Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
JURIDIC, -A, juridici, -ce, adj. Care tine de drept, privitor la drept. ◊ Persoana juridica = organizatie cu patrimoniu propriu si administratie de sine statatoare, care se bucura de capacitatea de a avea drepturi si obligatii. – Din fr. juridique, lat. juridicus.

PERSOANA, persoane, s. f. 1. Individ al speciei umane, om considerat prin totalitatea insusirilor sale fizice si psihice; fiinta omeneasca, ins. ◊ In persoana = a) loc. adj. si adv. insusi, personal, singur (fara intermediul cuiva); b) loc. adj. intruchipat, in carne si oase, personificat, ♦ (Inv.) Personaj (2). 2. (In sintagmele) Persoana fizica = om considerat ca subiect cu drepturi si cu obligatii si care participa in aceasta calitate la raporturile juridice civile. Persoana juridica (sau morala) = organizatie care, avand o alcatuire de sine statatoare si un patrimoniu propriu in vederea indeplinirii unui anume scop admis de lege, este subiect cu drepturi si cu obligatii, deosebit de persoanele fizice care intra in componenta ei. 3. Categorie gramaticala specifica verbului si unor pronume (personal, reflexiv, posesiv, de intarire), prin care se indica vorbitorul, interlocutorul si orice obiect, deosebit de vorbitor si de interlocutor; fiecare dintre formele flexionare ale verbului si ale unor pronume prin care se indica raporturile de mai sus. – Din lat. persona, germ. Person, fr. personne.

PATRIMONIAL ~a (~i, ~e) Care tine de patrimoniu; propriu unui patrimoniu. ◊ Bunuri ~e bunuri care pot fi apreciate in bani. [Sil. -ni-al] /<fr. patrimonial

COMERCIAL, -A (‹ fr., lat.) adj. Care apartine comertului, privitor la comert; din comert, negustoresc. Capital c. = capital care functioneaza in sfera circulatiei marfurilor, prin intermediul caruia se obtine profitul comercial.Societate comerciala = entitate economica cu personalitate juridica, inregistrata la Camera de Comert si Industrie, posesoare de capital propriu si patrimoniu (garantii pentru indeplinirea obligatiilor sociale) a carei activitate se desfasoara in sfera productiei, circulatiei marfurilor si serviciilor. ◊ Politica c. = componenta a politicii economice, reprezentind ansamblul modalitatilor si pirghiilor de interventie a statului asupra structurilor economice pentru orientarea relatiilor comerciale interne si externe in sensul realizarii obiectivului urmarit.