Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
AVICULTURA f. 1) Ramura a zootehniei care se ocupa cu cresterea pasarilor domestice. 2) Ramura a stiintei care se ocupa cu studiul cresterii pasarilor domestice. [G.-D. aviculturii] /<fr. aviculture

PASARAR ~i m. 1) Persoana care se ocupa cu vanatul sau cresterea pasarilor. 2) Vanzator de pasari. /pasare + suf. ~ar

AVICULTURA s.f. Disciplina care studiaza cresterea pasarilor de curte. ♦ Profesiune bazata pe aceasta stiinta. [< fr. aviculture, cf. lat. avispasare, cultura – crestere].

AVICULTURA s. f. (stiinta care se ocupa cu) cresterea pasarilor de curte. (< fr. aviculture)

SANTA ROSA 1. Oras in partea central-estica a Argentinei, centrul ad-tiv al prov. La Pampa, situat la 200 km de Bahia Blanca; 93.9 mii loc. (2001). Nod de comunicatii. Centru agricol (cereale, cresterea bovinelor). Muzeu de arta regionala si de istorie naturala. Universitate (1958). Fundat in 1892. 2. Oras in V S.U.A. (California), situat pe raul omonim, la poalele m-tilor Sonoma, la 25 km de tarmul Oc. Pacific, la 80 km NNV de San Francisco; 147,6 mii loc. (2000). Ferme pentru cresterea pasarilor. Centru viticol si de vinificatie. Ind. chimica, textila, pielariei si incaltamintei, opticii (instrumente optice), de prelucr. a lemnului si a fructelor. Universitate. Muzee de arta si istorie. In apropiere se afla gheizere, izvoare cu ape minerale si Padurea pietrificata. Fundat in 1833 de generalul Mariano Guadalupe Vallejo; declarat oras in 1868.

SAN BERNARDINO 1. Culme si pas de altitudine in SSE Elvetiei, in Alpii Lepontini la izv. Rinului, la 2.065 m alt., strabatuta de un tunel rutier (6,6 km lungime) la 1.400 m, deschis pentru trafic in 1967; are pe versantul de S statiuni pentru sporturi de iarna. 2. Oras in VSV S.U.A. (California), situat la poalele m-tilor cu acelasi nume, pe valea San Bernardino, la 96 km E de Los Angeles. 185,4 mii loc. (2000). Nod feroviar. Ind. siderurgica, chimica, a cimentului, mobilei, textila si alim. Constr. de rachete (Kaiser Steel Corporation) si de aparataj electronic. Piata agricola (cereale, portocale, struguri). Plantatii de citrice si vita de vie. cresterea pasarilor si a bovinelor. Universitate (1960). Festival anual national al portocalelor (din 1915). Statiune climaterica. Fundat de misionarul spaniol Francisco Dumez, in 1810, poarta numele Sf. Bernardino din Siena. In 1851, o colonie de mormoni s-a stabilit aici, dar a plecat in 1857 in statul Utah pentru a intemeia asezarea Salt Lake City.

avicultura f. (lat. avis, pasare, si cultura, cultura). cresterea (cultura) pasarilor.

AVICULTURA s. f. Stiinta care se ocupa cu cresterea rationala a pasarilor de curte in scop economic; profesiune bazata pe aceasta stiinta. – Din fr. aviculture.

PUIERNITA, puiernite, s. f. 1. Vas mare din lemn cu un dispozitiv pentru alimentarea cu apa, folosit in crescatoriile piscicole pentru dezvoltarea puilor1 de pastravi. 2. Adapost special amenajat destinat cresterii puilor1 unor pasari de curte in primele luni de viata. [Pr.: pu-ier-] – Pui1 + suf. -ernita.

CRESTERE, cresteri, s. f. Actiunea de a creste. Dezvoltare, marire treptata. 2. Sporire, marire a numarului, volumului, intensitatii, duratei etc. unui lucru, unui fenomen etc. 3. Prasire, inmultire. ◊ cresterea animalelor = ramura a agriculturii care are ca obiect inmultirea si cresterea animalelor si pasarilor, a viermilor de matase, a pestilor si stuparitului. 4. Educare, educatie. ◊ Loc. adj. Fara crestere = prost crescut, needucat. ◊ Expr. Buna crestere = educatie aleasa. – V. creste.

PUIERNITA ~e f. 1) Instalatie speciala pentru cresterea puilor unor pasari domestice. 2) Vas de lemn, de forma unei treuci mari, prevazut cu un dispozitiv de alimentare cu apa, folosit in pastravarie pentru dezvoltarea puietului. /pui + suf. ~ernita

AVICULTOR, -OARE, avicultori, -oare, s. m. si f. Specialist care se ocupa cu cresterea rationala a pasarilor de curte. – Dupa fr. aviculteur.

AVICULTURA s. f. Stiinta care se ocupa cu cresterea rationala a pasarilor de curte; profesiune bazata pe aceasta stiinta. – Dupa fr. aviculture.

JEBEL, com. in jud. Timis; 5.035 loc. (1998). Expl. de argile. Statie de c. f. cresterea porcinelor si a pasarilor. Satul Jebel este mentionat documentar in 1334.

HALCHIU, com. in jud. Brasov; 5.807 loc. (1998). cresterea bovinelor si a pasarilor. In satul Halchiu, mentionat documentar in 1335, se afla o biserica din sec. 13 (azi evanghelica), refacuta in sec. 15 si 19 si o biserica ortodoxa cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil (1791).

GUSA ~i f. 1) (la pasari) Portiune dilatata (in forma de punga) a esofagului, in care sta hrana inainte de a trece in stomac. ◊ ~a-porumbelului (sau porumbului) a) planta erbacee cu tulpina ramificata, cu flori albe-verzui si cu frunze negre, stralucitoare; b) planta erbacee cu tulpina inalta, cu flori albe, dispuse in panicul, si cu fructe capsule. 2) (la animale amfibii) Portiune de pe pielea maxilarului inferior, care ajuta la respiratie. 3) (la reptile) Barbie, de obicei de alta culoare decat cea a corpului. 4) (la oameni) Umflatura (in partea de dinainte a gatului) formata ca urmare a cresterii excesive si patologice a glandei tiroide. 5) (la unii oameni) Cuta de grasime sub barbie. 6) fam. Parte inferioara a gatului; gatlej. /<lat. geusial