Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
AERATIE, aeratii, s. f. Ventilatie si racire a cerealelor aflate intr-un siloz cu ajutorul aerului1 (1). [Pr.: a-e-] – Din fr. aeration.

AERATIE s. f. 1. introducere de aer intr-un mediu; aerare; ventilatie. 2. racire a cerealelor depozitate intr-un siloz. (< fr. aeration)

AERAT, -A, aerati, -e, adj. 1. (Despre lichide, materiale granuloase etc.) Tratat prin introducere de aer1 (1). 2. (Despre cereale) racit prin introducere de aer1 (1) sub presiune sau prin vanturare cu lopeti. 3. (Livr.) (Despre texte) Care are o structura simpla; clar, limpede. 4. (Despre pagini scrise) Cu literele si randurile spatiate; cu mult spatiu alb. [Pr.: a-e-] – V. aera.

AERAT, -A adj. 1. (Despre lichide, materiale granuloase etc.) Tratat prin introducere de aer. 2. (Despre cereale) racit cu ajutorul aerului, prin vanturare etc. 3. (Despre pagini) Spatiat. [< aera].

AERAT, -A adj. 1. tratat prin introducere de aer. 2. (despre cereale) racit cu ajutorul aerului, prin vanturare etc. 3. (despre un text) cu o structura simpla; (despre pagini) spatial. (< aera)

AERA, aerez, vb. I. Tranz. 1. A introduce aer in masa unui lichid, a unui material granulos sau care e in forma de pasta fluida. 2. A raci cerealele dintr-un siloz prin introducerea de aer sub presiune sau prin vanturare cu lopeti. – Fr. aerer.

AERAT, -A, aerati, -te, adj. 1. (Despre lichide, materiale granuloase etc.) Tratat prin introducerea de aer. 2. (Despre cereale) racit prin introducere de aer sub presiune sau prin vanturare cu lopeti. – V. aera.

AERA, aerez, vb. I. Tranz. 1. A introduce aer1 (1) in masa unui lichid, a unui material granulos sau care este in forma de pasta fluida. 2. A raci cerealele dintr-un siloz prin introducerea de aer1 (1) sub presiune sau prin vanturare cu lopeti. – Din fr. aerer.

AERATIE f. racire a cerealelor depozitate intr-un siloz cu ajutorul aerului. /<fr. aeration

AERATIE s.f. Introducere de aer intr-un mediu oarecare. ♦ racire a cerealelor depozitate intr-un siloz cu ajutorul aerului. [< fr. aeration].

LOPATA, lopatez, vb. I. 1. Intranz. A vasli. 2. Tranz. A intoarce cerealele cu lopata pentru aerisirea si racirea lor. – Din lopata.

VANTURA, vantur, vb. I. Tranz. 1. A trece boabele de cereale prin vanturatoare sau a le face sa cada de la o mica inaltime pentru ca vantul sa imprastie impuritatile usoare. ♦ Fig. A imprastia, a risipi; a spulbera. 2. A varsa de mai multe ori un lichid dintr-un vas in altul, pentru a-l raci, pentru a-l amesteca etc. 3. A misca incoace si incolo, a agita. ♦ Fig. A framanta, a tulbura. 4. Fig. A da in vileag, a povesti, a comenta vorbe, fapte etc. 5. Fig. A cutreiera, a colinda. ◊ Compus: vantura-lemne sau vantura-tara s. m. invar. = om hoinar, aventurier. 6. (Rar; despre vant) A sufla, a bate peste... – Lat. ventulare (=ventilare).

VANTURA, vantur, vb. I. Tranz. 1. A trece boabele de cereale prin vanturatoare sau a le face sa cada de la o mica inaltime pentru ca vantul sa imprastie impuritatile usoare. ♦ Fig. A imprastia, a risipi; a spulbera. 2. A varsa de mai multe ori un lichid dintr-un vas in altul, pentru a-l raci, pentru a-l amesteca etc. 3. A misca incoace si incolo, a agita. ♦ Fig. A framanta, a tulbura. 4. Fig. A da in vileag, a povesti, a comenta vorbe, fapte etc. 5. Fig. A cutreiera, a colinda. ◊ Compus: vantura-lume sau vantura-tara s. m. invar. = om hoinar, aventurier. 6. (Rar; despre vant) A sufla, a bate peste... – Lat. ventulare (= ventilare).