Rezultate din textul definițiilor
COMBUSTIBIL, -A, combustibili, -e, adj., s. m. 1. Adj. (Despre materiale) Care are insusirea de a arde. 2. S. m. Materie, de obicei organica, care arde, dezvoltand caldura, si care este folosita ca izvor de energie in industrie si in economia casnica. ◊ Combustibil conventional = combustibil teoretic cu putere calorica de 7000 kcal/kg, utilizat ca etalon pentru compararea diferitilor combustibili reali. Combustibil nuclear = material fisionabil intrebuintat pentru a produce energie in reactoarele nucleare. – Din fr. combustible.
LIGNIT s. n. carbune natural (inferior huilei), de culoare cafenie-bruna, sfaramicios, cu putere calorica relativ mica. (< fr. lignite)
ANTRACIT (‹ fr. {i}; {s} gr. anthrax „carbune”) s. n. Varietate de carbune natural, foarte bogat in carbon (89,5-96,5 la suta), sarac in apa si materii volatile, avind o putere calorica de c. 7.800-8,350 kcal/kg. Arde cu flacara scazuta, fara fum, formeaza cocs pulverulent si este un combustibil pretios.
CARPEN (lat. carpinus) s. m. Arbore din familia betulaceelor, inalt pina la 28 m, cu frunze ovale dintate si cu flori grupate in amenti (Carpinus betulus). Lemnul c. este dens, rezistent si are o mare putere calorica. Creste in Europa si Asia Centrala.
HELIOGRAF, heliografe, s. n. Nume dat mai multor aparate, servind la: a) reproducerea, prin copiere, a desenelor executate pe hartie de calc cu ajutorul unei hartii speciale impregnate cu o solutie sensibila la lumina, developarea facandu-se cu vapori de amoniac; b) transmiterea semnalelor luminoase prin dirijarea, cu ajutorul unei oglinzi, a reflectarii razelor solare; c) masurarea puterii calorice a Soarelui si inregistrarea perioadelor din zi cu timp insorit; d) fotografierea Soarelui. [Pr.: -li-o-] – Din fr. heliographe.
HELIOGRAF s. n. 1. aparat pentru copierea pe hartie heliografica, cu ajutorul luminii, a desenelor executate pe hartie de calc. 2. aparat pentru masurarea puterii calorice a Soarelui. 3. aparat telegrafic care foloseste razele solare. 4. (astr.) aparat pentru fotografierea Soarelui. (< fr. heliographe)
BIOGAZ (‹ fr. {i}) s. n. 1. Amestec de gaze continind in cea mai mare parte metan, rezultat din descompunerea unor compusi organici (ex. celuloza, uree, pectine etc.) de catre microorganismele anaerobe. 2. Combustibil obtinut printr-un proces de fermentatie dirijata a biomasei, avind puterea calorica de 19.000-25.000 kJ/Nm3.
caloric ~ca (~ci, ~ce) Care tine de caldura; propriu caldurii. putere ~ca. Agent ~. /<fr. calorique
TERMODINAMIC, -A, termodinamici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Parte a fizicii al carei obiect de studiu il constituie starile de echilibru ale sistemelor fizice si proprietatile generale ale proceselor care conduc spre astfel de stari, procese in care pot interveni si fenomene termice; studiul relatiilor dintre fenomenele mecanice si cele calorice. 2. Adj. Care apartine termodinamicii (1), privitor la termodinamica, de termodinamica. – Din fr. thermodynamique.
COMBUSTIBIL, -A adj. Care (poate) arde. // s.m. Material care arde dezvoltand caldura, fiind folosit de obicei ca izvor de energie calorica. [Cf. fr. combustible].
COACE vb. III. In gastronomie, mod de a prepara un aliment prin expunere la radiatii calorice intr-un cuptor (electric, cu gaz, cu convectie, la rotisor, cu microunde), in urma careia acesta apare acoperit de o crusta (exceptie la microunde); in limbaj comun se aplica, mai ales, la alimentele facute din aluat: a coace paine, prajituri, cozonac etc.; anumite alimente se pot coace si in sau sub cenusa (cartofi, castane).
FRIGE vb. III. In gastronomie, mod de a prepara, in special carne, dar si alte alimente, prin expunere directa la radiatii calorice, in diverse feluri: la frigare = bucati de alimente sau un animal intreg sunt infipte pe o vergea de lemn sau de metal; la protap = pe o vergea sprijinita de doua cracane; la gratar = pe un gratar deasupra unor carbuni incinsi, la flacara de gaz sau pe un gratar electric; anumite alimente pot fi fripte direct pe jar, iar din carne se poate face friptura la cuptor, aceasta fiind din punct de vedere tehnic, de fapt, o coacere.