Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
TRIAJ, triaje, s. n. 1. Faptul de a tria. 2. Statie tehnica de cale ferata in care se gareaza materialul rulant, se descompun si se recompun trenurile de marfa sau de calatori etc. [Pr.: tri-aj] – Din fr. triage.

rulant, -A, rulanti, -te, adj. Care se deplaseaza prin intermediul unor organe de rostogolire. * material rulant = totalitatea locomotivelor, vagoanelor etc. care circula pe liniile de cale ferata. – Din fr. roulant.

rulant, -A adj. Care se misca, se deplaseaza cu ajutorul unor organe de rostogolire. ♦ Pod rulant = macara construita in forma de pod, care se poate deplasa in toate directiile; material rulant = totalitatea vehiculelor care circula pe liniile ferate. [< fr. roulant].

ALTOONA [æltəu:na], oras in NE S.U.A. (Pennsylvania), la E de Pittsburgh, la poalele M-tilor Alegani; 128,9 mii loc. (1980, cu suburbiile). Mare nod feroviar. Constr. si reparatii de material rulant.

ANNABA, oras in NE Algeriei, port la M. Mediterana; 305,5 mii loc. (1987). Metalurgie, ind. chimica, alim., reparatii de material rulant. Export de min. de fier; fosforite, zinc, tutun, fructe. Universitate. Moschee (sec. 11). Vechiul nume: Bone.

ARLINGTON [a:liŋtən] 1. Oras in S S.U.A. (Texas), la E de Forth Worth; 257,5 mii loc. (1988). Intreprinderi aerospatiale si de material rulant. Centru comercial agricol. Universitate (1895). 2. Oras in E S.U.A. (V******a), pe riul Potomac, in aglomeratia urbana Washington; 152.6 mii loc. (1980). Cimitir national.

BIRMINGHAM [bə:miŋəm] 1. Oras in centrul Marii Britanii (Anglia); 2,62 mil. loc. (in 1987, cu suburbiile West Bromwich, Dudley, Walsall, Wolverhampton, Smethwick, Solihull etc., care formeaza conurbatia West Midlands). Nod de comunicatii. Doua aeroporturi. Mare centru ind.: siderurgie, utilaje, ind. de automobile (uzinele companiei „British Motor Corporation”), avioane, cauciuc sintetic (uzinele firmei „Dunlop”), material rulant, aparataj electrotehnic (uzinele trustului „General Electric”), produse chimice, poligrafice, produse zaharoase. Vechi centru manufacturier. Universitate. Muzee. 2. Oras in S.U.A. (Alabama), in M-tii Apalasi; 923,4 mii loc. 1987, cu suburbiile). Nod de comunicatii. Aeroport international. Expl. de carbuni si min. de fier. Metalurgie (uzinele trustului „United Steel Corporation”); avioane, produse chim.; ind. bumbacului si a tutunului. Universitate (1842).

BLOEMFONTEIN [blumfəntein], oras in centrul Rep. Africa de Sud, centru ad-tiv al prov. Orange Free State; sediul Curtii Supreme a tarii; 235 mii loc. (1985, cu suburbiile). Nod de comunicatii. Metalurgie, material rulant, sticla, produse chimice (mase plastice) si alim. (carne). Centru turistic. Universitate (1885). Observator astronomic.

BREANSK, oras in Federatia Rusa (C.S.I.), la SV de Moscova; 452 mii loc. (1989). Nod de comunicatii. material rulant, otelarii, utilaj electrotehnic, sticla, tesaturi de lina, produse alim. (faina). Mentionat documentar in 1146.

BUFFALO [bafələu], oras in NE S.U.A. (New York), port la L. Erie; 1,18 mil. loc. (1988, cu suburbiile Niagara Falls, St. Catharines s.a.). Nod de comunicatii si unul dintre pr. porturi la Marile Lacuri (c. 8 mil. t). Aeroport. Uzine siderurgice si ale metalurgiei neferoase, constr. de masini (automobile, avioane, motoare electrice, material rulant); produse chimice si alim. Universitate (1846).

CAPE TOWN [keiptaun] (KAAPSTAD), cap. legislativa a Rep. Africa de Sud (resed. parlamentului), situata la 50 km N de Capul Bunei Sperante, port. la Oc. Atlantic, centrul ad-tiv al prov. Cape; 1,91 mil. loc. (1985, cu suburbiile). Nod de comunicatii. Aeroport international. Centrala atomoelectrica (1984). Santiere navale. Montaj de automobile, constr. navale, material rulant, produse alim., slefuirea diamantelor. Export de lina, fructe, diamante. Universitate (1918). Observator astronomic (1827-1828). Gradina botanica (1913). Intemeiat in 1652 de colonisti olandezi condusi de Jan van Riebeeck. Centru ad-tiv al fostei posesiuni engleze Colonia Capului (1806-1910).

CLEVELAND [cli:vlənd], oras in S.U.A. (Ohio), port la L. Erie (14,6 mil. t trafic – 1990); 2,77 mil. loc. (1988, cu suburbiile). Nod de comunicatii. Aeroport international. Important centru ind.: siderurgie, constr. de automobile (uzine ale companiilor „Ford” si „General Motors”), material rulant, constr. aeronautice, electrotehnica, electronica, chimica, prelucr. petrolului (rafinarii ale trustului „Standard Oil”), poligrafii. Trei universitati. Muzee. Fundat in 1796.

GARA (< fr.) vb. I tranz. 1. A adaposti un autovehicul intr-un garaj. 2. A dirija un tren intr-o statie de cale ferata pe o anumita linie, astfel incat sa nu impiedice circulatia sau manevrarea materialului rulant pe liniile vecine.

LUNEVILLE [lunevil], oras in NE Frantei (Lorena), pe raul Meurthe, la confl. cu Vezouze, la 25 km SE de Nancy; 22,4 mii loc. (1990). Aparate electrice, constr. de masini si material rulant feroviar, textile, faianta, dantelarii, jucarii. Muzee de istorie si de faianta. Castel (1702-1706) cu o gradina vasta. Biserica Saint-Jacques (1730-1747), in stil rococo. Aici s-a semnat la 9 febr. 1801, de catre Franta si Austria un tratat care ratifica prevederile Pacii de la Campo Formio.

BANDA2 benzi f. 1) Fasie (lunga si ingusta) din diferite materiale, cu care se infasoara, se leaga sau se impodobeste ceva; straif. ◊ ~ izolatoare fasie ingusta de material, acoperita pe una din fete cu un strat de cauciuc lipicios, folosita la izolarea legaturilor electrice. ~ magnetica fasie magnetizata, ingusta si lunga, destinata inregistrarii magnetice a semnalelor electrice. ~ de magnetofon fasie de material plastic, acoperita cu un strat de material magnetic, care se foloseste la inregistrarea si reproducerea sunetelor cu ajutorul magnetofonului. ~ rulanta fasie mobila, actionata mecanic, care serveste la transportarea materialelor sau fabricatelor intr-o intreprindere producatoare. 2) Parte ingusta si lunga din componenta a ceva. ◊ ~ de circulatie fasie dintr-o sosea, rezervata circulatiei vehiculelor in acelasi sens. [G.-D. benzii] /<fr. bande

rulant ~ta (~ti, ~te) Care se poate deplasa prin rulare. ◊ Pod ~ macara in forma de pod, care se poate deplasa. material ~ totalitatea locomotivelor si a vagoanelor care circula pe o cale ferata. /<fr. roulante

rulant, -A adj. (despre sisteme tehnice) care se deplaseaza cu ajutorul unor organe de rostogolire. ♦ pod ~ = macara mobila cu un pod, care poate deplasa greutati pe orizontala; material ~ = totalitatea vehiculelor (locomotive, vagoane) care circula pe liniile ferate. (< fr. roulant)