Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
FORDISM s. n. Sistem de organizare in flux continuu a productiei de masa, bazat pe divizarea si simplificarea amanuntita a operatiilor de munca, pe folosirea benzilor rulante etc. – Ford (n. pr.) + suf. -ism.

STATOREACTOR, statoreactoare, s. n. Reactor cu flux continuu de gaze, care functioneaza fara compresor si care este folosit pentru propulsia unor avioane supersonice. [Pr.: -re-ac-] – Din fr. statoreacteur.

FORDISM s.n. Sistem de organizare a muncii si de salarizare, care urmareste sa stoarca cat mai multa plusvaloare pe baza sporirii maxime a intensitatii muncii prin divizarea extrema a muncii pe operatii organizate in flux continuu, pe banda rulanta. [Cf. fr. fordisme, it. fordismo < Ford – industrias american].

FORDISM s. n. sistem de organizare a muncii si de salarizare care urmareste sporirea maxima a intensitatii muncii prin divizarea extrema a acesteia pe operatii organizate in flux continuu, pe banda rulanta. (< fr. fordisme)

AMPLIDINA s.f. Masina electrica amplificatoare de curent continuu cu flux magnetic transversal. [< fr. amplidyne].

AMPLIDINA s. f. masina electrica amplificatoare de curent continuu, cu flux magnetic transversal. (< fr. amplidyne)

flux s.n. 1. Crestere periodica a nivelului apei marilor si oceanelor sub influenta miscarii de rotatie a Pamantului si a atractiei Lunii si a Soarelui. 2. (Fig.) Revarsare, crestere, suvoi, val. 3. (Fiz.) Curent. ◊ flux luminos = cantitate de energie luminoasa emisa de un izvor de lumina intr-o unitate de timp; flux electric = produsul dintre inductia electrica si aria suprafetei perpendiculare pe ea pe care o strabate; flux magnetic = totalitatea liniilor de forta care trec printr-un corp oarecare. 4. flux tehnologic = circulatie continua a materiei prime, a produselor semifabricate sau fabricate intr-un proces tehnologic. [Cf. fr. flux, lat. fluxus].

CURENT1 ~ti m. 1) Miscare a apei in directia pantei. ◊ ~ marin deplasare de apa in mari si oceane, provocata de maree, de inclinarea nivelului marii, de vanturi etc. 2) Miscare de aer cauzata de diferenta de temperatura. ◊ A-l trage pe cineva ~tul a raci fiind expus la un flux de aer in interiorul unei cladiri. 3) fiz. Sarcina electrica aflata in miscare. ~ continuu. ~ alternativ. /<fr. courant

flux s. n. 1. crestere periodica a nivelului apei marilor si oceanelor sub influenta miscarii de rotatie a Pamantului si a atractiei Lunii si a Soarelui. 2. (fig.) mare cantitate, revarsare, crestere, suvoi, val. 3. (fiz.) curent, miscare de particule. ♦ ~ luminos = energie radianta emisa de un izvor de lumina intr-o unitate de timp; ~ electric = produs dintre inductia electrica si aria suprafetei perpendiculare pe ea pe care o strabate; ~ magnetic = totalitatea liniilor de forta care trec printr-un corp oarecare. 4. ~ tehnologic = succesiunea operatiilor intr-un proces tehnologic. 5. ~ de informatie = ansamblu de date, informatii si decizii necesare desfasurarii unei anumite operatii sau activitati; raportul dintre cantitatea de informatie si timpul in care ea este transmisa. ◊ ~ de capital = transformarea, circulatia unor fonduri banesti dintr-o tara in alta, ca urmare a efectuarii de operatii de decontare, imprumuturi sau transformari de depozite bancare. 6. circulatie continua si uniforma a unui lichid (sange, seva). 7. pulbere folosita in sudura automata. (< fr. flux, lat. fluxus)