Rezultate din textul definițiilor
GREATA, greturi, s. f. 1. Senzatie neplacuta, adesea insotita de varsaturi, reprezentand reactia unor receptori nervosi din cavitatea abdominala la diversi agenti. 2. Fig. Sentiment de scarba, de dezgust, de sila fata de cineva sau de ceva. – Greu + suf. -eata.
VISCERE s. n.pl. Totalitatea organelor care se afla in marile cavitati ale corpurilor (mai ales in cavitatea abdominala), la oameni si animale; maruntaie. – Din fr. viscere.
MARUNTAIE s. f. pl. 1. Totalitatea organelor interne la animale si la om; viscere, vintre; p. restr. organele interne aflate in cavitatea abdominala. ◊ Expr. A sti toate maruntaiele (din cineva) a cunoaste gandurile cele mai ascunse (ale cuiva). ♦ Spec. Totalitatea organelor interne comestibile ale animalelor. 2. Fig. Partea cea mai adanca a unui lucru; fund, adancime, mijloc. ♦ Interiorul fiintei omenesti, considerat ca sediu al gandirii, al sentimentelor si al constiintei. [Pr.: -ta-ie] – Din lat. minutalia.
PLEX, plexuri, s. n. Tesut format din fibre nervoase sau din vase sanguine impletite nesistematizat intre ele, care se afla in diferite puncte ale organismului. ◊ Plex solar = plex care se gaseste in cavitatea abdominala, langa stomac. – Din lat., fr. plexus.
EVISCERA, eviscerez, vb. I. Tranz. A scoate organele din cavitatea abdominala si toracica, la animalele taiate pentru consum. – Din fr. eviscerer.
RUMEN1, rumene, s. n. Primul si cel mai mare compartiment al stomacului rumegatoarelor, de forma unui sac dublu, care ocupa intreaga cavitate abdominala stanga si o parte din cavitatea abdominala dreapta si in care se inmagazineaza alimentele si se macereaza sub influenta florei bacteriene, a fermentilor si a miscarii peretilor; ierbar2. – Din fr. rumen.
CRIPTORHIDIE s. f. Anomalie congenitala caracterizata prin oprirea t**********i in cavitatea abdominala sau in canalul inghinal. – Din fr. cryptorchidie.
COLICA ~ci f. Durere acuta cu caracter spasmodic in cavitatea abdominala. [G.-D. colicii] /<fr. colique, lat. colica
A EVISCERA ~ez tranz. (animale sacrificate pentru consum) A supune operatiei de scoatere a organelor din cavitatea abdominala. /<fr. eviscerer
OSANZA ~e f. 1) Grasime din cavitatea abdominala a unui porc. 2) inv. Untura de peste. 3) fig. Stare materiala buna. /<lat. axunia
CELIAC, -A adj. Referitor la cavitatea abdominala. [Pron. -li-ac. / < fr. coeliaque].
PERITONEU s.n. Membrana seroasa care captuseste cavitatea abdominala. [< lat. peritonaeum, cf. gr. peritonaion < peri – imprejur, teinen – a intinde].
CELIAC, -A adj. referitor la cavitatea abdominala. (< fr. coeliaque)
INTRAABDOMINAL, -A adj. situat in cavitatea abdominala. (< engl. intra-abdominal)
PERITONEU s. n. membrana seroasa care captuseste cavitatea abdominala. (< lat. peritonaeum)
ABDOMINAL, -A, abdominali, -e, adj. Care apartine abdomenului, privitor la abdomen; ventral. ◊ cavitate abdominala = cavitate cuprinsa intre peretii abdomenului (1). – Din fr. abdominal.
CELIAC, -A, celiaci, -ce, adj. (Anat.) Al cavitatii abdominale. [Pr.: -li-ac] – Din fr. coeliaque.
CELIOSCOPIE s. f. Metoda de examinare a interiorului cavitatii abdominale; peritoneoscopie. [Pr.: -li-o-] – Din fr. coelioscopie.
PERITONEOSCOPIE, peritoneoscopii, s. f. (Med.) Examen endoscopic al cavitatii abdominale; celioscopie, laparoscopie. [Pr.: -ne-o-] – Din fr. peritoneoscopie.
LAPAROSCOP, laparoscoape, s. n. (Med.) Instrument pentru examinarea cavitatii abdominale; peritoneoscop. – Din fr. laparoscope.
LAPAROSCOPIE, laparoscopii, s. f. (Med.) Metoda de investigare a cavitatii abdominale si a organelor abdominale cu un instrument optic. – Din fr. laparoscopie.
SPLINA, spline, s. f. 1. Organ anatomic intern, moale si spongios, de culoare rosie-violeta, situat in partea superioara stanga a cavitatii abdominale, care produce limfocite, anticorpi, depoziteaza sangele etc. ◊ Loc. adj. Fara splina = (despre animale) care este rezistent la fuga, care nu oboseste; (despre oameni) care munceste intens fara sa oboseasca. ◊ Expr. A i se pune cuiva splina =a simti dureri acute la splina, din cauza fugii, a mersului repede etc. 2. Planta erbacee cu frunze in forma de splina (1) si cu flori galbene-aurii; splinuta (1) (Chrysosplenium altrenifolium). – Din ngr. splina.
CELIOSCOPIE s. (MED.) laparoscopie, peritoneo-scopie. (Prin ~ se examineaza interiorul cavitatii abdominale.)
LAPAROSCOP ~oape n. Instrument medical folosit la examinarea cavitatii abdominale. /<fr. laparoscope
LAPAROSCOPIE f. Metoda de examinare a cavitatii abdominale cu ajutorul laparoscopului. /<fr. laparoscopie
LAPAROTOMIE ~i f. Interventie chirurgicala care consta in deschiderea cavitatii abdominale. /<fr. laparotomie
MARSUPIU ~i n. cavitate abdominala in forma de punga in care femela marsupialelor isi poarta puii. /<lat., fr. marsupium
PERITONEU ~e n. Invelis membranos al organelor cavitatii abdominale. /<lat. peritonaeum, germ. Peritoneum
PRAPUR ~e n. 1) inv. Steag militar care era purtat de ostasi in varful lancii. 2) Steag bisericesc purtat la anumite solemnitati sau procesiuni religioase. 3) pop. Invelis membranos al organelor cavitatii abdominale; peritoneu. /<sl. praporu
SPLINA ~e f. 1) (la om si la animale) Organ de producere a limfocitelor, situat in regiunea stanga a cavitatii abdominale. 2) Planta erbacee, neramificata, cu frunze ovale si cu flori galbene-aurii, care creste prin locuri umbroase si umede. /<ngr. splina, lat. splen
CELIOSCOPIE s.f. Metoda de explorare vizuala a cavitatii abdominale cu ajutorul unui dispozitiv optic. [Pron. -li-o-. / < fr. coelioscopie, cf. gr. koilia – pantece, skopein – a privi].
COLPOCELIOTOMIE s.f. Deschidere a cavitatii abdominale prin v***n; celiotomie v***nala. [Gen. -iei. / < fr. colpoceliotomie].
ENTEROPTOZA s.f. (Med.) Deplasare a intestinului in partea de jos a cavitatii abdominale. [< fr. enteroptose].
EXOSPLENOPEXIE s.f. (Med.) Fixare operatorie a splinei in afara cavitatii abdominale (pentru a fi eliminata prin cangrenare). [Gen. -iei. / < fr. exosplenopexie].
VENTROSCOPIE s.f. (Med.) Examen endoscopic al cavitatii abdominale; peritoneoscopie. [Gen. -iei. / < fr. ventroscopie].
COLPOLAPAROTOMIE s. f. deschidere chirurgicala a cavitatii abdominale prin v***n. (<fr. colpo-laparotomie)
LAPAROSCOP s.n. Instrument pentru examinarea cavitatii abdominale; peritoneoscop. [Pl. -scoape. / < fr. laparoscope].
LAPAROSCOPIE s.f. (Med.) Examinare a cavitatii abdominale cu ajutorul laparoscopului. [Gen. -iei. / < fr. laparoscopie, cf. gr. lapara – abdomen, skopein – a privi].
LAPAROTOMIE s.f. (Med.) Deschidere operatorie a cavitatii abdominale; celiotomie. [Gen. -iei. / < fr. laparotomie, cf. gr. lapara – abdomen, tome – taietura].
BAZIN s. n. 1. rezervor mare de apa, alimentat de la o sursa. 2. suprafata de apa in incinta unui port pentru stationarea navelor. 3. regiune de unde un curs de apa isi aduna afluentii. 4. regiune cu zacaminte de minereuri. 5. vas din metal, piatra sau ceramica, conic ori in forma de calota sferica. ◊ element de arhitectura constand dintr-o cavitate prismatica sau cilindrica, destinata sa contina apa. 6. parte inferioara a cavitatii abdominale, intre oasele iliace; pelvis. (< fr. bassin)
CELIOSCOPIE s. f. examen endoscopic al cavitatii abdominale cu ajutorul celioscopului. (< fr. coelioscopie)
ENTEROPTOZA s. f. deplasare a intestinului in partea de jos a cavitatii abdominale. (< fr. enteroptose)
LAPAROSCOPIE s. f. examinare a cavitatii abdominale cu ajutorul laparoscopului; peritoneoscopie. (< fr. laparoscopie)
LAPAROTOMIE s. f. deschidere chirurgicala a cavitatii abdominale; celiotomie. (< fr. laparotomie)
VENTROSCOPIE s. f. examen endoscopic, in cursul unei operatii, al cavitatilor abdominala si pelviana; peritoneoscopie. (< fr. ventroscopie)
abdominal ~a (~i, ~e) Care este caracteristic abdomenului; propriu abdomenului. cavitate ~a. /<fr. abdominal
INTERN1 ~a (~i, ~e) 1) Care se afla in partea de dinauntru a ceva; de dinauntru; interior; launtric. ◊ Organe ~e organe din cavitatea toracica si abdominala. Boli ~e boli ale acestor organe. 2) Care are loc in interiorul unui organism social. /<lat. internus, fr. interne
VISCERE s.n.pl. Totalitatea organelor care se gasesc in cavitatile toracica si abdominala ale corpului; maruntaie. // (In forma viscero-) Element prim de compunere savanta care introduce in termeni referirea la „viscere”. [Cf. fr. viscere, lat. viscera].
INTERN, -A adj. Care se afla inauntru; interior, launtric. ◊ Organe interne = organele din cavitatea toracica si abdominala; unghi intern = unghi format de doua drepte taiate de o secanta, aflat in interiorul lor si de aceeasi parte a secantei. // s.m. si f. Elev sau ucenic care locuieste si ia masa intr-un internat. ♦ Student in medicina care face practica la un anumit spital, unde de obicei si locuieste. [Cf. interne, it. interno, cf. lat. internus].
INTERN, -A I. adj. care se afla inauntru; interior, launtric. ♦ organe e = organele din cavitatea toracica si abdominala; boli e = boli ale organelor interne; motor cu ardere ~a = motor care foloseste energia unui combustibil ars in interiorul cilindrului; unghi ~ = unghi format din doua drepte taiate de o secanta, aflat in interiorul lor si de aceeasi parte a secantei; (inform.) memorie ~a = memorie a calculatorului facand parte din unitatea centrala. II. s. m. f. 1. elev, ucenic care locuieste si ia masa intr-un internat. 2. student in medicina care face practica intr-o clinica, unde, de obicei, si locuieste. (< fr. interne, lat. internus)
PNEUMOGASTRIC, -A adj. nerv ~ (si s. m.) = nerv cranian pereche, care inerveaza cavitatea toracica si abdominala; nerv vag. (< fr. pneumo-gastrique)
VISCERE s. n. pl. totalitatea organelor care se gasesc in cavitatea toracica si abdominala a corpului; maruntaie. (< fr. visceres)
abdominoscopie s. f. examinare a cavitatii si a organelor abdominale. (< fr. abdominoscopie)
DIAFRAGMA ~e f. 1) Muschi care desparte cavitatea toracica de cea abdominala. 2) Cartilaj care desparte narile nasului. 3) (la unele aparate acustice) Membrana elastica care produce sunetele prin v******e. 4) (la aparate optice) Disc opac cu un orificiu reglabil, care lasa sa treaca in camera aparatului cantitatea necesara de lumina. 5) Dispozitiv folosit la masurarea vitezei apei dintr-o conducta. [Sil. di-a-] /<fr. diaphragme, lat. diaphragma
ABDOMENOSCOP s.n. Instrument pentru examinarea cavitatii si a organelor abdominale; peritoneoscop. [Var. (dupa alte surse) abdominoscop. / < fr. abdomenoscope].
VISCERE n. pl. anat. Totalitate a organelor care se afla in cavitatile craniana, toracica si, mai ales, abdominala. /<fr. viscere
GASTER s. n. (med.) 1. cavitate interna de forma unui ventricul. 2. portiune mai dilatata a tubului digestiv abdominal, intre c****e si pilor. (< gr. gaster, stomac)
MARSUPIU s. n. 1. punga abdominala a femelei marsupialelor. 2. (bot.) organ saciform la extremitatea ramurilor, care poarta arhegoanele. 3. cavitate incubatoare la nevertebrate. (< fr., lat. marsupium)