Rezultate din textul definițiilor
pasca (prajitura, paine nedospita) s. f., g.-d. art. pascai
OSTIE2, ostii, s. f. paine nedospita (azima) care serveste la cuminecatura in cultul catolic si in cel luteran. – Din germ. Hostie, lat. hostia.
CLISA, clise, s. f. 1. Pamant argilos imbibat cu apa, cu care formeaza o pasta cleioasa; p. gener. argila. 2. (Reg.) paine nedospita sau necoapta bine; aliment cleios, fara gust. 3. (Reg.) (Bucata de) slanina. – Din bg. klisa.
OSTIE2 ~i f. paine nedospita folosita de catolici si luterani la cuminecatura. [G.-D. ostiei] /<germ. Hostie, lat. hostia
LIPIE, lipii, s.f. paine de forma rotunda sau ovala, putin crescuta sau plata, de obicei din aluat nedospit, realizat din faina de diferite cereale. Lipiile sunt specifice tarilor orientale, cea mai cunoscuta fiind pita, o lipie din aluat dospit din faina de grau, utilizata de obicei despicata, apoi umpluta ca un portofel; chapati [pr. ciapati] si puri sunt lipii specific indiene; tortilla [pr. tortilia] este lipia tarilor din America de Sud, facuta mai ales din malai, presata si coapta in forme speciale pe plita; in Europa, cea mai cunoscuta este focaccia italiana, din aluat de pizza sau de paine, dreptunghiulara sau rotunda; din tarile scandinave vine knackebrot, o lipie din faina integrala sau de secara, neagra, uscata si crocanta.
PASCA, pasti, s. f. 1. Cozonac traditional facut din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide, smantana etc. care se mananca de obicei la Pasti de catre crestinii ortodocsi. ♦ Anafura pe care preotul o imparte credinciosilor in ziua de Pasti; pasti (2). 2. Preparat alimentar traditional, facut din aluat nedospit, copt in foi subtiri, pe care il mananca evreii in timpul Pastilor in loc de paine. – Lat. pascha.