Rezultate din textul definițiilor
CROMWELL [crɔmuəl], Oliver (1599-1658, n. Huntington), om politic englez. Comandant de osti, conducatorul Revolutiei Burgheze din sec. 17. A reorganizat armata Parlamentului si a infrint armata regala la Marston Moor (1644) Naseby (1645); a inabusit miscarile levellerilor (1649) si diggerilor (1651) si miscarea de eliberare nationala din Irlanda (1649-1652). In 1653 a instaurat in Anglia un regim dictatorial, C. devenind lord-protector. A obligat Olanda sa recunoasca Actul de navigatie, punind bazele suprematiei maritime a Angliei.
CONDUCATOR s., adj. 1. s. (POL.) carmuitor, domn, domnitor, monarh, stapanitor, suveran, voda, voievod, (astazi rar) stapan, (inv. si pop.) obladuitor, (inv.) biruitor, crai, gospodar, gospodin, ocarmuitor, purtator, vladica, (fig.) carmaci. (Stefan, marele ~ al Moldovei.) 2. s. carmuitor, guvernator, (turcism inv.) zabet. (~ al unei provincii.) 3. s. v. domnitor. 4. s., adj. v. guvernant. 5. adj. v. guvernamental. 6. (POL.) adj., s. v. hegemon. 7. s. v. comandant. 8. s. sef, (rar) diriguitor, (inv.) principal. (~ al miscarii de eliberare.) 9. s. sef, (fam.) stab. (~ al unei institutii.) 10. s. sef, vataf, (inv.) staroste. (~ al breslei cojocarilor.) 11. s. capetenie, vataf, (reg.) birau, jude. (~ al colindatorilor.) 12. s. sofer. (~ de basculanta.)
FENIAN s. m. adept al unei miscari de eliberare irlandeze, indreptata impotriva dominatiei britanice. (< fr. fenian)
ARABI-PASA, Ahmed (1841-1911), ofiter egiptean. Conducator al miscarii de eliberare nationala (1879-1882) de sub dominatia engleza.
AUNG SAN 1. A. (1915-1947), om politic birman. Conducator al miscarii de eliberare nationala de sub dominatia britanica. Aliat initial al japonezilor (1941), a trecut in 1945 de partea Aliatilor. Prim-min. (1946-1947), a condus convorbirile birmano-britanice pentru independenta tarii. Asasinat. Erou al Birmaniei. 2. Suu Kyi A. (n. 1945 ), om politic birmanez. Fiica lui A. (1). Lider al Ligii Nationale pentru Democratie. Militanta pentru restabilirea valorilor democratice in tara. Arestata la domiciliu (din 1989). Premiul Nobel pentru pace (1991).
AUSTRO-UNGARIA, monarhie dualista condusa de imparatul Austriei (concomitent si rege al Ungariei), creata in 1867, in urma intelegerii dintre cercurile conducatoare din Austria si Ungaria. S-a destramat in 1918, in conditiile infringerii suferite in primul razboi mondial si ale avintului miscarii de eliberare nationala a popoarelor subjugate, care au dus la formarea statelor nationale Austria, Ungaria si Cehoslovacia; o parte a terit. anexate de fostul Imp. Austro-Ungar s-au unit cu Polonia, Italia, Iugoslavia si Romania.
AXENTE SEVER, Ioan (1821-1906, n. Frina, azi com. Axente Sever, jud. Sibiu), om politic roman. Prof. la Blaj si Bucuresti, participant la revolutia de la 1848-1849 din Tara Romaneasca si din Transilvania, prefect in oastea lui Avram Iancu. Unul dintre conducatorii miscarii de eliberare nationala a romanilor transilvaneni.
BEN BELLA, Ahmed (n. 1918), om politic algerian. Unul dintre liderii miscarii de eliberare nationala algeriene. Prim-min. (1962-1965) si primul presedinte (1963-1965) al Rep. Algeriene. Inchis si cu domiciul fortat (1965-1980). Reintors din emigratie in 1990.
BOLIVAR, Simon (1783-1830), general si om politic sud-american. Unul dintre conducatorii miscarii de eliberare a popoarelor din America Latina (1810-1826) de sub dominatia spaniola. Presedinte al Rep. Federative Marea Columbie (1819-1830). In 1813 a fost proclamat de Congresul National din Venezuela „El Libertador”.
BOTEV, Hristo (1848-1876), poet si om politic democrat-revolutionar bulgar. Erou national al poporului bulgar. Conducator al miscarii de eliberare de sub stapinirea otomana. A desfasurat o intensa activitate in cadrul emigratiei bulgare din Romania (1867-1876), a organizat si a participat la rascoala antiotomana izbucnita in apr. 1876, in timpul careia a fost ucis. Poeme de factura romantica („Haiducii”, „Hagi Dimitar”, „Spinzurarea lui Levski”, „,Mamei”).
ORGANIZATIA DE SOLIDARITATE A POPOARELOR DIN ASIA, AFRICA SI AMERICA LATINA (in sp.: Organizacion de Solidaridad de los Pueblos de Africa, Asia y America Latina – O.S.P.A.A.A.L.), organizatie internationala neguvernamentala, cu sediul la Havana (Cuba), creata in 1966, in scopul unirii, coordonarii si incurajarii miscarilor de eliberare nationala din cele trei continente si inlaturarii oricaror forme de discriminare rasiala. La activitatile ei iau parte organizatii nationale din 80 de tari (1984).
OCONNELL [oukonl], Daniel (1775-1847), om politic irlandez. Adept al nonviolentei, a fondat (1823) Asociatia Catolica si a obtinut (1829) in Parlamentul britanic, al carui membru era (din 1828), votarea legii pentru emanciparea catolicilor. Unul dintre conducatorii miscarii de eliberare irlandeze; a pus bazele miscarii „Tanara Irlanda” (1845), care preconiza desfacerea uniunii anglo-irlandeze. Supranumit „The Liberator”.
IREDENTISM s. n. miscare politica de eliberare nationala a unor teritorii aflate sub ocupatie straina, devenita, dupa primul razboi mondial, miscare anexionista si nationalista. [Var.: iridentism s. n.] – Din it. irredentismo, fr. irredentisme.
zavera (-re), s. f. – 1. Rascoala greceasca de la 1821 contra asupririi turcesti. – 2. Rascoala, razvratire. Bg. zavera (Cihac, II, 471; Tiktin). – Der. zaverisi, vb. refl. (a se rascula, a se ridica); zavergiu (var. zavragiu), s. m. (partizan al miscarii grecesti de eliberare de la 1821; razvratit, rebel, rasculat), cu suf. tc. -giu.
CROCE, Benedetto (1866-1952), filozof neohegelian, istoric, estetician, critic literar si om politic liberal italian. Prof. univ. la Napoli. Participant la miscarea antifascista si de eliberare nationala. Creator al unui sistem de „Filozofia spiritului”, C. este cunoscut mai cu seama datorita „Esteticii” sale, conceputa ca „stiinta a expresiei si lingvistica generala”. A acordat intuitiei un rol esential in procesul creatiei artistice. Critic al intuitionismului irationalist, al pozitivismului si al curentelor moderniste in arta. M. de onoare al Acad. Romane (1921).
ZVACNI, zvacnesc, vb. IV. Intranz. 1. ♦ (Despre fiinte) A misca repede o parte a corpului. A zvacni din picioare. 3. A face miscari bruste pentru a-si elibera corpul dintr-o stransoare; a se zbate.
ETERIE s. f. Nume dat unei organizatii politice secrete, cu ramificatii si in tarile romanesti, infiintata la inceputul sec. XIX de patriotii greci pentru eliberarea tarii lor de sub stapanirea otomana. ♦ miscarea revolutionara a grecilor din 1821 impotriva turcilor. – Din ngr. eteria „societate”.
IREDENTISM n. 1) miscare politica (aparuta in sec. XIX in Italia), care avea drept scop eliberarea unor teritorii aflate sub stapanire straina. 2) miscare politica sovina ai carei adepti urmaresc anexarea la o tara a unor teritorii in care conationalii sunt in minoritate. /<it. irredentismo, fr. irredentisme
UMANISM n. 1) Conceptie social-politica care afirma dreptul fiintei umane la libertate, desavarsire si dezvoltare multilaterala, proclamand ca principii etice supreme egalitatea si demnitatea umana. 2) (in epoca Renasterii) miscare progresista social-culturala, care a proclamat eliberarea personalitatii umane de ideologia feudalismului. /<fr. humanisme, germ. Humanismus
DEGAJARE, degajari, s. f. 1. Actiunea de a (se) degaja si rezultatul ei; raspandire, exalare; eliberare de o sarcina, de un obstacol. ♦ Libertate in miscari, in comportare; nonsalanta. 2. Operatie de indepartare a unei portiuni de material de pe o piesa, de pe un teren etc. in vederea unei operatii ulterioare. ◊ Unghi de degajare = unghi pe care il formeaza fata de aschiere a unei unelte de taiat cu planul perpendicular pe suprafata pe care o prelucreaza. 3. (Concr.) Canelura circulara realizata prin aschiere la exteriorul sau in interiorul unei piese cilindrice. – V. degaja.
A DEMARA ~ez 1. intranz. 1) (despre autovehicule) A se pune in miscare; a porni. 2) sport A porni cu avant; a se avanta. 2. tranz. (corabii) A elibera de parame (in vederea plecarii). /<fr. demarrer
PACIFISM n. miscare politica ai carei participanti se pronunta impotriva oricarui razboi, inclusiv a celor drepte, de eliberare. /<fr. pacifisme
DEGAJAT, -A, degajati, -te, adj. 1. eliberat de o indatorire, de un obstacol; (despre oameni si gesturile lor) cu mare libertate in miscari; nestanjenit, nonsalant. 2. (Despre o coloana sau un pilastru) Situat in apropierea unui zid. – V. degaja.
CONTRACTIE (‹ fr., lat.) s. f. 1. Micsorare a volumului unui corp in urma unui proces fizic si tehnologic (uscare, solidificare, sinterizare etc.). ◊ Teoria contractiei = teorie prin care se explica formarea muntilor pornind de la racirea planetei, contractarea nucleului sau si cutarea scoartei terestre. Emisa de geologul francez Leonce Elie de Beaumont, in 1852. 2. Fenomen de reducere treptata a sectiunii transversale a unei vine de lichid pina la o valoare minima in raport cu aria orificiului prin care a trecut fluidul. 3. (FIZIOL.) Diminuare in volum, lungime sau diametru a unor tesuturi sau organe, determinata de actiunea anumitor stimuli (fizici, chimic etc.). ◊ C. musculara = scurtare a unui muschi in urma e*******i sale; are ca efect realizarea unui lucru mecanic si asigura miscarile animalelor pluricelulare. 4. C. gravitationala = reducerea volumului unei stele datorita fortelor de atractie gravitationala, insotita de eliberarea unei mari cantitati de energie.
ZBILT, zbilturi, s. n. ~ (creatie onomatopeica, care presupune ideea unei miscari dezordonate ca cea a unei pasari sau a unui animal care se zbate pentru a se elibera dintr-o cursa; relatia semantica este aceeasi ca a interj. smac cu subst. smac = lat; pentru explicarea fonetica a interj. imitative *balt sau *bilt, cf. bat, zgalt, (go)galt, halt(a), etc.; unica explicatie a etimologiei acestui cuvant care s-a incercat sa se faca pana acum (din magh. belc = cocean) este putin probabila)
ORGANIZATIA PENTRU eliberareA PALESTINEI (O.E.P.), organizatie creata in 1964 in Ierusalimul de Est, de catre reprezentanti ai poporului palestinian, ai unor organizatii profesionale si populare si ai unor miscari ale rezistentei palestiniene. Organul sau suprem este Consiliul National Palestinian (C.N.P.), de fapt parlamentul poporului palestinian, compus din 530 membri, din care 180 din teritoriile arabe ocupate de Israel. Intre sesiunile acestuia orientarile generale sunt adoptate de Consiliul Central al O.E.P. Intreaga activitate a organizatiei este condusa de Consiliul Executiv format din 15 membri, printre care si reprezentati a 6 organizatii ale rezistentei palestiniene. Presedinte al Comitetului Executiv este, din 1969, Yasser Arafat.
ORTEGA SAAVEDRA, Daniel (n. 1945), om politic nicaraguan. Lider al Frontului Sandinist de eliberare Nationala. Coordonator al Consiliului de Guvernamant si al Juntei Guvernului de Reconstructie Nationala din Rep. Nicaragua (din 1979), in urma inlaturarii regimului A. Somoza. Presedinte al statului (1984-1990). A promovat reforme de nationalizare si improprietarire a taranilor saraci. Radicalizarea miscarii sandiniste, apropierea de Cuba si El Salvador, ca si relatiile tensionate S.U.A. au dus la alegeri anticipate (febr. 1990), pe care le-a pierdut in favoarea Violetei Chamorro.