Rezultate din textul definițiilor
CRUSON ~oane n. Bautura preparata din vin, coniac, rom, sirop de zahar si fructe aromate proaspete. /<fr. cruchon
ANANAS ~si m. 1) Planta erbacee exotica cu frunze lungi si tulpina scurta, ale carei fructe comestibile sunt foarte gustoase si aromate. 2) Fructul acestei plante. /<fr. ananas
VANILIE ~i f. 1) Planta tropicala erbacee cu tulpina agatatoare si fructe carnoase, aromate. 2) Fructul acestei plante. [G.-D. vaniliei; Sil. -li-e] /<fr. vanille, it. vaniglia
VANILIE s.f. Fructul aromat, avand forma unei pastai, al unei varietati de orhidee (Vanilla planifolia) din America Centrala, cu bogat continut de vanilina, utilizat ca mirodenie mai ales in cofetarie. Se comercializeaza ca batoane de vanilie, reprezentand pastaile fermentate si uscate, de culoare maronie-neagra, lungi de 10-20 cm, dar si ca esenta sau extract natural de vanilie, obtinut din aceste fructe.
ZMEUR, (rar) zmeuri, s. m. Arbust din familia rozaceelor, cu ramuri ghimpoase, flexibile, cu frunze albe pe partea inferioara, cu flori albe, cu fructe rosii, aromate, comestibile; zmeurar (Rubus idaeus) [Pr.: zme-ur] – Din zmeura (derivat regresiv).
PIERSIC ~ci m. Pom fructifer cu fructe carnoase, aromate, de culoare galbuie-rosiatica, acoperite cu o pielita pufoasa, avand sambure mare, bombat si cu invelis dur, brazdat. /<lat. persicus
VANILINA s. f. substanta organica foarte aromata, din fructul vaniliei, care se poate prepara si sintetic, folosita in alimentatie si parfumerie. (< fr. vanilline)
ZMEUR, (rar) zmeuri, s. m. Arbust din familia rozaceelor, cu ramuri ghimpoase, flexibile, cu frunze albe pe partea inferioara, cu flori albe, cu fructe roz, aromate, comestibile (Rubus idaeus). – Ngr. smeuron.
CRUSON s.n. Amestec de bauturi alcoolice cu fructe dulci si aromate. [Pl. -oane. / < fr. cruchon, rus. kriuson].
CRUSON s. n. bauturi alcoolice cu fructe dulci si aromate, care se serveste, cu sifon sau gheata ori cu vin spumos. (< fr. cruchon)
GUTUI ~ m. Pom fructifer, cu frunze groase si cu fructe mari, galbene si aromate. /<lat. cotoneus
VANILINA s. f. Substanta organica foarte aromata care se extrage din fructul de vanilie (1) sau care se obtine pe cale sintetica, folosita in alimentatie si in parfumerie. – Din fr. vaniline.
PORTOCALA1, portocale, s. f. 1. fructul portocalului, de forma sferica, aromat si zemos, bogat in vitamine, invelit intr-o coaja de culoare galbena-rosiatica. 2. Lumanare lunga si subtire, rasucita ca un ghem, pentru a putea fi tinuta mai usor in mana. – Din ngr. portokali.
CARDAMOM s.m. si n. Arbust (Eletarria cardamomum) inrudit cu ghimberul, care creste in sudul Indiei, in Sri Lanka si Malaezia si ale carui fructe in forma de capsule aromate contin 12-20 de seminte; p.restr. semintele de cardamom, de culoare bruna sau neagra, prelevate din capsulele culese inainte de coacere si uscate; utilizate ca atare, zdrobite sau macinate, reprezinta una din cele mai cautate si mai scumpe mirodenii din lume.
VANILINA s.f. Substanta organica aromata care se extrage din fructul vaniliei si care se poate prepara si sintetic. [< fr. vanilline].
SERBET, serbeturi, s. n. Preparat alimentar facut din sirop de zahar bine legat si frecat, colorat si aromat cu diferite esente sau sucuri de fructe. – Din tc. serbet.
PORTOCAL ~i m. Pom fructifer exotic, cu frunze rezistente, cu flori albe parfumate si cu fructe mari globulare, de culoare galbena-roscata, aromate. /Din portocala
SULFINA ~e f. Planta erbacee cu tulpina e****a, foarte ramificata, cu frunze trifoliate, zimtate, cu flori mici, aromate, grupate in spice lungi si subtiri, cu fructe pastai. [G.-D. sulfinei] /<lat. sulfina
LAMAIE, lamai, s. f. fructul lamaiului, de forma sferica alungita, cu coaja galbena, aromata si cu miezul acru, bogat in vitamine. [Pr.: -ma-ie] [Var.: (reg.) alamaie s. f.] – Din ngr. lemoni.
TAMAIOS, -OASA, tamaiosi, -oase, adj., s. f., s. n. 1. Adj. (Despre unele varietati de fructe, in special de struguri) Care are un gust aromat, asemanator cu aroma de tamaie; muscat. 2. Adj., s. f. (Varietate de vita de vie) care produce struguri cu boabele sferice, carnoase, dese si verzi sau violet-roscate, puternic aromate. 3. S. f., s. n. Vin facut din tamaioasa (2). – Tamaie + suf. -os.
DIPLOMAT2, -A, diplomati, -te, subst., adj. I. 1. S. m. si f. Persoana oficiala care are misiunea de a intretine relatii cu reprezentantii oficiali ai altor state sau de a trata in numele statului sau. 2. S. m. si f. Persoana care stie cum sa trateze o afacere, cum sa se comporte intr-o situatie (pentru a-si atinge scopurile). 3. Adj. Care este abil, subtil, siret in relatiile sociale; care arata, tradeaza abilitate, subtilitate, siretenie; diplomatie2. II. S. n. Prajitura preparata dintr-o crema aromata cu rom peste care se adauga frisca si fructe zaharisite. – Din fr. diplomate.
ANANAS s.m. Planta erbacee exotica cu fructe foarte gustoase. ♦ Fructul comestibil al acestei plante cu gust dulce-acrisor si foarte aromat. [< fr. ananas < cuv. tupiguarani].
ANANAS, ananasi, s. m. 1. Planta erbacee originara din tarile calde (Ananas sativus sau Bromelia ananas). 2. fructul comestibil al acestei plante, cu gust dulce-acrisor si foarte aromat. – Fr. ananas.
CANTALUP, cantalupi, s. m. Varietate de pepene galben, cu fructul turtit si cu coaja groasa, brazdata in felii, si cu miezul aromat. – Din fr. cantaloup.
ANANAS, ananasi, s. m. 1. Planta erbacee perena originara din tarile calde, cu frunze lungi si tulpina scurta, care poarta in varf o inflorescenta simpla ca un spic (Ananas sativus). 2. fructul comestibil al acestei plante, carnos, cu gust dulce-acrisor si foarte aromat. – Din fr. ananas.
VANILIE, vanilii, s. f. 1. Planta exotica erbacee agatatoare din familia orhideelor, cu frunze carnoase si fructe aromatice, in forma de pastaie, folosite drept condiment (Vanilla planifolia); p. restr. fructul acestei plante, supus unui proces special de fermentare si folosit drept condiment placut aromat, datorita continutului de vanilina. 2. Planta cu tulpina ramificata si flori albastre sau liliachii cu miros foarte placut (Heliotropium peruvianum). ◊ Vanilie salbatica = planta erbacee cu tulpina dreapta, cu frunze eliptice, paroase si cu flori albe sau violacee (Heliotropium europaeum). – Din ngr. vanilli. Cf. it. vaniglia, vainiglia, fr. vanille.
MIRODENIE s.f. Condiment, in special exotic, de natura vegetala, deosebit de aromat sau picant, adesea foarte rar si scump, sub forma de frunze, coji, flori, fructe, radacini, proaspete sau uscate (scortisoara, lemn-dulce, ienibahar, baton de vanilie, radacina de ghimber, sofran etc.); prin ext. orice condiment sau substanta puternic mirositoare.
BRAD, brazi, s. m. 1. Arbore din familia coniferelor, care creste in zona muntoasa, inalt, cu frunze in forma de ace de culoare verde inchis, persistente (Abies alba si pectinata); p. ext. nume generic dat coniferelor. ◊ Apa de brad = a) amestec de apa si ulei extras din frunze de pin, folosit pentru primenirea aerului in camere sau sali; b) bautura alcoolica aromata cu esenta din seminte de jneapan. ◊ Compuse: bradul-ciumei = varietate de jneapan cu fructe mici (Juniperus intermedia); brad-negru sau brad-rosu = molid. ♦ Lemnul arborelui descris mai sus. ♦ Brad (1) taiat si impodobit cu globuri, jucarii etc. cu prilejul craciunului sau al anului nou. ♦ Varf sau crengi de brad (1) cu care se impodobesc carul si portile mirilor in timpul nuntii. 2. (Art.) Numele unei hore care se joaca, in ajunul nuntii, la casa miresei. – Comp. alb. breth.
COCAZAR ~i m. 1) rar Arbust exotic de munte, cu flori rosii sau roz, aromate; smirdar; rododendron. 2) Arbust de munte cu frunze persistente, cu flori albe sau rosii si cu fructe marunte de culoare rosie, comestibile; merisor. /Din coacaza
IONATAN, (1) ionatani, s. m., (2) ionatane, s. n. 1. S. m. (Adesea adjectival) Specie de mar originar din S.U.A., cu coroana deasa si voluminoasa, cu frunze cenusii-argintii si cu fructul foarte gustos. 2. S. n. fructul ionatanului (1), de marime mijlocie, cu suprafata neteda, de culoare rosie-sangerie cu pete albicioase si dungi carmin, zemos, dulce-acrisor si placut aromat. – Din engl. jonathan.
ESENTA, esente, s.f. Lichid volatil, cu aroma puternica, numit si ulei eteric, extras din plante aromatice sau mirodenii (petale, flori, frunze, fructe, scoarta, radacina) sau produs sintetic (aroma de cocos, de rom, de anason, de vanilie) care pastreaza integral proprietatile acestora (aroma, gust, principii active); se utilizeaza in scopuri medicinale, in parfumerie sau ca aromate in cofetarie si patiserie, sub forma de solutie alcoolica (esenta de vanilie, de migdale) sau ca ulei aromatizat (ulei de lamaie, de menta, de trandafir); se obtin esente si prin reducerea unei fierturi (esenta de ciuperci), prin infuzare (apa de trandafiri, de flori de portocal) sau prin macerare de materii vegetale (trufe, usturoi, ceapa, frunze) in otet sau in vin, utilizate pentru asezonarea preparatelor culinare.
BRAD, brazi, s. m. 1. Arbore din familia pinaceelor care creste in zona muntoasa, inalt pana la 50 m, cu tulpina dreapta, cu frunzele in forma de ace de culoare verde-inchis, persistente, cu florile si semintele in conuri (Abies alba); p. gener. nume dat coniferelor. ◊ Compuse: bradul-ciumei = varietate de ienupar cu fructe mici (Juniperus intermedia); brad-negru sau brad-rosu = molid. ◊ (In sintagma) Apa de brad = a) amestec de apa si ulei extras din frunze de pin, folosit pentru parfumarea incaperilor sau a apei de baie; b) bautura alcoolica aromata cu esenta din seminte de ienupar. ♦ Lemnul arborelui descris mai sus. ♦ Brad (1) taiat si impodobit cu globuri, jucarii, bomboane etc. cu prilejul Craciunului sau al Anului Nou; pom de Craciun. ♦ Varf sau crengi de brad (1) cu care se impodobesc carul si portile mirilor la nunti. 2. (Art.) Numele unei hore care se joaca, in ajunul nuntii, la casa miresei; melodie dupa care se executa aceasta hora. – Cf. alb. *bradh, bredh.
BERGAMOTA (‹ it.) s. f. 1. fructul bergamotierului (arbore din genul citrus), galben, piriform, cu pulpa acida din care se extrage acid citric si care contine, in coaja, un ulei esential foarte parfumat, esenta de b. fiind utilizata ca baza a apei de colonie si la parfumarea lichiorurilor. 2. (Si in forma pergamota) Numele unui soi de pere mari, aproape, rotunde, galbene, zemoase si aromate. ♦ (Adjectival) Pere bergamote.