Rezultate din textul definițiilor
INCARCA, incarc, vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul, un recipient, un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ♦ A pune un obiect greu sau mare intr-un vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ♦ A introduce intr-o arma de foc un cartus sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. si refl. A (se) acoperi, a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a insela. ♦ Spec. A adauga prin inselatorie un plus la socoteala. 4. Tranz. (In expr.) A-si incarca stomacul cu... = a manca prea mult. A-si incarca sufletul cu... = a-si impovara constiinta. A fi incarcat de ani = a fi in varsta. 5. Tranz. A acumula energie intr-o baterie electrica; a acumula sarcina electrica pe armaturile condensatoarelor electrice. – Lat. *incarricare.
LANTERNA, lanterne, s. f. 1. Felinar. ◊ Lanterna venetiana = lampion. Lanterna magica = aparat care proiecteaza pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase si al unui sistem de lentile, imaginea marita a unei figuri desenate pe o placa de sticla sau imprimate pe o placa fotografica. 2. Lampa mica, portativa, care functioneaza cu baterie electrica. 3. Lanternou. – Din fr. lanterne.
A INCARCA incarc tranz. 1) (vehicule, recipiente etc.) A umple cu o povara (pentru a fi transportata). ~ carul cu fan. ◊ A-si ~ sufletul a se face vinovat de ceva; a-si impovara constiinta. 2) (fiinte) A pune sa care greutati. 3) (poveri de transportat) A ridica pentru a pune intr-un vehicul, intr-un recipient sau pe spinarea unei fiinte. 4) (arme de foc) A umple cu incarcatura. 5) A face sa poarte multe poveri; a impovara. ◊ Incarcat de ani a fi batran. 6) rar (datorii, socoteli etc.) A mari inseland. ~ nota de plata. 7) A umple de murdarie. Incarcat de noroi. 8) (acumulatoare electrice) A dota cu energie (prin cuplare la o retea de curent continuu). ~ o baterie electrica. /<lat. incarricare
MICROBATERIE s. f. baterie electrica minuscula. (< micro1- + baterie)
BATERIE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compusa din patru, sase sau opt tunuri, cu mijloacele de tractiune, utilajul si personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate in vederea executarii unei operatii. ◊ baterie electrica = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. Baterie solara = sursa de energie formata dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transforma energia radiatiei solare in energie electrica. 3. Ansamblul instrumentelor de percutie (intr-o orchestra). 4. Vas cu gheata in care se afla sticle cu bautura. ♦ P. ext. Un litru de vin si o sticla de sifon luate impreuna. – Din fr. batterie.
VOLTAIC, -A, voltaici, -ce, adj. Care se refera la pilele electrice sau la bateria electrica inventata de Volta. ◊ Arc voltaic = arc electric. [Pr.: -ta-ic] – Din fr. voltaique.
BATERIE s.f. 1. Subunitate de artilerie care cuprinde mai multe tunuri, un numar de militari care le manuiesc, utilajul si mijloacele de transport necesare. ♦ Terasament care protejeaza tunurile in pozitie de tragere. ♦ Sir de tunuri aflate de fiecare latura a unui bastiment de razboi. 2. Ansamblu de aparate, de masini etc. cu care se face aceeasi operatie. ◊ baterie electrica = reunire de mai multe pile sau de acumulatoare electrice. 3. Vas cu gheata folosit pentru a raci vinul si sifonul din sticle. 4. Grupul instrumentelor de percutie intr-o orchestra de muzica usoara sau de jaz. 5. Baterie de teste = grup de mai multe teste legate impreuna printr-un scop comun. [Gen. -iei. <fr. batterie, it. batteria].
baterie (baterii), s. f. – 1. Subunitate de artilerie. – 2. Grup de aparate, dispozitive sau piese identice in vederea executarii unei operatii. – 3. Serviciu compus dintr-o sticla de vin si una de sifon. Fr. batterie. Sensul 3 este o imaginatie hazlie, care asimileaza elementele unui sprit cu cele ale unei baterii electrice. – Der. contrabaterie, s. f., din fr.
VOLTAIC, -A adj. referitor la pila sau la bateria electrica, la electricitatea dezvoltata de ele. (< fr. voltaique)
BATERIE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compusa din patru, sase sau opt tunuri, cu mijloacele de tractiune, utilajul si personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate in vederea executarii unei operatii. ◊ baterie electrica = reunirea mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce descarcari electrice sau curent electric. 3. Ansamblul instrumentelor de percutie (intr-o orchestra). 4. Vas cu gheata in care se afla sticle cu bautura. – Fr. batterie.
baterie f. (fr. batterie, it. batteria). Mai multe tunuri comandate de un ofiter (de regula capitan). O sticla de vin si alta de apa gazoasa puse la un loc in gheata intr’un cos de tinichea anume facut. baterie electrica, reuniune de mai multe butelii de Leyda ca sa produca o descarcare mai mare ori mai mica. Fig. A-ti indrepta bateriile, a te pregati de lupta, a lua masuri. – Fals baterie.
LANTERNA s.f. 1. Felinar. ♦ Lampa electrica portativa cu baterie. ◊ Lanterna venetiana = lampion; lanterna magica = aparat care proiecteaza pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase si al unui sistem de lentile, imaginea marita a unei figuri desenate pe o placa de sticla sau imprimate pe o placa fotografica. 2. Aparat de control prevazut cu vizori de sticla, care se intercaleaza in conductele de produse lichide pentru a face vizibila circulatia acestora. 3. Un fel de turn mic pentru iluminarea si impodobirea unei cupole. 4. (Text.) Mecanism inversor folosit la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea si coborarea mosoarelor pe care se infasoara semitortul sau la unele masini de bobinat pentru infasurarea firului. [< fr. lanterne, it. lanterna].
ELECTROMOBIL s.n. Automobil pus in miscare de un motor electric, alimentat de baterii de acumulatoare. [Cf. germ. Elektromobil, fr. electromobile].
LANTERNA s. f. 1. felinar. ◊ lampa electrica portativa cu baterie. ♦ ~ venetiana = lampion; ~ magica = aparat care proiecteaza pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase si al unui sistem de lentile, imaginea marita a unei figuri desenate pe o placa de sticla sau imprimate pe o placa fotografica. ◊ lampa de semnalizare montata pe acoperis. ◊ lampa mica cu sageata luminoasa pentru explicatii pe desene, diapozitive etc. in cadrul expunerilor. 2. aparat de control cu vizori de sticla, care se intercaleaza in conductele de produse lichide pentru a face vizibila circulatia acestora. 3. turn mic, cu aspect de edicul, pentru iluminarea si impodobirea unei cupole. 4. (text.) mecanism inversor la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea si coborarea mosoarelor pe care se infasoara semitortul sau, la unele masini de bobinat, pentru infasurarea firului. (< fr. lanterne, lat. lanterna)
LAPTOP, laptopuri, s. n. Computer personal, portabil, cu baterii sau curent electric. [Pr.: leptop] – Din engl. laptop.
ELECTROCAR, electrocare, s. n. Carucior autopropulsat, actionat de un motor electric alimentat de la o baterie de acumulatoare proprie, folosit pentru transportul de materiale pe distante scurte in ateliere, depozite, gari etc. – Electro- + car. Cf. engl. electrocar, germ. Elektrokarren.
LANTERNA ~e f. 1) Lampa de gaz portativa prevazuta cu un glob de sticla pentru a proteja fitilul aprins folosita in afara incaperilor; felinar. 2) Lampa electrica portativa, care functioneaza cu baterie. ◊ ~ venetiana lampion. ~ magica dispozitiv optic cu ajutorul caruia se proiecteaza pe ecran imaginea figurilor desenate pe o placa de sticla sau imprimate pe o placa fotografica. 3) Parte mai ridicata a acoperisului unei cladiri, prevazuta cu multe ferestre pentru ventilare si iluminare; lanternou. /<fr. lanterne
ALEXANDRIA, municipiu in Cimpia Romana, pe riul Vedea, resed. jud. Teleorman; 58.238 loc. (1991). Nod rutier. Fabrici de rulmenti, de panouri si tablouri electrice, de aparataj si accesorii (filtre mecanice, baterii, panouri radiante), de conserve din legume si fructe, de brinzeturi si de caramida. Morarit si panificatie; topitorie de cinepa si in; filatura de bumbac; ateliere de reparatii auto. Fundat in 1834. Biserica Sf. Apostoli (1842-1846). Muzeu de istorie. Declarat municipiu in 1979.
baterie ~i f. 1) mil. Subunitate de artilerie, utilata cu tunuri sau cu aruncatoare de mine. ~ antiaeriana. 2) tehn. Grup de elemente (aparate, piese, dispozitive) identice sau asemanatoare, care indeplinesc aceeasi functie. ◊ ~ electrica ansamblu de acumulatoare electrice, legate in serie. 3) Vas cu gheata, in care se pun la racire sticle cu bauturi. 4) muz. Ansamblul instrumentelor de percutie dintr-o orchestra (mai ales de muzica usoara sau de jaz). [Art. bateria; G.-D. bateriei] /< fr. batterie
baterie s. f. 1. subunitate de artilerie, dintr-un numar variabil de plutoane, tunuri, rachete etc. ◊ terasament care protejeaza tunurile in pozitie de tragere. ◊ ansamblul tunurilor de acelasi calibru de pe o nava. 2. ansamblu de aparate, dispozitive, piese, legate intre ele, care indeplinesc aceeasi operatie. ♦ ~ electrica = ansamblu de mai multe pile sau acumulatoare electrice; ~ solara = grup de celule fotoelectrice care transforma energia solara in energie electrica. 3. vas cu gheata pentru a raci vinul si sifonul din sticle; frapiera. 4. grupul instrumentelor de percutie intr-o orchestra. 5. ~ de teste = ansamblu de teste care vizeaza un anume aspect al structurii psihologice a cuiva. 6. ansamblu de custi metalice suprapuse, pentru intretinerea pasarilor, purceilor sau iepurilor de casa. (< fr. batterie, it. batteria)