Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
ansoa (peste) s. n., (pasta de peste) s. f. (sil. -soa)

ansoa2 (pasta de peste) (-soa) s. n., art. ansoaul; (sorturi) pl. ansoauri

ANSOA s.n. 1. Pesti mici, cu bogat continut de grasime, din familia heringilor (hamsie, sprot) sau a sardelelor, filetati, conservati mai intai in saramura, apoi in ulei. Se utilizeaza ca atare, drept garnitura pentru canapele, pizza etc., ca ingredient in diverse salate sau sub forma de pasta sau unt de ansoa pentru uns tartine sau sandviciuri; fr. anchois; engl. anchovy; germ. Anchovis. 2. pasta picanta preparata din peste astfel conservat.

ANSOA s. n. 1. peste mic care traieste in Marea Mediterana si in Oceanul Atlantic. 2. pasta preparata din carnea acestui peste, care se serveste ca aperitiv. – Din fr. anchois.

ANSOA s.m. invar. 1. peste mic care traieste in Marea Mediterana si in Oceanul Atlantic. 2. (la sg.) pasta facuta din carnea acestui peste, care se serveste ca aperitiv. [< fr. anchois].

ANSOA s. m. 1. peste mic in Marea Mediterana si in Oceanul Atlantic. 2. pasta preparata din carnea acestui peste, ca aperitiv. (< fr. anchois)

PATEU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, asezat in foi si umplut cu branza, tocatura de carne etc. 2. pasta de ficat, de carne sau de peste amestecata cu condimente, care se consuma (unsa pe felii de paine) proaspata sau conservata; pastet. [Var.: pate s. n.] – Din fr. pate.

PATEU s.n. 1. Un fel de placinta umpluta cu carne tocata, cu branza etc. 2. pasta de ficat, de carne sau de peste, preparata cu condimente si consumata proaspata sau conservata. [Pl. -uri, var. pate s.n. / < fr. pate].

PATEU s. n. 1. placinta umpluta cu carne tocata, cu branza etc. 2. pasta de ficat, de carne sau de peste, cu condimente. (< fr. pate)

PATEU ~ri n. 1) Preparat culinar facut din foi mici de aluat (de obicei dospit) cu umplutura (de branza, carne tocata, varza etc.) si prajit in ulei, unt. 2) pasta alimentara preparata din ficat, din carne sau peste cu adaos de condimente. /<fr. pate

IAHNIE ~i f. Fel de mancare pregatita din carne, din peste sau din legume, cu ceapa prajita si cu pasta de rosii, fierte pana scade zeama. [G.-D. iahniei] /<turc. yahni

TUSA s.f. I. 1. (Pict.) Fel de a aplica culoarea cu pensula pe panza unui tablou, care defineste stilul unui pictor; urma de pensula in pasta unui tablou. 2. (Sport) Linie care delimiteaza un teren de joc. ♦ Iesirea mingii peste aceasta linie si repunerea ei in joc. 3. Lovitura care atinge pe adversar la jocul de scrima. II. 1. Mica piesa de metal pe care este imprimata o litera, o cifra sau un semn conventional, fixata la capatul unei parghii a masinii de scris, de calculat sau de cules. 2. Placa la claviatura unui pian, a unei o**i etc. [< fr. touche].

TUSA s. f. I. 1. maniera de a aplica culoarea cu pensula pe panza unui tablou, care devineste stilul unui pictor; urma de pensula in pasta unui tablou. 2. (fotbal, rugbi) linie care delimiteaza un teren de joc. ◊ iesirea mingii peste aceasta linie si repunerea ei in joc. 3. lovitura care atinge pe adversar, la scrima. II. 1. mica piesa de metal pe care este imprimata o litera, o cifra sau un semn conventional, fixata la capatul unei parghii a masinii de scris, de calculat sau de cules. 2. placa la claviatura unui pian, a unei o**i etc. (< fr. touche)

PATEU, pateuri, s.n. 1. Preparat de patiserie din foitaj umplut cu branza, carne tocata etc. 2. pasta tartinabila din ficat de pasare (gaina, gasca, rata) sau de porc, proaspata sau din conserva. 3. Preparat culinar din tocatura de ficat, de carne de porc, de vanat sau de peste, variat aditionata si condimentata, invelita in aluat si coapta intr-o forma de metal; se consuma cald sau rece; inv. pasteta, pastet (din germ. Pastete); daca compozitia este invelita in slanina si coapta intr-o forma de lut sau de fonta cu capac, preparatul se numeste si terina (din fr. terrine); se consuma totdeauna rece, in felii.

ICRA, icre, s.f. (In special la pl.) Denumire generica pentru ouale pestilor; in expr. salata de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de stiuca) emulsionate sub forma de spuma alba, cu adaos de diverse ingrediente (ceapa tocata, masline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub forma de pasta sarata, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata facuta din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar rosu = icre mari de pana la 7 mm diametru, de culoare rosiatica, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca si caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cega, pastruga s.a.)

RAGUT, raguturi, s.n. In gastronomie, denumire generala pentru un preparat culinar din carne, pasare, vanat, peste sau legume taiate in bucati regulate (cuburi), rumenite (ragut brun) sau nerumenite (ragut alb), pudrate cu faina si fierte intr-un lichid aromatizat; prin adaugare de ingrediente specifice, se obtin preparate traditionale precum tocana, stufat, gulas, papricas etc.; din fr. ragout; germ. Ragout. In bucataria italiana, „ragu” este un amestec specific de carne tocata cu sos de rosii picant, utilizat drept garnitura la pastele fainoase.