne. (< engl. minnesota)

York (rasa de porci) s. propriu n.

MINNESOTA s. f. rasa de porci creata in America si crescuta pentru productia de carne. [Pr.: mi-ni-sau-ta] – Cuv. engl.

MANGALITA, mangalite, s. f. rasa de porci de marime mijlocie, cu rat scurt si ascutit, cu picioarele scurte si cu par cret; porc care face parte din aceasta rasa. – Din magh. mangalica.

CORNWALL s. m. (Zool.) rasa de porci creata in Anglia, de talie mare si de culoare neagra; marele negru. [Pr.: cornual] – Cuv. engl.

YORK s.m. rasa de porci de culoare alba, cu pielea rosie si par rar, cu botul carn si cu urechi mari, creata in Anglia. (din engl. york)

LANDRAS s. m. rasa de porci de culoare alba si cu corpul foarte lung, crescuti pentru carne; porc din aceasta rasa. – Din engl. landrace.

EDELSCHWEIN s. n. invar. rasa de porci crescuta mai ales pentru carne. [Pr.: edelsvain] – Cuv. germ.

STREI s. n. rasa de porci autohtona, de culoare neagra, crescuta pentru carne si grasime. – Et. nec.

MANGALITA f. rasa de porci, de marime mijlocie, crescuta pentru grasime. /<ung. mangalica

MINNESOTA [pr.: minisauta] f. 1) rasa de porci americana crescuta pentru carne. 2) Porc din aceasta rasa. /Cuv. engl.

YORK m. rasa de porci de culoare alba, obtinuta in Anglia. /< engl. York

CORNWALL s.m. (Zool.) rasa de porci creata in Anglia, de talie mare si de culoare neagra; marele-negru. [Pron. corn-ual. / < engl. cornwall].

sor (-ruri), s. n. – Piele rasa de porc. Origine incerta. Probabil trebuie admisa o forma vulgara sūs, *sūris „porc”, (in loc de sūs, suis), ca mus, mūris, ōs, ōris etc. Der. din lat. *sūber „pluta” (Candrea; Scriban) nu pare posibila. Se foloseste in Tran. si Maram.Der. sorici (var. soric, Mold. cioric(i), Banat sor()lic), s. n. (piele rasa de porc), care trebuie sa provina din lat. vulgara suericulum, cuvint ce apare in notele tironiene, fara explicatie, intre diferitele feluri de produse porcine (dupa Cihac, II, 341, din pol. skwarek, sb., cr. cvarek „jumari”; dupa Graur 188, din tig. cor „barba”).

BAZNA (‹ localit. Bazna) s. f. rasa de porci de culoare neagra si cu o dunga alba in dreptul spetelor. Este crescuta pentru productia de carne si grasime.

BERK (cuv. engl.) subst. rasa de porci creata in Anglia, de culoare neagra cu extremitatile albe, precoce, cu prolificitate potrivita si rezistenta organica foarte buna. Tipul productiv al rasei este mixt (carne-grasime). Se mai numeste berkshire sau negrul mijlociu.

sfarlac1, sfarlaci, s.m. (reg.) 1. porc slab si de rasa proasta. 2. peste marunt.

BALTARET, -EATA (‹ balta) adj., subst. 1. Adj. Din regiunea baltilor. 2. S. n. art. Vint local, cald si umed, care sufla din primavara pina in toamna dinspre S (mai ales in SE tarii) in reg. baltilor Dunarii. 3. S. m. rasa primitiva locala de porci, pe cale de disparitie, din lunca inundabila a Dunarii.

MISTRET, -EATA, mistreti, -e, adj. I. (In sintagma) porc mistret (si substantivat, m.) = animal salbatic cu corpul masiv, acoperit cu par aspru, negru-sur, cu greabanul inalt, capul mare, terminat cu bot alungit, cu ochii mici si cu caninii transformati in colti puternici; porc salbatic (Sus scrofa). II. (Pop.) 1. Care rezulta dintr-un amestec de rase; de calitati diferite; amestecat, pestrit; p. ext. care e de valoare mijlocie. 2. (Despre vin, fructe etc.) Acrisor; (despre fructe) paduret, salbatic. – Lat. mixticius.

TOCHITURA, tochituri, s.f. Preparat culinar numit si topitura, facut traditional cu ocazia taierii porcului, din carne grasa taiata marunt, prajita cu ceapa in tigaie, avand aspect de tochitura (= jumari obtinute prin topirea slaninii). Ca specialitate gastronomica romaneasca, este realizata din bucati mici de carne de porc, de organe si de carnaciori, prajite la tigaie, servite cu garnitura de mamaliguta, cu ochiuri si branza rasa deasupra.