Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
costanda (costande), s. f. – Moneda veche de argint, care valora in prima parte a sec. XVII a cincea parte dintr-un ducat. Ngr. ϰωνσταντινάτο (DAR). Este dublet de la constantinat sau co(n)standinat, s. m. (moneda veche de aur, cu efigia lui Constantin cel Mare, care se gasea destul de frecvent in tezaurele din bazinul Dunarii; sau, in general, moneda bizantina de aur). Cf. cosinzeana.

TECHIN, techini, s. m. veche moneda de aur, araba si italiana. – Din it. zecchino.

PISTOL2, pistoli, s. m. veche moneda de aur (spaniola, italiana, engleza etc.), a carei valoare a variat dupa epoci. – Din fr. pistole.

ZLOT s. fiorin. (vechea moneda de aur numita ~.)

GUINEE s.f. veche moneda de aur engleza; (azi) moneda de calcul valorand 21 de silingi; lira sterlina. [Pron. gu-i-ne-e, pl. invar.. / < engl. guinea, cf. fr. guinee].

FLORIN s.m. 1. veche moneda de aur si de argint; fiorin. 2. Gulden. [< germ. Florin, fr. florin].

sechin, sechini, s.m. (inv.) veche moneda de aur din Italia, de valoarea galbenului.

TECHIN s.m. veche moneda de aur, de valori variabile, araba si italiana. [< it. zecchino].

FLORIN s. m. 1. veche moneda de aur si de argint; fiorin. 2. gulden. 3. (in Anglia) moneda de 2 silingi. (< germ. Florin, fr. florin)

GUINEE s. f. veche moneda de aur engleza, care valora 21 de silingi. (< engl. guinea, fr. guinee)

PISTOL2 s. m. veche moneda de aur franceza, spaniola, italiana si engleza. (< fr. pistole)

TECHIN s. m. veche moneda de aur araba si italiana, cu valori variabile. (< it. zecchino)

sechin (-ni), s. m.veche moneda de aur. – Var. techin. Fr. sequin, var. din it. zecchino.

GUINEE, guinee, s. f. veche moneda engleza (de aur), a carei valoare a variat in timp. [Pr.: gu-i-] – Din engl. guinea, fr. guinee.

UGHI, ughi, s. m. veche moneda maghiara de aur; galben unguresc. – Din pol. ug (= zlatu ugrusku).

RUPIE, rupii, s. f. moneda de argint care constituie unitatea sistemului monetar din India, Nepal etc. ♦ veche moneda turceasca de aur. – Din fr. roupie.

VENETIC, -A, venetici, -ce, subst. I. S. m. si f. (Adesea peior.) Persoana venita undeva din alte locuri si considerata straina in locul unde s-a stabilit. II. S. m. veche moneda venetiana din aur, care a circulat in trecut si in tarile romanesti. ◊ (Adjectival) Galben venetic. – Din ngr. venetikos, (II) si tc. venedik.

MINA3, mine, s. f. veche moneda greceasca de aur sau de argint, a carei valoare era egala cu o suta de drahme. – Din fr. mine, lat. mina.

FUNDUC, funduci, s. m. moneda veche turceasca de aur, care a circulat si in tarile romane in sec. XVIII; funducliu. – Din tc. findic.

NAPOLEON, napoleoni, s. m. 1. veche moneda franceza de aur in valoare de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I si, mai tarziu, cu cea a lui Napoleon al III-lea, care a circulat si la noi. 2. Varietate de mere de marime mijlocie, cu pielita subtire si neteda, de culoare alba-galbuie, cu pulpa alba, moale, fina, dulce si parfumata. ♦ Varietate de pere de marime mijlocie, cu pielita subtire, neteda, de culoare verzuie sau galbena cu puncte cafenii, cu pulpa alba, dulce si foarte mustoasa. ♦ Varietate de struguri cu boabe mari, ovale, galbui, cu pielita groasa si miezul nu prea carnos. [Pr.: -le-on] – Din fr. napoleon.

DODECAR, dodecari, s. m. veche moneda turceasca de aur, care a circulat si in tarile romanesti. – Din ngr. dodekaria „duzina”.

DUBLON, dubloni, s. m. veche moneda spaniola de aur. – Din fr. doublon.

SULTANIN, -A, sultanini, -e, adj., subst. 1. Adj. (Despre fructe, legume) De cea mai buna calitate, de soi. 2. S. f. Soi de vita de vie cultivat pentru producerea stafidelor. 3. S. m. veche moneda turceasca de aur. – Din tc. sultani, fr. sultanine.

DUBLON s.m. veche moneda spaniola de aur. [< fr. doublon, cf. sp. doblon].

dodecar, dodecri, s.m. (inv.) veche moneda turceasca de aur, care a circulat si in Tarile Romane, in timpul lui Caragea (valora 12 lei vechi).

DUCAT s.n. Tinut care se gaseste sub stapanirea unui duce. // s.m. veche moneda italiana de aur sau de argint, raspandita si in alte tari din Europa. [Pl. (s.m.) -ati. / < it. ducato, lat.t. ducatus].

NAPOLEON s.m. veche moneda franceza de aur, care avea imprimat chipul imparatului Napoleon al III-lea. [Pron. -le-on. / < fr. napoleon, cf. Napoleon – imparat al Frantei intre 1852 si 1870].

PISTOL s.m. veche moneda franceza de aur. [Pl. -i. / < fr. pistole].

DUBLON1 s. m. veche moneda spaniola de aur. (< fr. doublon)

MINA3 s. f. veche moneda greceasca de aur sau de argint, valorand o suta de drahme. (< fr. mine, lat. mina)

NAPOLEON s. m. 1. veche moneda franceza de aur, de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I sau al III-lea. 2. varietate de mere sau de pere, de marime mijlocie, cu pielita subtire si neteda. ◊ varietate de struguri cu boabe mari, ovale, albe-galbui. (< fr. napoleon)

PERIAL s. m. moneda veche ruseasca de aur, in valoare de zece ruble. [Pr.: -ri-al] – Din rus. imperial.

ug (-ghi), s. m.veche moneda ungureasca de aur, valora 200 bani sau aspri in 1660. – Var. ughi. Sl. ugrusku „ungar” (Tiktin), abreviat ug in documente. Nu pare sa fi avut circulatie reala. Pl. a stat la baza var. (Byck-Graur 25).

SCUD, scuzi, s. m. veche moneda de argint sau de aur care a circulat in unele tari din Europa apuseana, valoarea ei variind dupa tari si epoci. – Din it. scudo.

SCUD s.m. (Ist.) moneda veche de argint sau de aur, care avea circulatie in apusul Europei. [Pl. -uzi. / < it. scudo].

STATER, stateri, s. m. moneda de argint sau de aur la vechii greci si macedoneni. – Din lat. stater, fr. statere.

SCUD s. m. veche moneda italiana de argint sau de aur, in apusul Europei. (< it. scudo)