Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
CLIPER1 s. n. 1. velier de cursa lunga, foarte rapid, cu arborada bogata. ◊ Barca de sport cu o forma speciala care ii da suplete la manevre. 2. avion de cursa lunga pentru transportul rapid de oameni si materiale. (< fr., engl. clipper, germ. Klipper)

CLIPER1 s.n. 1. Nava de comert cu vele, cu viteza mare, pentru curse lungi, folosita mai ales in ultima jumatate a sec. XIX. ♦ Barca de sport cu o forma speciala care ii da suplete la manevre. 2. Avion de cursa lunga, folosit la transportul rapid de oameni si de materiale. [Pl. -re. / < engl., fr. clipper].

CAIAC, caiace, s. n. Barca de sport, ascutita la capete, condusa cu una sau cu doua padele. – Fr. kayak.

ACVAPLAN ~e n. Plansa de lemn, remorcata de o Barca cu motor, folosita in sportul nautic pentru alunecare pe apa. /<fr. aquaplane

SCHI s.n. 1. Un fel de patina de lemn, aproape ca lungime cu inaltimea omului, cu care se poate merge alunecand pe zapada. 2. sport de iarna practicat cu schiurile (1). ♦ Schi nautic = sport nautic in care executantul, tras de o Barca cu motor, aluneca pe apa mentinandu-se pe una sau pe doua scanduri; water-ski. [< fr., norv. ski].

DINGHI s.n. Barca pneumatica pentru salvarea echipajului avioanelor. ♦ AmBarcatie mica de sport. [< engl., fr. dinghy < cuv. hindi].

CANOE s.f. 1. Barca subtire dintr-un singur trunchi, folosita de indienii din America. 2. (sport) AmBarcatie la care se vasleste cu ajutorul unor padele scurte din pozitia in genunchi. [Pron. -no-e. / < fr. canoe, engl. canoe].

DINGHI s. n. 1. amBarcatie mica de sport cu rame si vele, putand folosi si un motor in afara bordului. 2. Barca pneumatica pentru salvarea echipajului avioanelor. (< engl., fr. dinghy)

IOLA1 s. f. amBarcatie de sport stramta, lunga si usoara, cu o singura vela, condusa de o singura persoana. ◊ amBarcatie cu doi arbori, pentru pescuit. ◊ Barca cu doua, patru sau sase rame, folosita de nave in diferite scopuri. (< fr. yole)

CAIAC s. n. 1. Barca din piei de foca la eschimosi pentru vanatoare si pescuit. 2. amBarcatie ascutita la capete si condusa cu una sau doua padele. ◊ sport nautic care o practica. (< fr. kayak)

CAIAC s.n. 1. AmBarcatie de sport ascutita la capete si condusa cu padele. ◊ Caiac canoe = amBarcatie sportiva cu mai multe posturi de vaslit. ♦ Ramura sportiva practicata cu aceasta amBarcatie. 2. Barca de pescuit, originara din Groenlanda, facuta din piei de foca. [Pron. ca-iac, pl. -ce, -curi. / cf. fr. kayak < cuv. eschimos].

CANOE s. f. 1. Barca usoara dintr-un singur trunchi, la amerindieni. 2. amBarcatie cu capetele ascutite, la care se vasleste cu ajutorul unei pagaie din pozitia in genunchi. ◊ sport nautic cu aceasta amBarcatie. (< fr. canoe, engl. canoe)