Rezultate din textul definițiilor
SUCEALA, suceli, s. f. Faptul de a (se) suci; (in special) faptul de a fi sucit2 la minte sau lipsit de ratiune; fire, apucatura de om sucit2; sminteala, aiureala, scranteala. – Suci + suf. -eala.
SUCILA s. m. (Fam.) om sucit2 (4). – Suci + suf. -ila.
anapoda adv. (ngr. anapoda, d. ana, contra, inapoi, si poda, picior. V. a- si cala-pod). Pe dos, invers: toate mi-au iesit anapoda! Adj. fix. sucit: ce om anapoda!.
CONTORSIONAT, -A, contorsionati, -te, adj. 1. sucit, rasucit; (despre oameni) cu trupul sau o parte a trupului strambata (din cauza unei infirmitati sau a unei suferinte trecatoare). 2. Fig. (Despre stil) Lipsit de armonie, necurgator; chinuit. [Pr.: -si-o-] – Din fr. contorsionne.
SUCIRE, suciri, s. f. Actiunea de a (se) suci si rezultatul ei; rasucire, invartire, sucit1. – V. suci.
CONTORSIONAT, -A adj. (Rar) 1. sucit, rasucit; (despre oameni) cu trupul (sau cu o parte a trupului) rasucit, strambat. 2. (Fig.; despre stil) Nearmonios, necurgator; chinuit. [Pron. -si-o-. / cf. fr. contorsionne].
cirnic, -a adj. (poate din crainic, d. craina, adica „care tot bate marginile”). Vest. Care umbla razletit de turma. Trans. sucit, care are toane: om cirnic.
pircit, -a, adj. (reg.) 1. care a ramas mic, nedezvoltat, chircit. 2. (om) care este rau la suflet, inchis, sucit sau zgarcit.
invoalbe vb. III (inv.) 1. (despre apa, valuri, nori, praf. etc.; refl.) a se invarti (ca intr-un vartej), a se invarteji, a se involbura. 2. (refl.; despre fiinte) a se intoarce roata, a se invarti pe loc, a se opri repede. 3. a infasura, a invali (a infasura panza pe sul), a o face val, a gati firele pentru navadit, a suci caierul. 4. (refl.; despre plante) a se dezvolta, a creste; (despre om) a incarna, a se inspita, a se deforma. 5. (despre ochi) a casca, a holba. 6. a-i veni sa verse, sa ragaie; a i se apleca.
scarciomit, -a, adj. (reg.; despre oameni) 1. care se face ca plange, care plange razgaiat, sclifosit, smiorcait. 2. mofturos, sucit, capricios.
sucit2, -A, suciti, -te, adj. 1. Rasucit in jurul lui insusi sau in jurul a ceva printr-o miscare continua si in acelasi sens. ◊ Expr. Ca-i sucita, ca-nvartita, se spune cand cineva cauta sa se eschiveze de la ceva. 2. Care are corpul sau o parte a corpului intoarsa intr-o parte. ♦ Scrantit, luxat. 3. Stramb, incovoiat. ♦ (Despre drumuri) Cu multe cotituri. ♦ (Rar) In forma de spirala. 4. Fig. (Despre oameni) Care nu este sau nu se poarta ca toata lumea; ciudat, aiurit; (despre manifestarile oamenilor) care exprima, tradeaza ciudatenie. ♦ Care se opune bunului-simt; nepotrivit, nefiresc. – V. suci.
cap-intortur m., pl. cap-intorturi (d. cap 2 si intortur, adj., d. lat. intortulus, dim. d. intortus, intors, intort [!], sucit). Mold. s. a. Un fel de ciocanitoare cinepie mare cit ciocirlanu (iynx torquilla). Isi face cuibu pin [!] scorburi si, cind o prinzi, isi intoarce capu´n apoi [!] si se preface moarta. De aceia, e amestecata in farmecele vechilor Greci. – Gresit scris cap-in-tortur ori cap-in-tortura: un cap-in tortura striga in agud (Sadov. VR. 1911, 1, 6). V. ghionoaie.