Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
CARTURAREASA, carturarese, s. f. Femeie care se indeletniceste cu ghicitul in carti. – Carturar + suf. -easa.

ASTERNUT, asternuturi, s. n. Faptul de a (se) asterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregateste patul (sau locul) pentru dormit; rufarie de pat; pat astfel pregatit. ◊ Expr. A cadea (sau a pica) la asternut = (la ghicitul in carti) a prevesti venirea cuiva (strain) in casa. ♦ (Concr.) Culcus (pentru animale). V. asterne.

CARTURAREASA ~ese f. pop. rar Femeie care se indeletniceste cu ghicitul in carti. /carturar + suf. ~easa

CARTURAREASA, carturarese, s. f. Femeie care se indeletniceste cu ghicitul in carti, in bobi etc. – Din carturar + suf. -easa.

CARTOMANTIE s. f. (Rar) ghicit in carti. – Din it. cartomanzia.

CARTOMANTIE f. ghicitul in carti. /<it. cartomanzia

CARTOMANTIE s.f. (Rar) ghicit in carti. [Gen. -iei. / < it. cartomanzia].

PREZICATOR, -OARE, prezicatori, -oare, s. m. si f. Persoana care se indeletniceste cu ghicitul viitorului cuiva in carti, in cafea, in palma etc.; ghicitor. – Prezice + suf. -ator.

MENI, menesc, vb. IV. Tranz. 1. A hotari de mai inainte; a decide, a dispune; a destina, a sorti. ♦ Tranz. si intranz. A exprima o dorinta in favoarea cuiva; a ura2. ♦ (In credinte si superstitii) A predestina, a ursi. ◊ (Inv.) A prevesti, a prezice (ceva rau). ◊ Expr. (Intranz.) A meni a bine (sau a rau) = a prezice lucruri favorabile (sau nefavorabile). 2. (In superstitii) A aranja bobii, cartile etc. intr-un anumit fel si a descanta pentru ghicit. ♦ A descanta, a vraji. – Din sl. meniti.