Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
patlagea rosie/patlagica rosie s. f. + adj. (sil. -tla-)

BULION, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Pasta conservata de patlagele rosii. 2. (Rar) Supa de carne fara zarzavat sau paste fainoase. 3. Mediu lichid obtinut din carne sau din vegetale si folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] – Din fr. bouillon, rus. bulon.

GOGONEA, gogonele, s. f. (Mai ales la pl.) Fructul neajuns la maturitate al patlagelelor rosii, de culoare verde sau verde-rosiatica, din care se fac muraturi. – Gogon (reg. „mic obiect sferic” – et. nec.) + suf. -ea.

PARADAISA, paradaise, s. f. (Bot.; reg.) patlagea rosie. – Din germ. Paradeis.

TOMATA, tomate, s. f. (Livr.) patlagea rosie. – Din fr. tomate.

RASUCIRE, rasuciri, s. f. 1. Actiunea de a (se) rasuci si rezultatul ei; rasuceala. 2. Defect al pieselor de cherestea produs la uscare, care face ca suprafata lor sa devina elicoidala. 3. (Bot.; in sintagma) Rasucirea frunzelor = boala virotica a cartofului, a tutunului si a patlagelelor rosii, manifestata prin ingalbenirea si rasucirea frunzelor si oprirea din dezvoltare a plantelor. – V. rasuci.

GALATANA s. v. patlagea, patlagica, rosie, tomata.

PARADAISA s. v. patlagea, patlagica, rosie, tomata.

TOMATA s. (BOT.; Lycopersicum esculentum) patlagea, patlagica, rosie, (reg.) galatana, (Tran-silv. si Ban.) paradaisa. (Salata de ~e.)

BULION ~uri n. 1) Pasta (sau zeama) din patlagele rosii fierte. 2) Supa din carne fiarta, mai ales din pasare, preparata fara zarzavaturi sau paste fainoase. 3): ~ de cultura fiertura de carne sau de vegetale, folosita ca mediu de cultura pentru microorganisme. [Sil. -li-on] /<fr. bouillon

rosie ~i f. patlagea rosie; tomata. /Din rosu

TOMATA ~e f. patlagea rosie; rosie. /<germ. Tomate, fr. tomate

BULION s.n. 1. Supa de carne fiarta fara zarzavaturi. ♦ Lichid obtinut prin fierberea carnii si folosit ca mediu de cultura pentru microorganisme. 2. Pasta sau zeama de patlagele rosii fierte. [Pron. -li-on, pl. -nuri. / < fr. bouillon].

paradaisa, paradaise, s.f. (reg.) 1. patlagea rosie. 2. numele unei varietati de vita de vie.

SOLANACEE s.f.pl. Familie de plante dicotiledonate, din care fac parte cartoful, patlagelele rosii si vinete, matraguna, tutunul etc.; solanee; (la sg.) planta din aceasta familie. [Pron. -ce-e, sg. invar. / < fr. solanacees].

TOMATA s.f. patlagea rosie. [< fr. tomate].

SOLANACEE s. f. pl. familie de plante dicotiledonate erbacee: cartoful, patlagelele rosii, vinetele, matraguna, tutunul; solanee. (< fr. solanacees)

TOMATA s. f. patlagea rosie. (< germ. Tomate, fr. tomate)

tomata (-te), s. f.patlagea rosie. – Var. Mold. dumata. Fr. tomate.

BULION, s. n. 1. Pasta conservata de patlagele rosii. 2. (Rar) Supa de carne fara zarzavat sau paste fainoase. ◊ Bulion de cultura (de microbi) = supa de carne si oase, strecurata si sterilizata, servind la culturile de microbi. [Pr.: -li-on] – Fr. bouillon.

patlagica s. v. rosie.

patlagea ~ele f. : ~ rosie a) planta erbacee legumicola cu flori galbene si cu fructe mari, sferice, suculente, de culoare rosie (rar roz sau galbena); b) fruct al acestei plante; rosie; tomata. ~ vanata a) planta erbacee legumicola cu flori violacee si cu fructe mari, ovale, carnoase, de culoare violeta; vanata; b) fruct al acestei plante. [G.-D. patlagelei; Sil. -tla-; Var. patlagica] /<turc. patlican

patlagea s. (BOT.) 1. v. rosie. 2. v. vanata.

rosie s. (BOT.; Lycopersicum esculentum) patlagea, patlagica, tomata, (reg.) galatana, (Transilv. si Ban.) paradaisa. (Salata de ~ii.)

patlagea, patlagele, s. f. 1. (Determinat adesea, prin „rosie”) Planta erbacee legumicola cu tulpina inalta, cu frunze mari, penate si cu flori galbene, cultivata pentru fructul ei comestibil, sferic, rosu, zemos, bogat in vitamine; rosie, tomata (Lycopersicum esculentum); p. restr. fructul acestei plante. 2. (Determinat adesea prin „vanata”) Planta erbacee legumicola cu flori violete si cu fructe comestibile mari, ovale, carnoase, de culoare violet-inchis; vanata (Solanum melongena); p. restr. fructul acestei plante. [Var.: patlagica s. f.] – Din tc. patlıcan.