Rezultate din textul definițiilor
MARGARINA s. f. Produs alimentar asemanator cu untul, obtinut prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu apa sau cu lapte smantanit. – Din fr. margarine.
MARGARINA f. Produs alimentar, asemanator cu untul, obtinut dintr-un amestec de grasimi vegetale si animale. /<fr. margarine
BARATA s.f. 1. Aparat cu ajutorul caruia se fabrica untul si unele grasimi vegetale. 2. (Text.) Toba metalica cu perete dublu pentru racire la dispozitivul in care se trateaza celuloza pentru obtinerea firelor de viscoza. [< fr. baratte].
MARGARINA s.f. Produs alimentar preparat prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu zer sau cu lapte smantanit. [< fr. margarine].
TRIOLEINA s.f. Substanta lichida continuta in grasimi vegetale. [Pron. tri-o-le-i-. / < fr. trioleine].
BARATA s. f. 1. aparat cu ajutorul caruia se fabrica untul si unele grasimi vegetale. 2. toba metalica cu perete dublu pentru racire la dispozitivul in care se trateaza celuloza pentru obtinerea firelor de viscoza. (< fr. baratte)
MARGARINA s. f. produs alimentar asemanator cu untul, preparat prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu zer sau cu lapte smantanit. (< fr. margarine)
PALMITIC adj. acid ~ = acid organic semisolid, in grasimi vegetale si animale. (< fr. palmitique)
TRIOLEINA s. f. substanta lichida, unt si grasimi vegetale, triester al acidului oleic cu glicerina. (< fr. trioleine)
OLEINA, oleine, s. f. (Chim.) 1. Substanta lichida incolora, uleioasa, raspandita mai ales in grasimile vegetale. 2. Denumire data acidului oleic care rezulta la scindarea grasimilor prin hidroliza. – Din fr. oleine.
TRIOLEINA s. f. Substanta lichida continuta de grasimile vegetale si care reprezinta o combinatie a acidului oleic cu glicerina. [Pr.: tri-o] – Din fr. trioleine.
FLORIDINA s.f. (Chim.) Pamant decolorant, continand calciu si magneziu, folosit la decolorarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale. [< fr. floridine].
FLORIDINA s. f. pamant continand calciu si magneziu, folosit la decolorarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale. (< fr. floridine)
TRIPALMITINA s. f. substanta solida incolora, ester al glicerinei cu acidul palmitic, in uleiuri vegetale si grasimi. (< fr. tripalmitine)
GLICERIDA, gliceride, s. f. (Chim.) Ester alcatuit din glicerina si acizi grasi, prezent in grasimile animale si vegetale. – Din fr. glyceride.
SHORTENING s. n. Specie de grasimi animale sau vegetale de consistenta unturii folosite in industria alimentara. [Pr.: sortning] – Cuv. engl.
STEARIC, stearici, adj. (In sintagma) Acid stearic = acid solid, incolor, putin solubil in apa, care se gaseste combinat cu glicerina in grasimile animale si vegetale si care se intrebuinteaza la fabricarea lumanarilor, in cosmetica etc. [Pr.: ste-a-] – Din fr. stearique.
STEARINA s. f. 1. Amestec de acid stearic cu acid palmitic sau oleic, obtinut din unele grasimi solide si folosit la fabricarea lumanarilor, in industria textila si in cea a cauciucului. 2. Ester al acidului stearic, care intra in componenta grasimilor animale si vegetale. [Pr.: ste-a-] – Din fr. stearine.
STEARIC ~ci adj. : Acid ~ acid solid, incolor, putin solubil in apa, care se gaseste in grasimile animale si vegetale si este folosit la fabricarea lumanarilor, in cosmetica si farmaceutica. [Sil. ste-a-] /<fr. stearique
STEARINA f. 1) Substanta solida de culoare alba sau galbuie, obtinuta pe cale industriala, avand diferite intrebuintari (la fabricarea lumanarilor, sapunului, hartiei, in industria textila etc.). 2) pop. Acid stearic. 3) Component principal al grasimilor animale si vegetale. [G.-D. stearinei; Sil. ste-a-] /<fr. stearine, germ. Stearit
OLEINA s.f. 1. Substanta lichida care se gaseste in uleiuri si in grasimile animale si vegetale si care rezulta din combinarea acidului oleic cu glicerina. 2. Acid oleic tehnic, obtinut la scindarea grasimilor prin hidroliza. [Pron. -le-i-. / < fr. oleine].
OLEINA s. f. 1. substanta lichida care se gaseste in uleiuri si in grasimile animale si vegetale, din combinarea acidului oleic cu glicerina. 2. acid oleic tehnic, obtinut la scindarea grasimilor prin hidroliza. (< fr. oleine)
SHORTENING [SORTNING] s. n. specie de grasimi animale sau vegetale, de consistenta unturii de porc, care se amesteca si se prelucreaza usor, in industria alimentara. (< engl. shortening)
grasime ~i f. 1) Substanta unsuroasa care intra in componenta tesuturilor animale, vegetale, constituind un aliment de baza pentru organism. 2) Substanta unsuroasa extrasa din organisme vegetale si animale, avand diverse intrebuintari (in alimentatie, in industrie etc.). [G.-D. grasimii] /gras + suf. ~ime
vegetal ~a (~i, ~e) 1) Care tine de plante; propriu plantelor. Regn ~. 2) Care provine de la plante; obtinut din plante. grasimi ~e. ◊ Carbune ~ praf negru fin, obtinut prin pulverizarea carbunelui de lemn si folosit in medicina. /<fr. vegetal