Rezultate din textul definițiilor
ESENTA, esente, s.f. Lichid volatil, cu aroma puternica, numit si ulei eteric, extras din plante aromatice sau mirodenii (petale, flori, frunze, fructe, scoarta, radacina) sau produs sintetic (aroma de cocos, de rom, de anason, de vanilie) care pastreaza integral proprietatile acestora (aroma, gust, principii active); se utilizeaza in scopuri medicinale, in parfumerie sau ca aromate in cofetarie si patiserie, sub forma de solutie alcoolica (esenta de vanilie, de migdale) sau ca ulei aromatizat (ulei de lamaie, de menta, de trandafir); se obtin esente si prin reducerea unei fierturi (esenta de ciuperci), prin infuzare (apa de trandafiri, de flori de portocal) sau prin macerare de materii vegetale (trufe, usturoi, ceapa, frunze) in otet sau in vin, utilizate pentru asezonarea preparatelor culinare.
vanilie s.f. Fructul aromat, avand forma unei pastai, al unei varietati de orhidee (Vanilla planifolia) din America Centrala, cu bogat continut de vanilina, utilizat ca mirodenie mai ales in cofetarie. Se comercializeaza ca batoane de vanilie, reprezentand pastaile fermentate si uscate, de culoare maronie-neagra, lungi de 10-20 cm, dar si ca esenta sau extract natural de vanilie, obtinut din aceste fructe.