Rezultate din textul definițiilor
CRUTON, crutoane, s. n. Bucata mica de paine prajita (in grasime) care se serveste in supa. – Din fr. crouton.
CRUTON ~oane n. Bucata mica de paine prajita, care se pune in supa. /<fr. crouton
PAPARA papari f. Fel de mancare preparata din felii de paine prajita, presarate cu branza si oparite (cu apa sau cu lapte). ◊ A manca ~ a lua bataie. /<bulg. popara
CANAPEA s.f. 1. Divan ingust, imbracat in stofa sau in piele, care are de obicei un spatar si brate; sofa. 2. Felie de paine prajita in unt, pe care se pun felii de salam, sunca, icre etc. [< fr. canape, cf. germ. Kanapee].
TOST, tosturi, s.n. (Mai ales la sg.) Felie de paine prajita. – Din engl. toast.
prajinca s.f. (reg.) paine prajita (si unsa cu grasime); mamaliga rece prajita in grasime.
CANAPEA s. f. felie de paine prajita in unt, pe care se pun felii de salam etc. (< fr. canape)
TOAST s. n. 1. scurt discurs ocazional, improvizat, rostit la o masa in cinstea unei persoane sau a unui eveniment; inchinare in sanatatea cuiva. 2. felie de paine prajita cu unt. (< fr. toast)
PAPARA s. f. 1. Mancare preparata din felii de paine (prajita) presarate cu branza si oparite in apa, in supa, in lapte etc. ◊ Expr. (Fam.) A manca (o) papara sau papara (cuiva) sau a se alege cu o papara = a) a manca bataie sau a fi aspru certat; b) a fi invins (in lupta, intr-o intrecere etc.) A face pe (sau din) cineva papara = a invinge, a distruge, a nimici pe cineva. A sti papara cuiva = a cunoaste felul aspru de a fi al cuiva, a fi avut de suferit de pe urma asprimii cuiva. A trage cuiva o papara = a) a bate pe cineva; b) a mustra aspru pe cineva. 2. (Reg.) Omleta (din oua). [Var.: (reg.) papara s. f.] – Din bg. popara.
CRUTON s.n. Felie de paine, fara coaja, rotunda sau patrata, prajita in unt, garnisita divers, servita ca gustare calda, iar simpla, folosita ca suport pentru diverse preparate de carne (medalion, turnedou); (la plural) mici cuburi de paine prajite la gratar, in unt sau ulei, folosite drept garnitura pentru supe, salate, omlete etc.
TOASTER TOS-/ s. n. resou special de prajit painea. (< fr. toasteur)
CANAPEA s.f. Felie de paine fara coaja, de grosime si forma variabile (patrata, rotunda, triunghiulara), unsa de obicei cu unt, apoi garnisita divers; poate fi servita rece, painea fiind prajita sau nu in prealabil, sau calda, gratinata dupa ce a fost garnisita; fr. canape; germ. Canape.
PESMET, pesmeti, s.m. 1. (La sg.) paine uscata sau prajita, pisata sau macinata marunt, utilizata variat in bucatarie. 2. (In special la plural) Felii de paine alba, prajite sau uscate pentru a deveni crocante si conservabile de lunga durata, utilizate pe vremuri in timpul calatoriilor; in prezent se fabrica pesmeti speciali, dulci sau sarati, cu diverse arome, fiind consumati ca biscuitii crocanti (engl. crackers).
PESMET, pesmeti, s. m. 1. (Adesea la sg. cu sens de pl.) Felie de paine sau de cozonac uscata sau prajita. ♦ (La sg.) paine (alba) uscata, pisata sau macinata marunt. 2. Preparat culinar facut de obicei din faina cu adaos de drojdie, unt, zahar si oua, taiat in diferite forme si copt la cuptor. – Cf. tc. peksimet.
cocartau s.n. (reg.) dumicati de paine sau de mamaliga rece prajiti in untura sau unt; puricei.
CRUTON s.n. (Frantuzism) Coaja (de paine), coltuc, mica bucata de paine rumenita in cuptor sau prajita in grasime, servind la supe si la creme. [< fr. crouton].
CRUTON s. n. mica bucata de paine rumenita in cuptor sau prajita in grasime, care se serveste in supa. (< fr. crouton)
FRIGANEA, friganele, s. f. Felie de paine alba m****a in lapte si oua, apoi prajita in grasime. [Var.: friganea s. f.] – Din ngr. frighania.
FRIGANEA ~ele f. mai ales la pl. Felie de paine m****a in lapte, apoi in ou si prajita in grasime. [G.-D. friganelei] /<ngr. frighamia
pogace, pogaci, s.f. (reg.) 1. turta de malai coapta in cuptor; turta din aluat de faina de grau, preparata de obicei cu jumari de porc. 2. azima in spuza. 3. turta dulce. 4. paine m****a in miere, care se da mirilor. 5. mamaliga taiata felii prajita pe jaratic. 6. turta din seminte de floarea soarelui sau de dovleac, dupa extragerea uleiului din ele. 7. mancarea servita cuscrilor in ziua logodnei de catre mire.
OCHI2 ochiuri n. 1) Placa de sticla fixata in fiecare cadru al unei ferestre. 2) Deschizatura de dimensiuni reduse facuta in ceva cu scopuri diferite. ~ in acoperis. 3) Fiecare dintre golurile formate de firele unei site, plase, impletituri. 4) Portiune circulara de substanta, diferita de mediul inconjurator. ~ de apa. 5) la pl. Fel de mancare preparata din oua prajite cu galbenusul intreg. 6) Gaura ce se formeaza intr-un aliment (branza, paine etc.). 7) Pata sau desen constand din cercuri concentrice de diferite culori. ~ de pe coada paunului. /<lat. oculus
JUMARA s.f. (In special la pl.) Bucatele de slanina obtinute dupa topirea si stoarcerea acesteia de grasime; se consuma rece, ca atare sau sub forma de pasta unsa pe paine de casa, ca gustare; prin ext. jumari de oua sau oua-jumari = oua amestecate in timp ce sunt prajite, avand aspect asemanator, dar fara a contine jumari.