Rezultate din textul definițiilor
CLIPER1 s.n. 1. Nava de comert cu vele, cu viteza mare, pentru curse lungi, folosita mai ales in ultima jumatate a sec. XIX. ♦ Barca de sport cu o forma speciala care ii da suplete la manevre. 2. Avion de cursa lunga, folosit la transportul rapid de oameni si de materiale. [Pl. -re. / < engl., fr. clipper].
LINER s.n. (Mar.) Pachebot de cursa lunga. [Pron. laina. / < engl. liner].
CLIPER1 s. n. 1. velier de cursa lunga, foarte rapid, cu arborada bogata. ◊ barca de sport cu o forma speciala care ii da suplete la manevre. 2. avion de cursa lunga pentru transportul rapid de oameni si materiale. (< fr., engl. clipper, germ. Klipper)
LINER LAI-NER/ s. n. pachebot de cursa lunga. (< engl. liner)
REDGRAVE [redgreiv] 1. Sir Michael Redgrave (1908-1985), actor britanic de teatru si film. Pe scena – distins interpret al repertoriului shakespearian („Hamlet”, „Richard al II-lea”, „Regele Lear”) si cehovian („Trei surori”, „Unchiul Vania”). In film – maestru al jocului interiorizat, remarcabil prin discretia si distinctia cu care exprima drama personajelor sale („Drumul spre stele”, „Suflete impietrite”, „”Singuratatea alergatorului de cursa lunga„). Vanessa R. (n. 1937), actrita britanica de teatru si film. Fiica lui R. (1). Considerata cea mai mare actrita de teatru, de limba engleza, a sec. 20, exceleaza in roluri care ii pun in valoare feminitatea ei rebela (”Femeia indaratnica„, ”Femeie marii„, ”Pescarusul„, ”Orfeu In Infern„). Aparent rationala, dar profund temperamentala, este pe ecran interpreta unor femei puternice, voluntare, dar care nu ezita sa-si devoaleze excentricitatile (”Isadora„, ”Diavolii„, ”Bostonienii„, ”Intoarcerea la Howards End„).
SPRINTER, -A, sprinteri, -e, s. m. si f. Atlet specializat in alergari pe distante scurte sau inzestrat cu capacitatea de a sprinta in finalul unei curse mai lungi. – Din fr., engl. sprinter.
COSTIER, -A, costieri, -e, adj. In (sau din) regiunea coastei (3), in legatura cu tarmul marin. ◊ Nava costiera = nava care face curse de-a lungul coastelor. – Din fr. costiere.
COSTIER, -A adj. (Mar.) De coasta, in legatura cu tarmul. ◊ Nava costiera = nava care face curse de-a lungul coastelor. [Pron. -ti-er. / dupa fr. cotier].
COSTIER, -A adj. (mar.) de coasta. ♦ nava ~a = nava care face curse de-a lungul coastelor. (dupa fr. cotier)
ALERGATOR1 ~i m. 1) Sportiv care participa la probe de alergari. ~ pe distante lungi. ~ pe distante scurte. 2) Cal de curse. /a alerga + suf. ~ator
SCHIF ~uri n. 1) Ambarcatie sportiva usoara, lunga si ingusta, cu vele, rama sau motor, folosita la cursele de canotaj academic. 2) Proba sportiva practicata cu astfel de ambarcatie. /<fr., engl. skiff
RELEU s. n. 1. aparat, dispozitiv de comanda pentru anumite modificari ale unui sistem tehnic, actionat de variatia unor marimi caracteristice (temperatura, tensiune etc.) ale unui alt sistem tehnic. 2. dispozitiv care retransmite (amplificand) semnalele receptionate. ◊ comunicatie intre mai multe locuri, facuta cu ajutorul unor statii intermediare de receptie si de retransmisie. 3. mod de inlocuire a cailor pentru anumite drumuri lungi, a cainilor in timpul vanatorii sau a stafetelor in timpul unei curse; locul de schimb; animalul sau stafeta. (< fr. relais)
TRENA s.f. Coada lunga a unei rochii, care atarna pe jos. ♦ Viteza cu care alearga concurentii intr-o cursa atletica, ciclista etc. ◊ A duce trena = a conduce plutonul concurentilor intr-o cursa sportiva; a fi in frunte; trena falsa = initiativa aparenta a unui atlet sau a unui ciclist, in scopul derutarii adversarilor din cursa. [< fr. traine].
ALERGATOR, -OARE, alergatori, -oare, adj., s. m. si f. 1. Adj. Care alearga. ◊ Piatra alergatoare (si substantivat, f.) = piatra de deasupra din sistemul celor doua pietre ale morii, prin invartirea careia se macina boabele. Pasari alergatoare (si substantivat, f.) = pasari din tarile calde, avand picioare lungi cu care alearga foarte repede. 2. S. m. si f. Atlet care concureaza la probe de alergari. ♦ (Rar) Curier. ♦ Cal de curse. – Din alerga + suf. -(a)tor.
TRENA, trene. 1. Partea de dinapoi a unor rochii, care se taraste pe jos; coada lunga la o rochie. ◊ Expr. A duce trena = a urmari (pe cineva) pretutindeni, a se tine scai de cineva. 2. Viteza cu care alearga concurentii intr-o cursa atletica, ciclista etc. ◊ Expr. A duce trena = a conduce plutonul concurentilor intr-o cursa atletica, ciclista etc. – Din fr. traine.
ALERGATOR, -OARE, alergatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care alearga. ◊ Piatra alergatoare (si substantivat, f.) = piatra de moara care se invarteste spre a macina boabele. Pasari alergatoare (si substantivat, f.) = pasari din tarile calde, avand picioare lungi, cu care alearga foarte repede. II. S. m. si f. 1. Atlet care concureaza la probe de alergari. 2. (Rar) Curier (insarcinat cu transmiterea unui mesaj). 3. Cal de curse. III. S. f. 1. Dispozitiv pe care se pun mosoare cu fire pentru a face urzeala la razboaiele de tesut taranesti. 2. (Inv.) Parc vast, imprejmuit, in care erau tinute anumite animale si in care se organizau vanatori. – Alerga + suf. -ator.