Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
SAMBRAT, -A, sambrati, -te, adj. (Livr.; despre vinuri) Care se serveste la temperatura camerei. – Din fr. chambre.

SAMBRAT, -A adj. (Frantuzism; despre vinuri) Tinut la temperatura camerei pentru a fi servit. [Cf. fr. chambre].

SAMBRA vb. tr. a tine vinul la temperatura camerei pentru a fi servit. (< fr. chambrer)

CLORURI (‹ fr.) s. f. pl. Saruri ale acidului clorhidric, combinatii ale clorului cu unele elemente chimice sau cu unele substante organice. ◊ Clorura de aluminiu = substanta cristalina, solubila in apa, utilizata drept catalizator. ◊ Clorura de amoniu = substanta cristalina, solubila in apa, intrebuintata la lipirea metalelor cu aliaj staniu-plumb si ca ingrasamint agricol; (pop.) tipirig. ◊ Clorura de argint = substanta cristalina alba, insolubila in apa; se descompune sub influenta luminii, innegrindu-se. Se intrebuinteaza in fotografie, galvanotehnica, la argintare etc. ◊ Clorura de benzil = clorura organica cu nucleu aromatic, lichida, incolora, iritanta, folosita la prepararea benzilcelulozei etc. ◊ Clorura de calciu = substanta cristalina, cu gust amar, folosita ca deshidratant si la obtinerea amestecurilor refrigerente. ◊ Clorura de etil = derivat monoclorurat al etanului, gaz incolor la temperatura camerei; intrebuintat ca anestezic la fabricarea tetraetil-plumbului, ca solvent pentru rasini etc.; chelen, cloretan. ◊ Clorura de metil = derivat monoclorurat al metanului, gaz incolor, intrebuintat ca anestezic local, agent refrigerent si ca dizolvant pentru cauciucul natural, rasini etc.; diclormetan. ◊ Clorura de polivinil = produs macromolecular, rezultat prin polimerizarea clorurii de vinil; are proprietati termoplastice si o mare rezistenta mecanica, electrica si chimica; intrebuintata ca material in constructie, in electrotehnica, la fabricarea pielii artificiale, a peliculelor etc.; policrorura de vinil. ◊ Clorura de poliviniliden = produs macromolecular, obtinut prin polimerizarea clorurii de viniliden, intrebuintat la confectionarea conductelor de apa, in instalatiile sanitare din imobile, la sinteza fibrelor sintetice etc.; policrorura de viniliden. ◊ Clorura de sodiu = substanta cristalina, incolora, solubila in apa. Se gaseste in natura, in apa marilor sau ca sare gema; intrebuintata ca aliment, conservant si ca materie prima pentru fabricarea produselor clorosodice, ca soda caustica, clorul, acidul clorhidric etc.; sare de bucatarie. ◊ Clorura de var = sare mixta a acidului clorhidric si a acidului hipocloros; pulbere alba, care absoarbe apa, formind un terci oxidant; folosita ca dezinfectant, decolorant si oxidant. ◊ Clorura de vinil = compus organic gazos care se obtine prin clorurarea etenei si care manifesta o puternica tendinta de polimerizare, dind clorura de polivinil. ◊ Clorura de viniliden = substanta chimica lichida care polimerizeaza cu usurinta, dind clorura de poliviniliden; dicloretena. ◊ Clorura mercurica = sublimat corosiv. ◊ Clorura mercuroasa = calomel.

PIROSTAT s.n. Aparat de control al temperaturii camerei de ardere a unui focar de cazan sau de cuptor industrial. [< fr. pyrostat].

TERMOMETRU ~e n. Instrument pentru masurarea temperaturii. ~ de camera.~ inregistrator termometru pentru inregistrarea grafica a variatiilor de temperatura. [Sil. -me-tru] /<fr. thermometre

PIROSTAT s. n. aparat de supraveghere si de mentinere constanta a temperaturii in camera de ardere a unui focar de cazan sau de cuptor industrial. (< fr. pyrostat)

TERVIZIUNE s. f. inregistrare de la distanta a temperaturii cu ajutorul unei camere de televiziune. (< termo- + viziune)

SAMBRA vb. I. tr. (Frantuzism) A tine o sticla de vin intr-o camera pentru a-i lua temperatura. [< fr. chambrer, cf. chambrecamera].

BAROTERMOcamera ( baro + termo + camera) s. f. camera etansa in interiorul careia sint modificate comandat si in anumite limite presiunea si temperatura unei atmosfere mentinute artificial, pentru simularea unora din conditiile proprii atmosferei inalte, si chiar ale spatiului cosmic, in scopul pregatirii si adaptarii biologice a sportivilor, aviatorilor, astronautilor pentru a face fata la solicitari neobisnuite, urmaririi comportarii si omologarii unor echipamente destinate a fi folosite pentru aparate aerospatiale etc.

INCUBATOR, incubatoare, s. n. Instalatie special amenajata, de clocire artificiala, pentru asigurarea conditiilor de temperatura, umiditate, ventilatie, intoarcerea oualor, securitate etc., necesare dezvoltarii normale a embrionului de ou; closca artificiala. ♦ camera special amenajata in care se poate asigura dezvoltarea, in conditii optime, a copiilor nascuti prematur. – Din fr. incubateur.

RECE3 ~i adj. (in opozite cu cald) 1) Care are o temperatura scazuta; care creeaza senzatie de frig; lipsit de caldura. Vant ~. ◊ ~ ca de gheata foarte rece. Clima ~ clima caracteristica regiunilor polare. Cu sange ~ linistit; calm. 2) Care este mai putin cald decat ar trebui (sau decat este obisnuit). camera ~. ◊ Gustari sau mancaruri) reci alimente (gatite) care se consuma neincalzite. 3) fig. (despre persoane sau despre manifesta-rile lor) Care vadeste lipsa de caldura sufle-teasca; sec. Primire ~. /<lat. recens