Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
BUTIROMETRU, butirometre, s. n. Instrument in forma de tub gradat pentru determinarea procentului de unt sau de grasime din lapte. – Din fr. butyrometre.

BUTIROMETRU ~e n. Instrument pentru masurarea procentului de grasime din lapte. /<fr. butyrometre

CREMOMETRU ~e n. Instrument cu care se masoara cantitatea de grasime din lapte. /<fr. cremometre

LACTOSCOP s.n. Aparat de laborator cu care se determina continutul de grasime din lapte. [< fr. lactoscope].

BUTIROMETRU s.n. Instrument pentru determinarea procentului de grasime din lapte. [< fr. butyrometre, cf. lat. butyrum – unt, gr. metron – masura].

LACTOSCOP s. n. aparat cu care se determina continutul de grasime din lapte. (< fr. lactoscope)

CHEC s.n. Preparat dulce facut din oua, zahar, lapte, grasime si r***t. [Pl. -uri. / < engl. cake, cf. fr. cake].

ALUAT ~uri n. Pasta obtinuta prin amestecarea fainei cu apa, uneori si cu diferite adaosuri (lapte, zahar, grasime, oua etc.) din care se prepara produse de panificatie sau de patiserie; coca.[Sil. -lu-at] /<lat. allevatum

CREMOMETRU s.n. Instrument cu care se masoara cantitatea de smantana sau de alte grasimi din lapte. [< fr. cremometre, cf. fr. creme – smantana, frisca, gr. metron – masura].

CREMOMETRU s. n. instrument cu care se masoara cantitatea de smantana sau de alte grasimi din lapte. (< fr. cremometre)

CASA ~e f. reg. Mancare preparata din crupe si apa (sau lapte) cu multa grasime. /<rus. kasa

caimac (-ce), s. n.1. Pojghita de grasime pe suprafata laptelui fiert. – 2. Spuma de la cafeaua turceasca. – 3. Strat superior de tutun, in pipa. – Mr., megl. caimac. Tc. kaymak (Roesler 594; Seineanu, II, 76; Lokotsch 1009; Ronzevalle 131), cf. ngr. ϰαiμάϰι, alb., bg. kaimak, sb. kajmak.

CAIMAC, caimacuri, s. n. 1. Pojghita de grasime care apare pe suprafata laptelui fiert sau a iaurtului. ◊ Expr. A lua caimacul = a-si insusi partea cea mai buna. 2. Spuma care se formeaza la suprafata cafelei in urma fierberii. 3. (Rar) Strat (ars) al tutunului din ciubuc, format in jurul si deasupra carbunelui. – Din tc. kaymak.

UNT s. n. 1. grasime naturala, solida, extrasa din lapte si folosita ca aliment. ◊ Loc. adv. Ca untul = fara efort, usor. ◊ Expr. A scoate untul din cineva = a stoarce de puteri pe cineva, a vlagui. A-l bate (pe cineva) de-i iese (sau sa-i iasa) untul = a-l bate tare, rau (pe cineva). ♦ (Urmat de determinari care indica provenienta) grasime solida extrasa din semintele, miezul etc. unor fructe (tropicale). Unt de cacao. 2. Compus: untul-vacii = planta erbacee cu doi tuberculi, cu frunze lanceolate si cu flori liliachii, purpurii, roz sau albe, dispuse in ciorchine la varful tulpinii; untisor (Orchis morio). – Lat. unctum.

CREMOMETRU, cremometre, s. n. Instrument cu ajutorul caruia se masoara cantitatea de smantana sau de alte grasimi care se gasesc in lapte. – Din fr. cremometre.

FRIGANEA, friganele, s. f. Felie de paine alba m****a in lapte si oua, apoi prajita in grasime. [Var.: friganea s. f.] – Din ngr. frighania.

CAIMAC ~uri n. 1) Strat subtire de grasime care se formeaza la suprafata laptelui. ◊ A lua ~ul a-si insusi partea cea mai buna. 2) Spuma care se formeaza la suprafata cafelei in urma fierberii. [Sil. cai-mac] /<turc. kaymak

OMLETA ~e f. Fel de mancare pregatita din oua batute (cu lapte sau smantana) si prajite in grasime (uneori cu adaus de branza, sunca, verdeturi etc.). /<fr. omelette

OMLETA s. f. 1. mancare din oua batute si prajite in grasime. 2. preparat dulce din oua, faina, lapte si zahar, care se umple cu dulceata, fructe etc. (< fr. omelette)

FRIGANEA ~ele f. mai ales la pl. Felie de paine m****a in lapte, apoi in ou si prajita in grasime. [G.-D. friganelei] /<ngr. frighamia

friganea (friganele), s. f. – Felie de piine alba inmuiata in lapte si ou si apoi prajita in grasime. Ngr. φρυγανιά (Pascu, Etimologii, I, 49; Pascu, Beitrage, 16; DAR; Galdi, Dict., 192). Candrea-Dens., 642 il considerau gresit drept. der. de la frige.

MARGARINA s. f. Produs alimentar asemanator cu untul, obtinut prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu apa sau cu lapte smantanit. – Din fr. margarine.

MARGARINA s.f. Produs alimentar preparat prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu zer sau cu lapte smantanit. [< fr. margarine].

MARGARINA s. f. produs alimentar asemanator cu untul, preparat prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu zer sau cu lapte smantanit. (< fr. margarine)

BIVOLITA (‹ bg.) s. f. Femela bivolului. Da o productie de lapte redusa (500-600 l anual), dar cu un continut ridicat de grasime (8%).

JANT2, janturi, s. n. 1. grasime care se scurge din casul stors de zer. 2. Partea lichida ramasa dupa coagularea laptelui. 3. Zara fiarta ramasa de la urda framantata.

CREMA ~e f. 1) Preparat culinar obtinut printr-un amestec de lapte, oua, zahar, unt, vanilie si alte ingrediente, folosit ca desert sau la prepararea prajiturilor. 2) Produs cosmetic obtinut din grasime, uleiuri si ingrediente; alifie. 3): ~ de ghete produs industrial pentru ingrijirea incaltamintei de piele. 4) fig. Partea mai buna, mai de valoare din ceva; frunte. /<fr. creme

CREMA, creme, s. f. 1. Preparat culinar de consistenta unei paste, obtinut din lapte, oua si zahar, cu adaos de cafea, ciocolata, vanilie etc., care se serveste ca desert sau se adauga ca ingredient la unele prajituri. ♦ (Cu determinari) Lichior fin. 2. Produs obtinut prin emulsionarea unor grasimi, ceruri, gume etc. cu apa, uleiuri eterice si ingrediente, in vederea utilizarii in tehnica, cosmetica sau medicina; alifie. ♦ Crema de ghete = preparat asemanator cu o alifie, pentru uns si lustruit incaltamintea din piele. 3. Fig. Ceea ce este bun, de frunte, de calitate superioara. – Din fr. creme.