Rezultate din textul definițiilor
CHISLEAG n. Produs lactat obtinut prin fermentarea naturala a laptelui; lapte prins; lapte covasit; iaurt. /<ucr. kisljak
covasa s.f. sg. (reg.) 1. bautura cu gust acrisor; braga. 2. lapte covasit.
COVASIT adj. n. (In sintagma) lapte covasit = lapte inchegat si inacrit cu ajutorul unui cuib de smantana sau de covaseala. – V. covasi.
covasesc v. tr. (d. covasa, cu s din vsl. sirb. kvasiti, a covasi. V. cvas). Sud. Fac laptele sa se inchege. lapte covasit, un fel de iaurt.
COVASEALA, covaseli, s. f. (Pop.) lapte prins sau covasit, intrebuintat drept cuib pentru fermentarea laptelui dulce. – Covasi + suf. -eala.
COVASEALA ~eli f. lapte prins sau covasit intrebuintat pentru fermentarea laptelui dulce. /a covasi + suf. ~eala
A covasi ~esc tranz. (lapte dulce) A face sa fermenteze, adaugand smantana sau lapte prins. /<bulg. kvasja, sb. kvasiti
lapte n. 1) Lichid alb-galbui, secretat de glandele mamare ale femeii sau femelelor mamifere, care constituie hrana nou-nascutilor ~ matern. ◊ Vitel (sau purcel) de ~ vitel (sau purcel) care nu a fost inca intarcat. ~ de pasare desert preparat din lapte, oua si zahar. Calea ~lui Calea Lactee. 2) Lichid alb secretat de glandele mamare ale unor mamifere domestice folosit drept aliment. ~ de vaca. ◊ ~ acru lapte preparat prin fermentatie din laptele fiert si covasit cu smantana. ~ dulce lapte proaspat, nefermentat. ~ praf produs lactat sub forma de pulbere. ~ prins lapte inchegat. 3) Suc vegetal asemanator la aspect cu acest lichid. ~ de migdale. ~ de cocos. ◊ (A fi) in ~ se spune despre cereale care sunt in stadiu de coacere. ~ de var amestec de var stins si apa. ~ de ciment amestec de praf de ciment si apa. ~le-cainelui planta erbacee a carei tulpina contine un suc asemanator laptelui; alior. ~le-cucului planta erbacee cu flori galbene a carei tulpina contine un suc laptos amar. /<lat. lac, lactis
covasi, covasesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smantana sau de covaseala. – Din bg. kvasja, scr. kvasiti.
covasi (-sesc, -it), vb. – 1. A (se) acri laptele. – 2. A prepara un decoct. Sl. kvasiti (Cihac, II, 78; Conev 78); de la kvasu „ferment”; cf. bg. kvasja „a acri”; sb. kvasiti „a m***”. – Der. covase, s. f. (cvas, bautura fermentata; lapte prins), din rut. kvasa; covaseala, s. f. (actiunea de a (se) acri; portiune de lapte prins folosita ca cheag; dospeala; inv., ferment, germen al raului); covasita, s. f. (macris); cvas, s. n. (bautura fermentata).