Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
CRAPCEAN, crapceni, s. m. Diminutiv al lui crap; crap mic, crapustean. – Din crap.

saran (seran), sarani (serani), s.m. (reg.) 1. crap mic; ciortan. 2. tipar. 3. peste mare de balta.

saranel, saranei, s.m. (reg.) crap mic, crapcean, ciortanas, saranut.

saranut, saranuti, s.m. (reg.) crap mic, crapcean, ciortanas, saranel.

ciortan (ciortani), s. m. – Crap (Cyprinus carpio); se numeste asa cind are o greutate medie de 500 la 2000 grame. Tc. cortan „tipar” prin intermediul sb. cortancrap mic” (DAR). – Der. ciortanica, s. f. (crap de marime medie); ciortocrap, s. m. (crap mare).

SARAN, sarani, s. m. (Reg.) crap mic. – Din scr., ucr. saran. Cf. bg., rus. saran.

CIUCI, ciuci, s. m. (Reg.) crap mic.

crapcean m., pl. eni, si crapusor m. crap mic.

CIORTANAS, ciortanasi, s. m. Diminutiv al lui ciortan; crap mai mic de un kilogram. – Ciortan + suf. -as.

ciuciu s.m. (reg.) pui de crap (mai mic decat ciortanul); ciuciulean.

ciuciulean, ciuciuleni, s.m. (reg.) pui de crap (mai mic decat ciortanul); ciuciu.

ciortan m. (turc. cortan). Sud. crap mai mic (1-2 kg.). V. crap.

ciortocrap m. (d. ciortan si crap). Sud. crap mai mic (2-4 kg.).

civiu s.m. (reg.) pui mic de salau sau de crap.

ciortanica f., pl. ici sau ele (d. ciortan). Sud. Ciortan mic (pina la 1 kg.). V. crap.

COSAC, cosaci, s. m. Peste de apa dulce din familia crapului, cu corpul turtit lateral, cu solzi mici, negri-albastrui pe spinare si argintii pe laturi. (Abramis ballerus). – Din bg. kosak.

CARACUDA ~e f. 1) Peste dulcicol din familia crapilor, de culoare galbuie-aurie, avand corp plat si cap mic; caras. 2) Nume dat oricarui peste marunt. 3) fig. Persoana fara valoare. /<bulg. karakuda

CARAS ~si m. Peste dulcicol din familia crapilor, de culoare galbuie-aurie, avand corp plat si cap mic; caracuda. /<rus. karas'

pitroc1, pitroci, s.m. (reg.) 1. specie de peste marunt din familia crapului, care traieste in apele dulci de campie; porcusor. 2. peste mic (in general).

LEMN ~e n. 1) Parte dura a arborilor, constand dintr-un tesut compact sau fibros, aflat intre scoarta si maduva. 2) Material provenit din tulpina sau ramurile groase ale unui arbore taiat si folosit in constructii sau pentru confectionarea diferitelor obiecte. 3) mai ales la pl. Trunchiuri, ramuri, crengi de copaci sau tufari taiati si folositi drept combustibil. ~e de foc. ◊ Ger de crapa ~ele ger cumplit. A ramane ~ a ramane incremenit. 4) : ~-cainesc arbust cu frunze mici, cu flori albe si fructe negre, cultivat in parcuri, pentru a forma garduri vii. ~ul-domnului arbust din familia compozitelor cu flori galbene si cu miros de lamaie. /<lat. lignum

VIROLA, virole, s. f. 1. Inel mic de metal care strange manerul de lemn al unui cutit, al unei unelte etc. pentru a-l impiedica sa crape. 2. Cilindru format din foi de tabla nituite sau sudate, care intra in constructia unei cladiri, a unui rezervor etc. – Din fr. virole.

VIROLA s.f. 1. Inel mic de metal care strange manerul de lemn al unui cutit, al unei unelte etc. pentru a-l impiedica sa crape. 2. (Tehn.) Cilindru format din foi de tabla nituite sau sudate, care intra in constructia unei cladiri, a unui rezervor etc. [< fr. virole, cf. lat. viriolamica bratara].

SPART2, -A, sparti, -te, adj. 1. Prefacut in bucati, in cioburi; plesnit, crapat; gaurit. ◊ Expr. (A fi) mana sparta = (a fi) risipitor. A manca de parc-ar fi spart, se spune cuiva sau despre cineva care mananca foarte mult si cu lacomie. ♦ (Despre lemne) Taiat in bucati mici (potrivite pentru a fi arse in soba). ♦ (Despre pamant) Rascolit, plin de gropi. ♦ (Rar, despre butoaie) Desfundat. ♦ Fig. (Despre sunete) Lipsit de sonoritate, ragusit, dogit. 2. (Despre ziduri, cladiri) Stricat, darapanat, ruinat. ♦ (Despre obiecte de incaltaminte, de imbracaminte) Rupt, uzat, tocit. – V. sparge.

1) crap m. (sirb. krap, rut. korop, rus. karp, d. germ. karpfen, mlat. carpa; fr. carpe; alb. krap). Un peste de apa dulce, cu solzi, mare pina la 80 c.m., foarte fecund si gustos (cyprinus carpio). – In nord si saran. – Cind e mai mic de 4 kg., se numeste ciortocrap; mai mic de 2, ciortan; mai mic de 1, ciortanica.