Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
ODINIOARA adv. 1. Pe vremuri, altadata, inainte vreme, odata. 2. (Inv.) Candva, vreodata, intr-o buna zi (in viitor), odata si odata. [Pr.: -ni-oa-] – O3 + dinioara (inv. „candva” < lat.).

ODATA1 adv. 1) Intr-o perioada oarecare de timp; inainte vreme; mai demult; candva; odinioara. *~ si ~ candva; intr-o buna zi; mai devreme sau mai tarziu. 2) In acelasi timp; concomitent; simultan. 3) In cele din urma; in sfarsit. 4) Fara intarziere; imediat; pe neasteptate. /o + data

INAINTE adv. I. (Cu sens local) In fata. ♦ In locul dintai, in frunte. ♦ (Cu valoare de interjectie) Indemn de a inainta. II. (Cu sens temporal) 1. Mai devreme, mai intai. ◊ Expr. Mai inainte = a) mai demult; b) mai repede (decat altcineva sau altceva). De mai inainte = de mai demult. Cu... (mai) inainte sau (mai) inainte cu..., arata cat timp a trecut de la intamplarea de care este vorba. inainte vreme = odinioara. ◊ Compus: inainte-mergator s. m. = inaintas (3), precursor; p. ext. om cu vederi inaintate. 2. Mai departe, in continuare. ◊ Expr. De azi (sau aici, acum etc.) inainte = de azi (sau aici, acum etc.) incolo. [Var.: nainte adv.] – Lat. in ab ante.

ALTADATA adv. 1) inainte vreme; pe vremuri; candva; odinioara. ◊ De ~ din alte timpuri. 2) In viitor; a doua oara. /alta + data

CANDVA adv. 1) (indica un moment imprecis din trecut) inainte vreme; pe vremuri; odinioara; altadata. 2) (indica un moment imprecis din viitor) Vreodata. /cand + va

ABORTIV, -A, abortivi, -e, adj., s. n. (Biol.) 1. Adj. Care se produce inainte de vreme, prematur; care nu a evoluat in intregime. Fetus abortiv. Boala abortiva. 2. Adj., s. n. (Substanta sau mijloc) care provoaca a*****l. – Din fr. abortif, lat. abortivus.

abortiv, -a I. adj. produs inainte de vreme; prematur. II. adj., s. n. (produs) destinat a provoca a*****l. (< fr. abortif, lat. abortivus)

BABALAC, babalaci, s. m. 1. (Fam. si depr.) Om batran si neputincios; om imbatranit inainte de vreme. 2. Stalp gros de lemn care strabate ca o axa verticala centrul morii de vant pentru ca moara sa poata fi invartita in bataia vantului. – Din tc. babalic.

BATRANICIOS, -OASA, batraniciosi, -oase, adj. Imbatranit inainte de vreme; cu apucaturi, cu infatisare etc. de batran. – Batran + suf. -icios.

CADUC, -A, caduci, -ce, adj. Lipsit de trainicie; subred, pieritor. ♦ (Despre frunze, flori etc.) Care cade inainte de vreme; care cade in fiecare an. ♦ (Despre acte cu valoare juridica) Care nu (mai) are putere legala. – Din fr. caduc, lat. caducus.

TIMPURIU, -IE, timpurii, adj. 1. Care se intampla, apare sau se face inainte de data sau timpul obisnuit sau prevazut. ◊ Loc. adv. De timpuriu = inainte de data sau de timpul obisnuit sau prevazut, din vreme; devreme. 2. (Despre varietati de fructe sau de legume) Care se coace sau devine bun de mancat inainte de vremea obisnuita; (despre flori) care se dezvolta mai devreme; (despre copaci) care infloreste sau inverzeste mai devreme decat timpul obisnuit. – Din lat. *temporivus.

PRECOCITATE s. f. Insusirea de a fi precoce, dezvoltare inainte de vreme, timpurie, prematura. ♦ Insusirea animalelor de carne de a realiza sporuri in greutate, cu o valorificare mai mare a hranei in timpul ingrasarii. – Din fr. precocite.

PREMATUR, -A, prematuri, -e, adj., s. m. 1. Care se intampla sau apare inainte de vreme ori prea devreme; pretimpuriu. 2. Adj., s. m. (Copil) nascut inainte de termen. [Acc. si: prematur] – Din lat. praematurus.

PRETIMPURIU, -IE, pretimpurii, adj. Care apare sau se intampla inainte de vreme sau prea devreme; prematur. – Pre1- + timpuriu.

Dinainte adv. 1. (Local) In fata, inainte. ◊ Loc. adj. De dinainte = aflat in fata. ◊ Expr. A (sau a-l) lua (pe cineva) gura pe dinainte = a spune ceva ce nu a vrut sa spuna, a-si da fara voie gandurile pe fata. A nu-i trece cuiva pe dinainte = a nu indrazni (din prea mare respect sau consideratie) sa se arate in fata cuiva; a acorda cuiva o deosebita consideratie. ♦ (Adjectival, invar.) Din fata, anterior. Randul dinainte. ♦ (Substantivat; in forma dinaintea) Jumatatea din fata a corpului unui animal sau al unui om. 2. (Temporal) De mai inainte, de mai de mult. ◊ Loc. adj. De dinainte = de adineauri: pomenit cu o ocazie anterioara. ♦ Din timp, de cu vreme. – De4 + inainte.

DEFOLIATIE s. f. Cadere inainte de vreme a frunzelor arborilor sau ale altor plante; defoliere. [Pr.: -li-a-] – Din fr. defoliation.

ABORTIV ~a (~i, ~e) 1) Care este produs inainte de vreme; prematur. 2) Care provoaca a*****l. Medicament ~. /<fr. abortif, lat. abortivus

A DEFOLIA ~ez tranz. (plante) A lipsi de frunze (inainte de vreme) cu ajutorul unor substante chimice, in scopul de a urgenta coacerea sau de a mecaniza recoltarea. [Sil. -li-a] /<lat. defoliare

A INCARUNTI ~esc 1. intranz. A deveni carunt; a insuri. ~it inainte de vreme. 2. tranz. (fiinte) A face sa devina carunt; a insuri. /in + carunt

MORMANT ~inte n. 1) Loc unde este inmormantat cineva. ◊ A duce pe cineva la ~ (sau a baga pe cineva (de viu) in ~) a) a face ca cineva sa moara inainte de vreme; b) a produce cuiva mari neplaceri; a chinui de moarte pe cineva. A sapa cuiva ~antul a face cuiva rau (pe ascuns). A fi cu un picior in ~ (sau a fi pe marginea ~antului) a fi slabit de boala sau de batranete; a nu mai avea mult de trait. A-si gasi (undeva) ~antul a muri undeva. Nici in ~ niciodata. Liniste (sau tacere) de ~ liniste perfecta. A intra in ~ a muri. 2) Movila de pamant facuta cu grija deasupra gropii unui mort. /<lat. monumentum

A MURI mor intranz. 1) A inceta de a mai trai; a se stinge din viata; a se sfarsi; a deceda; a raposa; a sucomba. ◊ ~ dupa cineva (sau dupa ceva) a tine foarte mult la cineva (sau la ceva); a suferi foarte tare pentru cineva (sau ceva). ~ de foame a) a fi foarte flamand; b) a fi foarte sarac. ~ de dor (frica, tristete) a fi covarsit de dor (frica, tristete). ~ cu zile a muri inainte de vreme (in imprejurari nefaste sau neglijand o boala). A trage sa moara a fi in agonie; a fi pe patul de moarte. 2) (despre plante) A pierde cu totul seva (de seceta, de frig etc.); a se usca; a pieri. 3) fig. A inceta de a mai fi perceput cu organele de simt; a disparea treptat; a se pierde. 4) fig. A inceta de a mai exista (printr-o evolutie lenta); a ajunge in declin; a apune. Civilizatie, limba care moare. /<lat. moriri

ODINIOARA adv. 1) inainte de vreme; pe vremuri; pe timpuri; candva; altadata; odata. 2) Nu demult. [Sil. -ni-oa-] /o + dinioara

PREMATUR ~a (~i, ~e) 1) si adverbial Care are loc (cu mult) inainte de vreme; care se manifesta (prea) devreme. Moarte ~a. A muri ~. 3) si substantival (despre copii) Care este nascut inainte de termen. /<lat. praematurus

PRETIMPURIU ~e (~i) Care are loc (cu mult) inainte de vreme; care se manifesta (prea) devreme; prematur. Dezvoltare ~e. /pre- + timpuriu

REPEDE1 adv. 1) Intr-un timp scurt; in (cu) graba; iute; imediat. A actiona ~. 2) inainte de vreme; (prea) devreme; de timpuriu; prematur. A imbatrani ~. /<lat. rapidus, rapide

DEBLOCA vb. I. tr. 1. A da la o parte, a inlatura obstacolele de pe o cale de comunicatie; a degaja. ♦ A despresura (o cetate asediata, un port blocat etc.) ♦ A destepeni (masini, aparate). 2. A scoate de sub blocare bani sau valori banesti. 3. A scoate din cadrele active ale armatei (ofiteri), a pensiona inainte de vreme (functionari). [P.i. -chez si debloc. / < fr. debloquer].

DEFOLIATIE s.f. Caderea inainte de vreme a frunzelor arborilor sau ale altor plante; defoliere, desfrunzire. [Gen. -iei, var. defoliatiune s.f. / < fr. defoliation].

ABORTIV, -A adj. 1. Produs inainte de vreme; prematur. 2. Nedezvoltat normal pana la capat. [Cf. fr. abortif, lat. abortivus].

CADUC, -A adj. Trecator; netrainic, subred. ♦ (Bot.; despre un organ) Care cade spontan inainte de vreme sau anual. ♦ (Despre legate, donatii etc.) Care nu (mai) are putere legala. [< fr. caduc, cf. lat. caducus].

DEFOLIA vb. I. tr., refl. A face sa cada frunzele (inainte de vreme). [Pron. -li-a, p.i. 3,6 -iaza, ger. -iind. / < lat. defoliare].

nedeplin, -a, adj. (reg.; in sintagma) vaca nedeplina = care fata inainte de vreme.

neplin, -a, adj. (inv. si reg.) 1. (om) mancacios. 2. (in expr.) de neplin = inainte de vreme; prematur.

pomisit, -a, adj. (reg.) 1. zgarcit, avar. 2. (despre fiinte sau despre parti ale corpului lor) uscat ca o poama, imbatranit inainte de vreme; slabit, stafidit, zbarcit, pomit.

pomit, -a, adj. (reg.) 1. (despre fiinte sau despre parti ale corpului lor) uscat ca o poama, imbatranit inainte de vreme; slabit, stafidit, zbarcit, pomisit. 2. zgarcit, avar.

scorumnic, adj. 1. (inv. si reg.; despre o specie de porumb) care se coace de timpuriu si are druga groasa si bobul auriu, mare. 2. (reg.; despre legume, fructe, cereale) care se coace mai devreme decat se coc in mod obisnuit alte legume, fructe, cereale. 3. (reg.; despre oameni) care imbatraneste inainte de vreme. 4. (reg.) care se casatoreste de tanar. 5. (reg.; despre copii; in forma: scoromnic) dezvoltat inainte de vreme, precoce.

strantori, strantoresc, vb. IV refl. (reg.; despre grau) a ajunge la maturitate inainte de vreme; a se coace prematur; a se pripi.

PRECOCITATE s.f. Insusirea de a fi precoce, dezvoltare inainte de vreme, prematura. ♦ Insusire a animalelor de a creste si a se dezvolta intr-un timp scurt. [Cf. fr. precocite].

PREMATUR, -A adj. Facut prea devreme; intamplat inainte de vreme. // s.m. si f. Copil nascut prea devreme; imatur. [< lat. praematurus, cf. fr. premature].

CADUC, -A adj. 1. lipsit de trainicie, subred; (p. ext.) invechit, depasit, perimat. 2. (despre organe vegetale) care cade in fiecare an; care cade inainte de vreme; (despre formatiuni cornoase la animale) care cade periodic. 3. (despre legate, donatii) care nu mai are putere legala. (< fr. caduc, lat. caducus)

DEBLOCA vb. tr. 1. a inlatura obstacolele de pe o cale de comunicatie; a degaja. ◊ a despresura (o cetate asediata, un port blocat etc.). ◊ a destepeni (masini, aparate). 2. a scoate de sub blocare bani, valori bancare. 3. a scoate din cadrele active ale armatei (ofiteri), a pensiona inainte de vreme (functionari). (< fr. debloquer)

DEFOLIA vb. tr. a face sa cada frunzele (inainte de vreme). (< fr. defolier, lat. defoliare)

PREMATUR, -A I. adj. care apare inainte de vreme. II. adj., s. m. (copil) nascut inainte de termen. (< lat. praematurus, fr. premature)

gulup (-pi), s. m. – Pruna care se coace inainte de vreme ca urmare a unei boli. – Var. golop, gurlup, hurlup. Origine necunoscuta. Poate de la gulu, var. de la hulub „porumbel”. Dupa Cihac, II, 722, aflat in legatura cu ceh. churlavy „bolnavicios”, care nu este altceva decit rom. hirlav.

ABORTIV, -A, abortivi, -e, adj. 1. (Med.) Care se produce inainte de vreme, prematur; care nu s-a dezvoltat in intregime. Fetus abortiv. Febra abortiva. 2. (Bot.) Care nu s-a dezvoltat in mod normal, pana la capat. – Fr. abortif (lat. lit. abortivus).

BABALAC, babalaci, s. m. 1. (Fam. si depr.) Om batran si neputincios; mosneag. ♦ (Ir.) Om imbatranit inainte de vreme. 2. Stalp de lemn foarte gros care trece prin talpa morii de vant si in jurul caruia moara poate fi invartita dupa cum bate vantul. – Tc. babalık „tata vitreg, mosneag”.

BATRANICIOS, -OASA, batraniciosi, -oase, adj. Imbatranit inainte de vreme; cu apucaturi, cu infatisare etc. de batran. – Din batran + suf. -ic-ios.

CADUC, -A, caduci, -ce, adj. Lipsit de trainicie; subred, pieritor. ♦ (Despre frunze, flori etc.) Care cade inainte de vreme; care cade in fiecare an. ♦ (Despre acte cu valoare juridica) Care nu (mai) are putere legala. – Fr. caduc (lat. lit. caducus).

Dinainte, adv. 1. In fata, inainte. ◊ Pe dinainte = prin fata. ◊ Loc. adj. De dinainte = din fata. ◊ Expr. A (sau a-l) lua (pe cineva) gura pe dinainte = a spune ceva ce nu a vrut sa spuna, a-si da fara voie gandurile pe fata. A nu-i trece cuiva pe dinainte = a nu indrazni (din prea mare respect sau consideratie) sa se arate in fata cuiva. ♦ (Adjectival, invar.) Din fata, anterior. Randul dinainte. ♦ (Substantivat, in forma dinaintea) Jumatatea din fata a corpului unui animal. 2. De mai inainte, de mai de mult. ◊ (Adjectival, invar.) Asta-i lelea dinainte Care ne facea placinte (JARNIK-BIRSEANU). ◊ Loc. adj. De dinainte = de mai inainte, de adineaori. ♦ Din timp, de cu vreme. – Din de4 + inainte.

DEMULT adv. Cu mult timp inainte, de multa vreme. ◊ Mai demult = odinioara. De demult = din trecut, de altadata. – [De4] + mult.

CURAND adv. 1. (Temporal) Peste putin timp; indata, imediat, numaidecat. ◊ In curand = in scurt timp, nu peste mult timp. Pe curand = in scurta vreme, la scurt interval de timp (in raport cu prezentul). De curand = cu putin timp inainte, nu demult. ◊ (Adjectival; inv.) In curanda vreme. 2. (Modal) Degraba, repede. Zilele treceau curand.Mai curand = a) mai repede, mai degraba; b) mai usor, mai bucuros. – Lat. currendo.

NOU3 noua (noi) (in opozitie cu vechi) 1) Care este facut de curand; care exista de putin timp; proaspat; recent. ◊ ~-nout absolut nou. 2) (despre produse agricole) Care este din recolta anului in curs. Paine noua. 3) si fig. Care exista de putin timp; recent. Carte noua. ◊ Luna noua a) luna in faza ei initiala, in forma de secera subtire; b) timpul cat dureaza aceasta faza. (Copil) ~-nascut (copil) care s-a nascut de curand. Ce mai (e) ~? ce noutati mai sunt? Nimic ~ nici un fel de noutati. 4) (despre persoane) Care a venit undeva de curand (si este inca necunoscut sau putin cunoscut). 5) Care nu a fost cunoscut mai inainte. Metoda noua. 6) Care difera (in mod esential) de ceea ce a fost in trecut. Vremuri noi. 7) Care tine de timpurile noastre; propriu timpului prezent sau trecutului apropiat; modern; contemporan. Tehnica noua. 8) (inaintea unui substantiv) Care prin calitatile sale aminteste de cineva (sau de ceva). ~l Orfeu. 9) Care se adauga la cele de mai inainte. Forte noi. /<lat. novus

ODATA adv., adj. invar. 1. Adv. Intr-un timp nedeterminat, candva; a) (in legatura cu verbe la trecut) odinioara, mai de mult; b) (in legatura cu verbe la viitor sau cu valoare de viitor) de acum inainte, intr-o buna zi, candva. ◊ Expr. Odata si odata = a) de mult de tot, de foarte multa vreme; b) intr-o buna zi, candva, mai curand sau mai tarziu. 2. Adv. (Pop.) Indata, imediat; fara intarziere, brusc; deodata. 3. Adv. In sfarsit, in cele din urma. 4. Adj. invar. In toata puterea cuvantului, intreg; p. ext. foarte reusit, foarte bun, excelent. – O3 + data.

adineaori, adv. – Cu putin inainte, de curind, acum o clipa. – Var. adineauri, (a)dineaorea, (a)dineaurea, dineaori, dinioara, dinaoara, dinioarea, odineoara; odinioara, adv. (pe vremuri, odata). Mr. (a)deneavra. < Lat. in illa hora, al carui rezultat *inioara, s-a combinat cu de si cu a- caracteristic formatiunilor adv. (DAR; REW 4176); cf. it. allora (‹ illa hora), v. sp. agora (‹ hac hora). Puscariu 26 presupunea o constructie de tipul *ad de in illam horam. Odinioara, cu sensul clar specializat si inconfundabil se datoreaza confuziei intre a- pretetic si art. indef. o, ca odata, deodata.

TRECUT1 n. 1) Timp scurs pana in momentul de fata. ◊ A-si aminti ~ul a-si aminti de timpul de alta data, de intamplarile din alte timpuri. Din ~ de alta data; de odinioara. In ~ pe vremuri; alta data. 2) fig. Stare de lucruri de pana acum. ◊ A o rupe cu ~ul a pune capat unei situatii trecute. 3) gram. Timp verbal care exprima o actiune savarsita inainte de momentul vorbirii. /v. a trece

inainte adv. 1) In spatiul aflat in fata; dinainte; anterior. A se duce ~.A-i iesi cuiva ~ a intampina pe cineva. A i-o lua cuiva ~ a intrece pe cineva. 2) Intr-o perioada de timp trecuta; in trecut. Mai ~ vreme. 3) Mai intai; la inceput. ◊ ~ de toate in primul rand. Mai ~ a) mai demult; b) mai repede decat altcineva; mai devreme; c) in primul rand; la inceput. ~-mergator a) premegator; inaintas; precursor; b) persoana cu vederi progresiste. 4) In continuare; mai departe. De azi (sau de acum, de aici) ~.Zi-i (spune) ~! Continua! 5) (cu valoare de interjectie) Strigat exprimand indemnul de a inainta. Ura! ~! /<lat. in ab ante

A OMORI omor tranz. 1) A lipsi de viata (premeditat sau din intamplare); a supune unui omor; a ucide. ◊ ~ (pe cineva) cu zile a) a aduce in stare de disperare; b) a cauza moartea cuiva inainte de timp. 2) A distruge moraliceste (printr-o veste rea etc.). ◊ Nu ma ~! exclamatie prin care cel caruia i se relateaza pe neasteptate ceva isi exprima uimirea. 3) A face sa dispara; a lichida. ◊ A-si ~ foamea a-si potoli foamea. A-si ~ timpul (sau vremea) a-si gasi o ocupatie neinsemnata ca sa treaca timpul. /<sl. umoriti

BOBOC, boboci, s. m. 1. Caliciul care contine floarea inainte de a se deschide si a se dezvolta deplin; floarea nedeschisa si nedezvoltata deplin. ◊ Fig. Un boboc de fata. 2. Pui de gasca sau de rata. ◊ Expr. Toamna se numara bobocii = numai la starsit se poate aprecia rezultatul unui efort. A paste (sau a pazi) bobocii = a-si pierde vremea degeaba. ♦ Fig. Incepator intr-un domeniu; om lipsit de experienta; (prin restrictie) recrut. – Ngr. bubuki.

PROGNOZA s.f. 1. Previziune, prevedere bazata pe date stiintifice; (p. ext.) pronostic. ♦ Text in care se arata modul cum va evolua vremea intr-un anumit interval de timp. 2. Anticipare a desfasurarii in viitor a unor fenomene si procese din domeniul economiei, tehnologiei, stiintei, societatii in ansamblul ei etc., plecand de la experienta anterioara si folosind metode si tehnici necesare obtinerii de cunostinte privind evolutia acestora intr-o perspectiva mai indepartata. 3. Prevedere a aparitiei unor boli criptogamice sau a unor daunatori ai plantelor in vederea luarii din timp a masurilor de combatere. [Cf. fr. prognose, lat., gr. prognosis < proinainte, gnosis – cunoastere].