Rezultate din textul definițiilor
ZOOLOGIC, -A, zoologici, -ce, adj. Care apartine zoologiei, privitor la zoologie. ◊ Muzeu zoologic = muzeu unde sunt expuse animale reconstituite sau impaiate, organe, parti ale corpului animal reproduse in planse etc. Parc zoologic sau gradina zoologica = parc in care animale rare sau exotice sunt tinute in conditii asemanatoare cu cele ale vietii lor in libertate. – Din fr. zoologique.
SERPENTARIU, serpentarii, s. n. Loc special amenajat (intr-o gradina zoologica) in care traiesc serpi in conditii asemanatoare cu cele din natura. – Din lat., engl. serpentarium, fr. serpentaire.
GRADINA s. 1. (inv. si reg.) sad, (reg.) ograda, (prin Olt. si Ban.) bascea, (Transilv.) telechi. (~ de legume.) 2. v. parc. 3. gradina zoologica = parc zoologic, (livr.) zoo, zooparc.
PARC s. 1. gradina. (~ public.) 2. parc zoologic v. gradina zoologica.
ZOO s. v. gradina zoologica, parc zoologic.
ZOOPARC s. v. gradina zoologica, parc zoologic.
SERPENTARIU ~i n. Loc amenajat (intr-o gradina zoologica) in care traiesc serpi ca in natura. /<lat. serpentarium
VOLIERA ~e f. Cusca din plasa de sarma in care se tin pasarile zburatoare (mai ales din gradina zoologica). /<fr. voliere
ZOOLOGIC, -A adj. 1. Referitor la zoologie, de zoologie. ◊ Muzeu zoologic = muzeu unde sunt expuse animale reconstituite sau impaiate etc.; gradina zoologica = spatiu liber si amenajat in care sunt tinute in scop stiintific si instructiv diverse animale. 2. Care reprezinta conditiile de viata proprii animalelor. [< fr. zoologique].
SERPENTARIU s. n. gradina zoologica, rezervatie pentru serpi. (< lat., engl. serpentarium)
ZOOPARC s. n. gradina zoologica. (< germ. Zoopark)
GRADINA, gradini, s. f. 1. Suprafata de teren arabil, de obicei ingradita, pe care se cultiva legume, flori sau pomi fructiferi, in vederea obtinerii unor produse; gradinarie. ◊ Expr. O gradina de om = om placut, simpatic. 2. Suprafata de teren plantata (si amenajata cu alei, banci etc.) care serveste ca loc de agrement sau care are rol decorativ. ◊ Gradina botanica = institutie stiintifica dotata cu o suprafata de teren pe care sunt cultivate (in scopul prezentarii si studierii) colectii de plante vii. gradina zoologica = institutie stiintifica dotata cu o suprafata de teren pe care sunt crescute (spre a fi expuse publicului sau studiate) animale vii din diverse regiuni ale pamantului. ♦ Gradina de vara = restaurant amenajat in timpul verii in aer liber. 3. (In sintagmele) Gradina de copii = gradinita (de copii). Gradina sezoniera = gradina de copii care functioneaza in mediul rural in timpul muncilor agricole. – Din bg., scr. gradina.
VOLIERA, voliere, s. f. Cusca sau ansamblu de custi de dimensiuni mari, confectionate din plasa de sarma, in care se tin pasari in gradinile zoologice. [Pr.: -li-e-] – Din fr. voliere.
ZOO subst. gradina zoologica. [Pr.: zo-o] – Din fr. zoo.
ZOOPARC, zooparcuri, s. n. gradina zoologica. – Din germ. Zoopark.
gradina ~i f. 1) Teren, de obicei ingradit, pe care se cultiva legume, flori sau pomi fructiferi. ◊ ~ botanica gradina in care se cultiva plante din diferite regiuni ale globului. ~ zoologica gradina in care se cresc si se intretin animale din diferite regiuni ale globului. 2) Suprafata de teren plantata si amenajata (cu alei, banci etc.), care serveste ca loc de agrement; parc. ◊ ~ de vara restaurant amenajat in timpul verii in aer liber. [G.-D. gradinii] /<bulg., sb. gradina
ZOO n. gradina zoologica. /<fr. zoo
ZOO s.f. (Fam.) gradina zoologica. [Pron. zo-o. / cf. fr., it. zoo].
ZOOPARC s.n. (Rar) gradina zoologica. [Pron. zo-o-. / < germ. Zoopark].
BUSTENI, oras in jud. Prahova, pe Valea Prahovei, la poalele masivului Caraiman, la 883 m alt.; 12.619 loc. (1991). Fabrica de hirtie (1882) si de cherestea. Panificatie; var hidraulic. Statiune balneoclimaterica (cu ape clorosodice, calcice, magneziene, iodurate, carbonatate) si turistica. Casa memoriala „Cezar Petrescu”. Linie de telecabina spre cabana Babele. Punct de plecare spre cabanele din M-tii Bucegi. gradina zoologica. Biserica (sec. 20).
PORTLAND [portlənd], oras in NV S.U.A. (Oregon), situat pe raul Willamette, la 16 km SE de confl. cu fl. Columbia, la 160 km de tarmul Oc. Pacific; 529,1 mii loc. (2000). Port fluvio-maritim. Nod feroviar. Aeroport. Metalurgia aluminiului. Santier naval. Ind. de prelucr. a lemnului, a sticlariei, celulozei si hartiei, chimico-farmaceutica, textila, electronica, constr. de avioane, de masini de transport si utilaje electrotehnice, alim. Centru comercial activ. Exporta lemn, aluminiu celuloza si hartie, legume si fructe. Piata pentru lana. Universitati (1901, 1905, 1946, 1955, 1974). Orchestra simfonica. Teatru. Muzeu de arta. Washington Park (41 ha). gradina zoologica. Centru turistic (in apropiere se afla cascada Multnomah de 259 m, barajul Bonneville s.a.). Podul de otel Fremont (cu deschiderea principala de 366 m). Intemeiat in 1829, s-a dezvoltat dupa 1844.
zoologic, -A adj. referitor la zoologie. ♦ gradina ~a = spatiu liber si amenajat in care sunt tinute, in scop stiintific si instructiv, diverse animale; zoo2, zooparc. (< fr. zoologique)
LAMARCK, Jean-Baptiste-Pierre-Antoine de Monet, cavaler de (1744-1829), naturalist francez. Prof. la Muzeul de Istorie Naturala si la gradina Botanica din Paris. Redactor si colaborator la „Enciclopedia franceza”. Contributii in domeniul botanicii („Flora franceza”, „Dictionar de botanica”) si al studiului animalelor nevertebrate („Istoria naturala a animalelor nevertebrate”). Fondatorul zoopsihologiei, a elaborat prima teorie evolutionista (teorie generatiei spontanee), care oferea si o explicatie stiintifica a evolutiei („Filozofia zoologica”). Creatorul primului sistem evolutionist de clasificare a animalelor si vegetalelor („Distributia naturala si metodica a vegetalelor”). In 1802, a introdus termenul de „biologie”, concomitent cu biologul german G.R. Treviranus.