Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
LACTALBUMINA s. f. proteina din lapte. (< fr. lactalbumine)

CAZEINA f. proteina din lapte care contribuie la coagularea acestuia, constituind cel mai important component al branzeturilor. [Sil. -ze-i-] /<fr. cazeine

PARACAZEINA s.f. proteina din lapte sub forma coagulata. [Pron. -ze-i-. / < fr. paracaseine].

CAZEINA (‹ fr. {i}; {s} lat. caseus „brinza”) s. f. Principala proteina (fosfoproteida) din lapte, cu continut foarte bogat de aminoacizi si cu o mare valoare nutritiva, formind cel mai important component al brinzeturilor; este utilizata ca aliment, la preparea unor produse farmaceutice bogate in albumine, la fabricarea galalitului, a unor cleiuri etc.; cazeinogen.

GLOBULINA, globuline, s. f. proteina care se gaseste in plasma sanguina, in lapte, in vegetale. – Din fr. globuline.

TOFU s.n. Pasta preparata din „lapte” de soia fiert si coagulat, presata in diverse forme, avand aspect de branza telemea, de culoare galbuie sau rosie; se foloseste ca inlocuitor de carne in preparatele vegetale, fiind foarte bogat in proteine.