Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
CAMBIE s. f. titlu de credit prin care cineva se obliga sa plateasca sau dispune sa se plateasca de catre o alta persoana o suma de bani la un anumit termen; trata, bilet de ordin. (< it. cambio)

bilet n., pl. e (fr. billet, ild. bullet, d. bulle, bula, adeverinta). Scrisorica, misiva: bilet de invitare la nunta. Carta de intrare, ce circulatiune: bilet de teatru, de tren. Buletin: bilet de loterie. Bilet de banca, hirtie emisa de banca Nationala si care inlocuieste monetele de aur si de argint (V. banca). Bilet la ordin, polita, cambie sau trata, hirtie pin care de angajezi sa platesti o suma la o epoca fixa fie persoanei la favoarea careia a fost subscris biletu, fie la ordinu ei (dupa ordinu ei), adica oricui va fi dat acest bilet persoana de care e vorba. – Biletele la ordin, trebuie sa fie facute pe hirtie de timbru (V. gir). Iacata un exemplu de bilet de ordin: Galati, 4 Iuliu 1935, B.P. fr. 1,000. La unu Mai viitor voi plati domnului Paul sau la ordinu d-lui suma de o mie de franci. Valoarea primita in in marfa. La domiciliul meu, str. X, N 2. Ion Grecu – Originea biletului de banca e aceasta, dupa cum se constata dintr’un manuscris scris la 1487 de Antonio Agapida si conservat la biblioteca din Heidelberg; la 1484, contele Tendilla asedie cetatea Alhambra si, nemai avind bani ca sa plateasca soldatii, emise niste chitante iscalite de el si porunci sa fie primite in loc de bani. Dupa asediu, ele fura preschimbate pe bani de metal. La 1684, aceiasi procedura fu intrebuintata in Canada, unde trupele franceze duceau razboi. Atunci intendentul De Meulles s’a folosit de bonuri scrise pe carti de joc pentru cei 400 de soldati ai lui, iar Ludovic XIV le-a recunoscut valabilitatea. Urmasu lui De Meulles a scos si el bonuri care reprezentau adevarate bilete de banca, si aceasta operatiune s’a continuat pina in 1760. Apoi biletu de banca (numit si bancnota si bumasca) ajunse din ce in ce mai obisnuit, cum il vedem astazi. Dar in China, biletu de banca a fost intrebuintat inca de la 2700 inainte de Hristos.

BILET, bilete, s. n. 1. Scrisoare de cateva randuri. 2. Bucata mica de hartie sau de carton imprimat care da dreptul la intrarea (si ocuparea unui loc) intr-o sala de spectacol, intr-o arena sportiva etc. ◊ Bilet de banca = hartie de valoare emisa de o banca, prin care acesta se obliga sa plateasca detinatorului, la prezentare, suma inscrisa pe hartie. bilet de ordin = hartie prin care o persoana se obliga sa plateasca altei persoane o anumita suma de bani la cererea acesteia din urma; cambie. – Din fr. billet. Cf. it. biglietto.

CAMBIE s. 1. v. bilet la ordin. 2. v. polita.

CAMBIE s.f. Act, inscris prin care o persoana se obliga sa plateasca o suma de bani la un anumit termen; polita, bilet la ordin. [Gen. -iei. / < it. cambio].

EFECT s.n. 1. Fenomen care rezulta cu necesitate dintr-o cauza, fiind intr-o legatura indestructibila cu aceasta; urmare, rezultat. ♦ Traiectorie neobisnuita pe care o capata mingea (la tenis, volei, fotbal) lovita dupa anumite procedee. ◊ Minge cu efect = minge care, in urma unei anumite lovituri, ia o anumita traiectorie. 2. Impresie facuta de ceva sau de cineva asupra cuiva; ceea ce izbeste, atrage privirile, auzul etc. ◊ De efect = impresionant; uluitor, spectaculos. 3. (La pl.) Obiecte, bunuri (mai ales vesminte) care apartin cuiva. ♦ (Mil.) Echipament. ♦ Valori care se pot negocia (scrisori de schimb, bilete la ordin etc.) [Pl. -te, (rar) -turi. / < lat. effectus, cf. germ. Effekt, fr. effet].

bilet s.n. 1. Scrisoare foarte scurta, de cateva randuri. ♦ Tableta. 2. Imprimat, inscris, scrisoare prin care se aduce la cunostinta ceva, se confirma ceva etc. ◊ bilet de voie = hartie prin care se acorda permisiunea de a iesi in oras unui militar incazarmat, unui elev intern etc.; bilet de banca = bancnota; bilet la ordin = cambie. [Pl. -te, -turi. / < fr. billet, cf. it. biglietto].

pasus, pasusuri, s.n. (inv. si reg.) 1. pasaport. 2. ordin scris. 3. bilet, dovada, permis. 4. bilet de vanzare a vitelor. 5. primar.

EFECT s. n. 1. fenomen care succeda unui alt fenomen (cauza), fiind cu necesitate generat de acesta; urmare, consecinta. ◊ traiectorie neobisnuita pe care o capata mingea (la tenis, volei, fotbal), lovita dupa anumite procedee. 2. impresie facuta de ceva sau de cineva asupra cuiva; ceea ce izbeste, atrage privirile, auzul etc. ♦ de ~ = impresionant; uluitor, spectaculos. 3. (pl.) obiecte, bunuri (vesminte) care apartin cuiva. ◊ (mil.) echipament. 4. denumire generala data cambiilor, biletelor de ordin, cecurilor etc. folosite in operatiile comerciale, in relatiile de credit etc. (< lat. effectus, germ. Effekt, dupa fr. effet)

CAMBIE (‹ it.) s. f. (FIN.) Efect de comert, reprezentand un titlu de credit pe termen scurt, prin care emitentul, in calitate de debitor (tras), se obliga sa plateasca neconditionat sau sa dispuna plata unei sume de bani creditorului (tragatorului), ca titular sau la ordinul acestuia, la o anumita data sau la prezentarea inscrisului. Obligativitatea platii ii confera calitatea de bilet la ordin, iar obligatia de a face sa se plateasca, pe aceea de trata sau polita.

BILET, bilete, s. n. 1. Scrisoare care contine numai cateva randuri. 2. Bucata de hartie sau de carton de format mic care da dreptul la ocuparea unui loc intr-un tren, la o reprezentatie etc. ◊ Bilet de banca = bancnota. bilet de ordin = cambie (1).It. biglietto (fr. billet).

CAMBIE, cambii, s. f. (In sistemul financiar capitalist) 1. Act, document prin care cel ce semneaza se obliga a plati la un anumit termen o suma de bani in folosul creditorului: bilet la ordin. 2. Act, document prin care emitentul se obliga a plati cuiva o suma de bani la un anumit termen. – It. cambio.

cambie f. (it. cambio, schimb, si cambiale, polita. V. schimb). Com. Polita, trata [!], bilet la ordin.

bilet s. n. 1. scrisoare scurta. 2. tableta (4). 3. mic imprimat care confirma un drept (la un spectacol, de calatorie etc.). ♦ ~ de banca = bancnota; ~ de (sau la) ordin = titlu de credit prin care semnatarul se angajeaza fata de beneficiar sa plateasca o anumita suma de bani, la scadenta; cambie. (< fr. billet, it. biglietto)