Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
OCA, ocale, s. f. Veche unitate de masura pentru capacitati si greutati, egala cu circa un litru (sau un kilogram) si un sfert; p. ext. cantitate de marfa, de obiecte etc. egala cu aceasta unitate de masura; vasul cu care se masoara. ◊ Oca mica = masura falsa, mai mica decat cea legala. ◊ Expr. A prinde (pe cineva) cu ocaua mica = a prinde (pe cineva) cu o minciuna, cu o fapta necinstita. [Pl. si: oca, oca.Var.: (inv. si reg.) oca s. f.] – Din tc. okka.

OCA (‹ tc.) s. f. 1. Unitate de masura pentru masa folosita in trecut, egala cu 1,271 kg in Tara Romaneasca si cu 1,291 kg in Moldova; p. ext. cantitate de marfa, de obiecte etc. egala cu aceasta unitate de masura. 2. Unitate de masura a volumului folosita in trecut; a) pentru lichide, egala cu 1,288 l in Tara Romaneasca si cu 1,520 l in Moldova; b) pentru cereale, egala cu 1,698 l in Tara Romaneasca si cu 1,791 l in Moldova; p. ext. continutul acestei unitati de masura, vasul in care se masoara. ◊ Expr. Oca mica = masura falsa, mai mica decat cea legala. A prinde (pe cineva) cu ocaua mica = a prinde (pe cineva) cu o minciuna, cu o inselatorie.

OBOROC oace n. inv. 1) Recipient cilindric larg la gura, facut, de obicei, din coaja de tei, servind la pastrarea si la transportarea cerealelor. 2) Continut al unui asemenea recipient. 3) Unitate de masura a capacitatii folosita, de regula, pentru cereale. ◊ ~ mare oboroc cu o capacitate de 44 de ocale. ~ mic oboroc cu o capacitate de 22 ocale. 4) Unealta primitiva de pescuit, in forma de cilindru fara fund, impletita din nuiele. /

birc n., pl. uri. Olt. O masura ciobaneasca mai mica decit ocaua. Trans. Crestatura pe raboj.

2) chila f., pl. e (turc. kile, pop. kilo, d. mgr. kilon, vgr. koilon, cavitate; ung. sirb. kila). O veche masura de capacitate p. cereale (in Munt. avea 10 banite mari sau 20 mici sau 400 de ocale; in Mold. avea 2 merte sau 20 de demerlii (banite) sau 240 de ocale. Chila de 20 de banite se obisnuia in Munt. inca in ainte [!] de 1600).

OCA ~le f. inv. 1) Unitate de masura a greutatii si capacitatii (egala, aproximativ, cu un kilogram sau cu un litru si jumatate). ◊ ~ mica masura falsa, mai mica decat cea legala. A prinde pe cineva cu ~ua mica a prinde pe cineva cu o minciuna. 2) Vas care corespunde acestei unitati de masura. 3) Cantitate de marfa masurata cu acest vas. [Art. ocaua; G.-D. ocalei] /<turc. okka