Rezultate din textul definițiilor
ECRU adj. invar. De culoarea matasii nespalate, care nu a fost albita; bej-deschis. ♦ (Despre matasuri) Care nu a fost trecut prin apa clocotita. [Pr.: e-cru] – Din fr. ecru.
ECRU [pr.: ecru] adj. invar. Care este de culoarea matasii naturale nealbite. [Sil. e-cru] /<fr. ecru
ECRU adj.invar. (Frantuzism) De culoarea matasii nespalate, care nu a fost albit. ◊ matase ecru = matase care nu a fost trecuta prin apa clocotita. [Pron. -cru. / < fr. ecru].
ECRU CRu/ adj. inv., s.n. (de) culoarea matasii naturale nealbite. (< fr. ecru)
GREJ1 adj. invar. 1) (despre firele sau despre tesaturile de matase) Care are culoare naturala. 2) (despre diferite tesaturi) Care are culoarea firului de matase naturala. /<fr. grege
GREJ adj.invar. (Despre matase) Care are culoarea ei naturala. ♦ De culoarea firului de matase naturala. // s.n. Fir de matase naturala neprelucrata. [< fr. grege, cf. it. greggio – natural].
GREJ I. s. n. fir de matase naturala, neprelucrata. II. adj. inv., s. n. (de) culoarea firului de matase naturala. (< fr. grege)
GREJ s. n., adj. invar. 1. S. n. Fir de matase naturala bruta. 2. Adj. invar. (Despre firele de matase naturala sau despre matasea naturala) Care are culoarea naturala. – Din fr. grege.
ZABRANIC, zabranice, s. n. Tesatura fina de matase, borangic sau lana (de culoare neagra); val facut dintr-o asemenea tesatura. ♦ Val de doliu; panza neagra care se pune la casa unui mort sau la usa bisericii, cand mortul este depus acolo. – Bg. zabradnik.
KAKEMONO n. (in Japonia) Pictura executata in tus sau in culori de apa, pe rulouri de matase, de pai de orez sau de hartie, care se atarna in lung pe pereti. /< fr. kakemono
ZABRANIC, zabranice, s. n. Tesatura fina de matase, de borangic sau de lana (de culoare neagra); val facut dintr-o asemenea tesatura ♦ Spec. Val de doliu; panza care se pune la casa unui mort sau la usa bisericii cand mortul este depus acolo. – Din bg. zabradnik.
DRAPEL, drapele, s. n. Bucata de panza sau de matase (intr-una sau in mai multe culori, adesea cu o emblema sau cu o stema) prinsa de un bat si reprezentand semnul distinctiv al unui stat, al unei unitati militare, al unei organizatii, asociatii etc.; steag. ◊ Expr. A fi sub drapel = a servi in armata. A lupta sub drapelul cuiva = a lupta sau a milita pentru cineva sau pentru ceva. A tine sus drapelul = a) a milita cu tarie pentru o idee, o cauza etc.; a ramane fidel unei cauze; b) a se comporta exemplar intr-o actiune, intr-o imprejurare. A ridica drapelul luptei pentru... = a incepe lupta sau actiunea pentru... – Din it. drappello. Cf. fr. drapeau.
ZABRANIC ~ce n. 1) Tesatura fina de matase, de borangic sau de lana, de culoare neagra. 2) Val dintr-o astfel de tesatura, care se poarta de catre femei pe cap sau se atarna la casa in semn de doliu; val de doliu. /<bulg. zabradnik
APA ape f. 1) Lichid transparent, incolor, fara gust si fara miros, fiind o combinatie de oxigen si hidrogen. ~ potabila. ~ dura. ◊ ~ chioara se spune despre supe, vinuri etc. care contin prea multa apa si nu au nici un gust. ~ de ploaie vorbe goale, fara continut. 2) Masa de lichid (mare, rau, lac etc.). ◊ ~ curgatoare apa care curge pe o albie si se varsa in alta apa. ~ statatoare apa care se aduna in depresiuni (lacuri, balti). 3) fig. Joc de culori; sclipiri ale unor obiecte lucioase (pietre pretioase, matasuri, metale). 4) Denumire a unor solutii, a unor preparate. ~ de colonie. ~ de trandafir. ~ de var. ◊ ~ tare numele popular al acidului azotic. ~ regala amestec de acid clorhidric si acid azotic, care dizolva toate metalele. ~ oxigenata amestec de perhidrol cu apa, incolor sau albastru, cu proprietati dezinfectante si decolorante. 5) Secretie a organismului (lacrimi, saliva, sudoare etc.). ~ la plamani. ◊ ~ la cap hidrocefalie. A fi numai ~ a fi transpirat. A-i lasa cuiva gura ~ a avea pofta de ceva. [G.-D. apei] /
CREP1 n. 1) Tesatura fina de lana sau de matase, usor incretita. 2) Bucata din aceasta stofa, de culoare neagra, care se prinde la haine in semn de doliu. /<fr. crepe
PECHING n. Tesatura din matase naturala, cu dungi, confectionata din fire de grosimi si culori diferite. /Din Peking n. pr.
KAKEMONO s.n. Pictura verticala pe sul in Japonia, corespunzand picturii de sevalet din Europa, care se face cu culori de apa si tusuri de China pe hartie de matase sau de orez. [< fr., jap. kakemono].
COPRINA, coprine, s. f. (Reg.) Planta erbacee cu tulpina terminata cu o singura floare, mare, de culoare galbena (Narcissus radiiflorus) sau alba (Narcissus poeticus). – Cf. bg. koprina „matase”.
SORCOV ~i m. reg. Pom cu fructe comes-tibile dulci, de culoare neagra sau alba, ale carui frunze constituie hrana viermilor de matase; agud; dud. /Orig. nec.
MUSCARDINA, muscardine, s. f. Boala a viermilor de matase, provocata de o ciuperca si manifestata prin aparitia unor pete de culoare inchisa. – Din fr. muscardine.
TREFLA, trefle, s. f. 1. Una dintre cele patru culori ale cartilor de joc, reprezentata printr-un semn de culoare neagra, in forma frunzei de trifoi; spatie. 2. Gaitan de bumbac, de matase etc. cusut ca podoaba in forma de frunza de trifoi la unele haine (de uniforma); p. ext. cusatura facuta astfel. 3. (Tehn.) Rozeta cu trei sau patru aripi, cu ajutorul careia se actioneaza cilindrul unui laminator. – Din fr. trefle.
TREFLA s.f. 1. Una dintre cele patru culori ale cartilor de joc, reprezentata printr-un semn de forma unei frunze de trifoi de culoare neagra; spatie. 2. (Poligr.) Ornament care imita trifoiul. ♦ Gaitan de bumbac, de matase etc. in forma de frunza de trifoi cusut ca podoaba la unele haine (de uniforma); (p. ext.) cusatura astfel executata. ♦ (Arhit.) Ornament compus din trei cercuri care se intretaie. 3. (Mar.) Dispozitiv special de legatura atasat la coltul inferior al velelor patrate. 4. Incrucisare suprapusa de sosele; pasaj denivelat. [< fr. trefle].
TREFLA s. f. 1. una dintre cele patru culori ale cartilor de joc, reprezentata printr-o frunza de trifoi de culoare neagra; spatie. 2. (poligr.) ornament care imita trifoiul. ◊ gaitan de bumbac, de matase etc. in forma de frunza de trifoi, cusut ca podoaba la unele haine (de uniforma). 3. (arhit.) ornament din trei cercuri secante, ale caror centre formeaza un triunghi echilateral. 4. (mar.) dispozitiv la coltul inferior al velelor patrate, dintr-un inel mare prin care trec doua inele mai mici, pentru legarea de ele a manevrelor curente din mai multe directii. 5. pasaj denivelat in curba pentru parasirea unei sosele si intrarea in alta sosea. (< fr. trefle)
MATASAR, -A, matasari, -e, s. m., adj. 1. S. m. (Inv.) Persoana care lucra sau vindea matase (1). 2. S. m. Pasare din nordul Europei (care petrece iarna la noi), de culoare sura-rosietica, cu aripile si gatul negre cu pete rosii si cu un mot de pene in crestetul capului (Bombycilla garrulus). 3. Adj. (Reg.) Care produce matase (1). – matase + suf. -ar.
MATREATA s. f. I. Particele de epiderma de culoare albicioasa, care se desprind de pe pielea capului. ♦ Spec. Pitiriazis. II. 1. (Bot.) matasea-broastei. 2. (Reg.) Planta erbacee cu tulpina rosie, ramificata si cu flori trandafirii (Peplis portula). 3. Compus: matreata-de-arbori sau matreata-brazilor = un fel de lichen care creste mai ales, zpanzurand ca niste firisoare alburii; matasea-bradului (Usnea barbata). – Et. nec. Cf. lat. *matricia.
KAKEMONO s. n. Pictura japoneza executata in culori de apa sau in tus de China, pe rulouri lungi de forma dreptunghiulara, de matase, de pai de orez sau de hartie, care se atarna in lung pe pereti. – Din fr. kakemono.
SMOCHING, smochinguri s. n. Haina barbateasca de gala (de culoare neagra), facuta dupa o croiala speciala, foarte deschisa in fata si cu reverele de matase. – Din engl. smoking.
CREP, crepuri, s. n. 1. Cauciuc natural, de culoare alba-galbuie, din care se fac talpi pentru incaltaminte. 2. Tesatura subtire, incretita, din fire de matase sau de lana suprarasucite. ◊ Crep satin = tesatura cu una dintre fete mata si cu cealalta lucioasa. ♦ Bucata dintr-o asemenea tesatura, de culoare neagra, care se poarta la brat, la rever sau la palarie in semn de doliu. – Din fr. crepe.
GANDAC, gandaci, s. m. 1. Nume generic dat insectelor din ordinul coleopterelor sau al altor insecte asemanatoare cu coleopterele. ◊ Compuse: gandac-de-casa (sau -de-bucatarie, -negru) = svab1; gandac-de-frasin (sau gandacul-frasinului) = cantarida; gandac-de-mai = carabus; gandac-de-faina = morar; gandac-de-Colorado = insecta coleoptera de culoare galbena-portocalie, cu dungi longitudinale, negre pe elitre, daunatoare cartofilor (Leptinotarsa decemlincata). 2. (De obicei determinat prin „de matase”) Vierme-de-matase. – Cf. scr. gundelj.
PECHING s. n. 1. Tesatura din matase naturala, cu dungi, realizata din fire de grosimi diferite sau divers colorate. 2. Rasa de rate cu penajul de culoare alba, buna producatoare de carne. [Var.: pechin s. n.] – Din n. pr. Peking.
CRAVATA, cravate, s. f. Accesoriu al imbracamintei (barbatesti), constand dintr-o fasie ingusta de stofa, de matase etc. care se innoada la gat si ale carei capete sunt de obicei lasate sa atarne pe piept. ◊ (Iesit din uz) Cravata rosie (sau de pionier) = bucata de tesatura de culoare rosie, de forma triunghiulara pe care o purtau la gat pionierii. – Din fr. cravate.