Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
PASCA, pasti, s. f. 1. Cozonac traditional facut din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide, smantana etc. care se mananca de obicei la Pasti de catre crestinii ortodocsi. ♦ Anafura pe care preotul o imparte credinciosilor in ziua de Pasti; pasti (2). 2. Preparat alimentar traditional, facut din aluat nedospit, copt in foi subtiri, pe care il mananca evreii in timpul Pastilor in loc de paine. – Lat. pascha.

GALUSCA, galuste, s.f. Preparat culinar de forma mai mult sau mai putin sferica, realizat dintr-o compozitie pe baza de faina, de gris, de cartofi sau branza de vaci; galustele pot fi simple, fierte direct in supa sau sos, sau umplute (cu prune sau caise), fierte in apa, rumenite in pesmet si servite cu zahar ca desert.

pinir s.m. sg. (reg.) branza de vaci.

sarbusca, sarbuste, s.f. s.f. (reg.) 1. mancare preparata din zer, lapte prins sau lapte dulce fiert cu malai sau faina, branza de vaci sau dovlecei. 2. ciorba preparata din zarzavat la care se adauga zer de la branza de vaci si putina faina de porumb.

STRACCHINO s. f. branza de vaci italiana, fabricata in apropiere de Milano. (< it. stracchino)

BRANZOAICA, branzoaice, s. f. 1. Placinta cu branza facuta din aluat dospit. 2. Mic calup de branza proaspata de vaci. – branza + suf. -oaica.

JACA, jaci, s. f. (Reg.) Sac, traista, saculet de panza rara, in care se pune (la scurs) casul, urda sau branza de vaca. – Din magh. zsak.

PAPANAS, papanasi, s. m. 1. Preparat culinar facut din branza de vaca, oua si faina sau gris, fiert in apa sau prajit in grasime. 2. Planta erbacee din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole si cu flori mici, alburii sau trandafirii (Trifolium arvense). – Cf. papa1.

MUSTI vb. 1. a mustui, (reg.) a mujdi. (A ~ strugurii.) 2. a zemui. (branza de vaca proaspata ~.) 3. (reg.) a busni, a chifti, a smarci. (Apa ~ din sol.)

ZEMUI vb. 1. a se zemosi. (Fructele se ~.) 2. a musti. (branza de vaca proaspata ~.)

PAPANAS ~i m. Preparat culinar in forma de cocolos sau de turtisoara, facut din branza de vaca amestecata cu oua si faina (sau gris) si fiert in apa sau prajit in grasime. /cf. papa

scoptura, scopturi, s.f. (reg.) branza de vaca obtinuta din laptele acru incalzit sau din zerul fiert; scoptatura.

tafaraga, tafaragi, s.f. (reg.) 1. branza de vaca. 2. mancare proasta.

BRANZOAICA, branzoaice, s. f. 1. Un fel de placinta umpluta cu branza. 2. Bucata rotunda de branza de vaca. – Din branza + suf. -oaica.

schembea, schembele, s.f. 1. (inv.) stomac sau abdomen de animal domestic (mai ales de vaca); burduf (pentru branza, untura, faina, tutun etc.); continutul unui burduf. 2. (inv. si reg.) ciorba de burta; ciorba din peritoneul mielului; drob de miel.

SAMACHISA s. f. (Reg.) Lapte prins si smantanit; chisleag. ♦ branza proaspata de vaca. – Ucr. samokisa.

CAMAMBERT n. Varietate de branza preparata din lapte de vaca dupa o reteta franceza de la Camembert. /<fr. camembert

CAMEMBERT s. n. branza fermentata, moale, grasa, preparata din lapte de vaca. [Pr.: camamber] – Din fr. camembert.

CHEDDAR CEDAR/ s. n. branza engleza si americana, pe baza de lapte de vaca si ulei de bumbac, porumb, cocos sau soia, cu pasta dura si colorata. (< fr., engl. cheddar)

CASCAVAL, cascavaluri, s.n. Sortiment de branza romaneasca, din pasta oparita, moale sau semitare, din lapte de vaca sau de oaie.

branza f. Produs alimentar, preparat din lapte coagulat separat de zer prin scurgere. ~ de vaca. ◊ A nu face nici o ~ a) a nu realiza nimic; b) a nu fi bun de nimic; a nu valora nimic. A alege ~a (sau urda) de zer a separa binele de rau. A strica ~a (cu cineva) a rupe relatiile, a se certa (cu cineva). A nu face ~ cu cineva a nu putea ajunge la vreo intelegere cu cineva. ~ buna in burduf de caine se spune despre o persoana care poseda multe calitati, dar nu le foloseste in scopuri bune. Frate, frate, dar ~a-i cu (sau pe) bani in chestiuni de afaceri nu se tine cont de relatiile de rudenie sau de prietenie. Zgarie-~ om zgarcit. [G.-D. branzei] /Orig. nec.

CASCAVAL, cascavaluri, s. n. 1. Specie de branza fina, tare, in forma de turte sau de roti, preparata din cas de lapte de oaie (mai rar de vaca). ◊ Expr. (Fam.) A se intinde la cascaval = a avea pretentii exagerate. 2. (Mar.) Pana metalica folosita la fixarea arborelui gabier pe gabie. – Din tc. kaskaval.

ZER, zeruri, s. n. Lichid galben-verzui care se separa din lapte, dupa coagulare, la prepararea branzeturilor si care este folosit pentru fabricarea lactozei, urdei etc. ◊ Expr. A se alege branza (sau urda) din zer = a se alege binele de rau. A scoate zer din piatra = a face ceva de necrezut. ♦ Lichid verzui care se scurge din iaurt sau din laptele de vaca prins2 (3). ♦ Lichid alb si gras care ramane dupa prepararea untului; zara. – Et. nec.

ZER, zeruri, s. n. Lichid galben-verzui care se separa din lapte la prepararea branzeturilor. ◊ Expr. A se alege branza (sau urda) din zer = a se alege binele de rau. A scoate zer din piatra = a face ceva de necrezut. ♦ Lichid verzui care se scurge din iaurt sau din laptele de vaca prins. ♦ Lichid alb si gras care ramane dupa prepararea untului; zara.